Yolcudur Abbas Deyiminin Anlamı ve Hikayesi Nedir? Abbas Yolcunun Açıklaması

0
Advertisement

Yolcudur Abbas ne demek? Yolcudur Abbas deyimin anlamı nedir? Yolcudur Abbas deyiminin ortaya çıkış hikayesinin de anlatılması.

yolcudur abbas bağlasan durmaz

Arka plan kaynak: pixabay.com

Yolcudur Abbas Deyiminin Anlamı;

Bu deyim, “İstesem de kalamam, gitmek zorundayım” mânâsında kullanılır. Halk arasında, “Yolcudur Abbas, kimseye bakmaz” şeklinde de söylenir. Genellikle kalması için ısrar edilen kişilerin bulundukları yerden ayrılmak için kullandığı bir deyimdir.

Bazı halk şairlerinin sürekli gezerek ve yolculuk halinde hayat geçirdikleri bilinir. İşte bunlardan biri olan Abbas Molla da hem şair hem de seyyahtır. Şiirlerinde “Şûle” mahlasını kullanan Abbas Molla Azerbaycan, İran, Hindistan, Arabistan, Mısır ve Kafkasya’yı gezmiştir. Uğradığı her yerde tatlı dili, hoş sohbeti ve şiirleriyle kısa zamanda kendini sevdirirmiş. Onu misafir edenler “Gitme kal Abbas Hoca” diye ne kadar ısrar etseler de o yolculuktan vazgeçmez, “Yok efendiler yolcudur Abbas, bağlaşan durmaz” deyip tekrar yollara düşermiş.

Bu deyimin bizde iki manası vardır. İlki yolculuğa çıkmak üzere olanların kullandığı “yolcudur Abbas bağlaşan durmaz”; diğeri de mecaz bir ifade olarak söylenen “O ölmek üzere” manasında dilimizde yer eden şeklidir.

Yolcudur Abbas Deyiminin Hikayesi;

Şule mahlası ile şiirler yazmış olan Abbas Hoca (Abbas Molla diye de bilinir), adındaki bir halk şairi, şairliği kadar gezginliği ile de meşhurmuş. Azerbaycan ve İran’ın pek çok yerini gezmiş, Hindistan’ı, Arabistan’ı, Mısır’ı ve Kafkasya’yı görmüş. Gittiği her yerde, tatlı dili, tatlı sohbetiyle çok sevilmiş ve meşhur olmuş. Bu nedenle, her nereye gitse, “Aman gitme, aman biraz daha kal” diye ısrar ederlermiş.

Buna karşılık Abbas Hoca, “Yok efendiler. Yolcudur Abbas, bağlasan durmaz” der ve heybesini omuzladığı gibi, başka bir memlekete doğru yola çıkarmış. •••

Advertisement

Yolcu Nedir?

yolcu
1. isim Yolculuğa çıkmış kimse.
2. isim Yolculuğa çıkmaya hazırlanan kimse:
“Gişelerin önünde işsiz güçsüzler, erken gelen yolcular dolanıyordu.” – Necati Cumalı
3. isim, mecaz Doğması beklenen çocuk.
4. isim, mecaz İyileşmesi umutsuz hasta.
5. isim, mecaz İşten çıkarılması beklenen kimse.

yolcu yolunda gerek
1. `vakit geçirmeden yola devam edilmeli` anlamında kullanılan bir söz.
2. `herkes kendi işini bir an önce bitirmeye çalışmalı` anlamında kullanılan bir söz.


Yorum yapılmamış

Leave A Reply