Yüksek Trigliserit Düzeylerinin Anlamı Nedir? Nedenleri ve Etkileri Nelerdir?

0
Advertisement

Trigliserit nedir? Trigliserit vücudumuzdaki ne gibi etkiler yapar? Yüksek düzeyde Trigliserit ne anlama gelir? Nedenleri ve vücudumuza etkileri nelerdir?

Yüksek Trigliserit Düzeylerinin Anlamı Nedir? Nedenleri ve Etkileri Nelerdir?

Arka Plan : pixabay.com

Trigliseritler, kanınızdaki vücudun enerji için kullandığı yağlardır. Normal bir trigliserit seviyesi, desilitre başına 150 miligram veya daha azdır ve çok miktarda yağlı yiyecekler tüketirseniz bu sayı hızla artar. Vücudunuz fazla trigliseritleri tutar ve bunları yağ hücrelerinizde depolar. Kanınızda yağ birikmesi, ciddi tıbbi durumların gelişmesine neden olabilir.

Yüksek Trigliseritlerin Nedenleri ve Etkileri

Kötü beslenme alışkanlıkları, yüksek trigliseritlerin birincil nedenidir. Hızlı yiyecekler, süt ürünleri ve işlenmiş atıştırmalıklar dahil olmak üzere aşırı miktarda yağlı yiyecekler ve çok fazla rafine karbonhidrat yemek, trigliserit seviyenizi artıracaktır. Yüksek trigliseritler, obeziteye, düşük aktif tiroide, böbrek hastalığına, diyabete, kalp krizine, felç ve diğer rahatsızlıklara katkıda bulunabilir. Kanınızda çok fazla yağ olduğunda, beyne, kalbe, böbreklere, pankreasa ve diğer organlara kan, besin ve oksijen sağlayan atardamarlar tıkanabilir. Tıkanma, organlarınızın normal şekilde çalışmasını engelleyerek hastalık gelişimine katkıda bulunur.

Kalp Krizi ve İnme

Arterler tıkandığında, hücreler, kaslar ve dokular oksijen eksikliği nedeniyle ölmeye başlar – nekroz adı verilen bir süreç. Ağrılı bir spazm veya ezici bir göğüs ağrısı, kalbin atardamarlarının neredeyse kapandığının bir işaretidir. Bir hasta hemen tıbbi yardım almazsa, muhtemelen nekroz meydana gelecektir. Beyin arterleri ve kan damarları kapandığında, beyin hücrelerinin yırtılması ve kanaması nedeniyle beyin nekrozu gelişir. Yüksek trigliserit seviyelerine sahip olmak, kalp krizi ve felçlerin başlamasına birincil katkıda bulunur.

Ateroskleroz ve Hipertansiyon

Yüksek trigliseritler ayrıca ateroskleroza veya arter duvarlarında plak oluşumuna da katkıda bulunur. Fazla plak, arterleri ve kan damarlarını sertleştirerek elastikiyetlerini kaybetmelerine neden olur. Arterler ve kan damarları kasılıp genişleyemediğinde, içlerinden geçen kana daha fazla basınç uygulanır. Hipertansiyon – yüksek tansiyon – sonunda gelişecek, bu da kalbe giden kan akışını azaltacak ve kalp krizi riskini artıracaktır. Yağlı gıdalardan kaçınarak trigliserit seviyenizi düşük tutmak aterosklerozu önlemenin bir yoludur.

Trigliserit Düzeylerini Kontrol Etme

Trigliserit seviyeleri en iyi diyet ve egzersiz yoluyla kontrol edilir. Sağlıklı bir kiloyu koruyarak, işlenmiş gıdaları sınırlayarak ve fiziksel aktivitelere katılarak, trigliserit seviyenizi nispeten kısa bir süre içinde azaltabilirsiniz. Aşırı sigara içmek, arterlerde plak oluşumuna katkıda bulunduğundan, yüksek trigliserit seviyelerine de neden olabilir. Sigara içmekten ve trans yağ oranı yüksek yiyeceklerden kaçının. Sık egzersiz yapın ve somon, ton balığı, ceviz ve kabak çekirdeği gibi omega-3 yağ asitleri içeren yiyecekler yiyin; bu yiyecekler trigliseritleri düşürmeye yardımcı olur.

Advertisement

Leave A Reply