Yüksek Atlama Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Yüksek atlama nedir? Atletizmde yüksek atlama alanı, özellikleri, atlama stilleri, teknikleri hakkında bilgi.

YÜKSEK ATLAMA

Koşarak hız kazandıktan sonra sağlam iki dik sehpanın arasındaki çıtanın üzerinden atlayarak yapılır. Bu atlama türünde ana kural, vücudun çıtanın üzerinden düşürmeden geçmesidir. Yüksek atlamayı diğer yarışmalardan ayıran özellikler üç tanedir: Birincisi, mesafe dikey olarak ölçülür, ikincisi, başarı ve başarısızlık belirli bir yükseklikteki çıtayı aşmaya bağlıdır. Üçüncüsü ise, atlet başarılı olduğu sürece sayısız deneme hakkına sahiptir. Bu spor dalında başarılı olmak için bacak adalelerinin doğal bir yaylanma ve tempo kuvvetine sahip olması, vücudun dirençli ve uyumlu olması gerekir. Boy uzunluğu sanıldığının tersine çok önemli bir avantaj değildir.

Atlama alanı olarak kullanılan, çıkış noktası ile yarım daire (yelpaze) şeklinde olan hızlanma sahasının uzunluğu 15 metreden az olamaz. Atlama sehpası sert ve bükülmez ağaçtan ya da benzeri bir maddeden yapılır, aralarındaki mesafe 3.66-4.02 m arasındadır. Atlama çıtasının uçları kare, üçgen veya yuvarlak olabilir ve ağırlığı 2 kg’ı geçemez. Sehpa üzerindeki çıta, yarışmacı dokunduğu zaman kolayca düşecek biçimde yatay durumdadır. Çıtanın arkasında süngerle doldurulmuş düşme minderi en az 5×5 metre boyutlarında ve yeterli kalınlıktadır. Kullanılan ayakkabılar topuğu korumak için plâstik veya lâstik çivili olmalıdır. Topuğun kalınlığı 6 mm’yi, taban kalınlığı 13 mm’yi geçemez.

Atlamadan önce hız kazanabilmek için koşulması gerekir. Atlayıcı, 7-11 adım arası yaklaşma koşusunu, 30-40 derecelik bir açı ile giderek hızlanan bir koşu temposu ile yapar. Atlayıcı çıtaya yakın basarak (ayak yukarı kaldırıldığında çıtanın 5-10 cm gerisinde olacak şekilde) sıçramalıdır. Sıçrayış tek ayakla ve geriye alınmış vücudun gergin bacak üzerine alınmasıyla başlar, çıta üzerine gelindiğinde vücudun ekseni etrafında dönmesi ve başın göğüs hizasına alınması ile sürer. Önce dış kol ile savunma bacağının mindere değmesi, sonra da gövdenin kalça ile omuz üzerinde dönüşüyle atlama tamamlanır. Yüksek atlamada yarışmacının uyması gereken en önemli kural, sıçrarken tek ayağını kullanmasıdır. Yüksek atlamada yarışmacılar, alt sınırın yukarısında olmak koşuluyla ilk atlayacakları yüksekliği kendileri seçerler, herhangi bir yüksekliği atlamadan geçebilirler ve başarılı oldukları sürece sayısız deneme hakkına sahiptirler. Ancak birbirini izleyen üç başarısız atlama elenme nedenidir. Atlanan yükseklik, dik olarak yer ile çıtanın üst kenarının uzaklığının ölçülmesiyle elde edilir. Bir rekor durumunda yükseklik, atlamadan sonra yeniden ölçülür. Kazanan atlet elenmeyen son atlettir. Beraberlik durumunda, söz konusu yüksekliği üç deneme hakkından en azını kullanarak geçen kazanır. Bu durumda da beraberlik bozulmazsa toplam atlayışı en az olan kazanır.

Kullanılan araçların ve atlama alanının düzenli olması, atlayışın kurallara uygunluğu ve yüksekliğin ölçülmesi iki veya üç hakem tarafından sağlanır.

Advertisement

Yüksek atlama sporu yapan arayıcıların kullandıkları atlama stilleri dört tanedir:
1. Scissor (Makaslama)
2. Straddle (Binme) ve Dive Straddel
3. Fosbury Flaş
4. Kaliforniya (Western Roll)

Bunlardan en popüler olanları, Straddle (Binme) ve Fosbury Flaş teknikleridir. Straddle’de atlet yüzü aşağıya bakar biçimde, vücudunu çıtanın üzerinden geçirerek atlar. Fosbury Flaş tekniğinde ise çıtayı önce atletin başı geçer ve omuzlar üzerine düşülür. Kısa zamanda öğrenilmesi ve göze hoş görünmesi Fosbury Flaş tekniğini popüler kılmaktadır. Yarışmacı, atlama sırasında;
a) İki ayağının üzerine sıçrarsa,
b) Çıtayı aşmadan düşer ya da altından geçerse,
c) Atlama anında çıtaya çarpar, desteklerinden düşürürse başarısız sayılır.


Yorum yapılmamış

Leave A Reply