Alçak ve Yüksek Basınçlı Sistemler Arasındaki Fark Nedir?

0
Advertisement

Alçak ve yüksek basınç nedir, özellikleri nelerdir? Alçak ve yüksek basınçlı sistemlerin farkları nelerdir, karşılaştırılmaları, özellikleri.

Alçak ve yüksek basınç sistemleri arasındaki temel fark, alçak basınç sistemlerinin atmosferde havanın yükseldiği bölgeler, yüksek basınç sistemlerinin ise atmosferde havanın alçaldığı bölgeler olmasıdır.

Basınç sistemi kelimesi meteorolojik raporlarda ve haberlerde yaygın olarak kullanılan bir terimdir ve genellikle bir şeylerin yerinde olmadığını gösterir. Yerel havayı etkileyen önemli bir faktördür. Genel olarak, bir basınç sistemi, hava basıncının deniz seviyesindeki basınç dağılımında göreceli bir tepe veya sakin olduğu Dünya atmosferinin bir bölgesidir.

Alçak Basınç Sistemleri Nelerdir?

Alçak basınç sistemi, atmosferde havanın yükseldiği bir bölgedir. Bu sistemlere alçak, çöküntü veya siklon da diyoruz. Hava, çevreleyen havaya kıyasla ısındığında ve nemlendiğinde düşük basınçlı bir sistem gelişir. Isıdan kaynaklanan genleşme ve su buharı nedeniyle ağırlığın azalması havayı yukarı doğru hareket ettirir.

Hava yükseldikçe soğur ve bulutlar oluşur. Soğumaya devam ederse, uygun koşullarda yağmur veya kara dönüşebilir. Alçak basınç bölgelerinde kuvvetli rüzgarlar, bulutlu gökyüzü, yağmur, kar ve hava koşullarında öngörülemeyen değişiklikler görülür.

Alçak Basınç Sistem

Advertisement

Yere daha yakın bölümlerde, siklonun havası, dünyanın dönüşü yardımıyla içe doğru sarmal olma eğilimindedir. Basınç yeterince düşerse, bu rüzgarlar bir fırtına veya kasırgaya dönüşebilir. Bu nedenle, siklonlar, düşük basınçlı sistemlerden kaynaklanan fırtınalarla ilgilidir.

Yüksek Basınçlı Sistemler Nelerdir?

Yüksek basınç sistemi, atmosferde havanın alçaldığı bölgedir. Bu sistemler için diğer isimler yüksek veya antisiklonları içerir. Antiksiklonlar üst atmosferde soğuduktan sonra alçalan havadır. Bağıl nem azaldıkça gazın sıcaklığı artar. Sonuç olarak, hava kütlesindeki su buharlaşarak kuru hava koşulları yaratır. Yüksek basınç bölgeleri sakin ve değişmeyen bir hava yaratır. Yüksek frekanslı sistemler, düşük basınçlı sistemlerden daha sık görülür ve atmosferin daha büyük bir alanını kaplar. Ayrıca düşük basınçlı sistemlere göre daha uzun ömürlüdürler.

yüksek basınç sistemi

Alçalan hava, sıcak havanın yükselmesini durdurur ve atmosferi dengeler. Ayrıca bulut oluşumunu ve siklon oluşumunu durdurur. Antiksiklonlar, siklonlardan daha büyüktür ve çöküntülerin hareketini engelleme yeteneğine sahiptir. Bu nedenle, yüksek basınç bölgeleri adil ve sakin havanın günlerce, hatta bazen haftalarca sürmesine yardımcı olur. Ancak yaz aylarında güneş ışınımının zirvede olduğu hava kurudur ve yüksek basınç bölgeleri kuruluğu artırarak kuraklıklara yol açar.

Alçak ve Yüksek Basınçlı Sistemler Arasındaki Fark Nedir?

Alçak basınç sistemi siklon, yüksek basınç sistemi ise antisiklon olarak bilinir. Alçak ve yüksek basınç sistemleri arasındaki temel fark, alçak basınç sistemlerinin havanın yükseldiği bölgeler, yüksek basınç sistemlerinin ise havanın alçaldığı bölgeler olmasıdır. Daha da önemlisi, alçak basınç sistemleri nemli hava, bulutlu koşullar ve değişen hava koşulları yaratırken, yüksek basınç sistemleri düşük nemi, kuru ve ılık, açık havayı destekler. Bu, düşük ve yüksek basınçlı sistemler arasındaki başka bir farktır.

Ayrıca, yüksek basınçlı sistemler, düşük basınçlı sistemlerden daha büyüktür ve daha sıktır; dolayısıyla alçak basınçlı sistemlere göre daha geniş bir alanı kaplarlar. Ayrıca yüksek basınçlı sistemler, düşük basınçlı sistemlere göre daha uzun bir atmosfer ömrüne sahiptir.

Advertisement

Özet – Alçak ve Basınçlı Sistemler

Alçak ve yüksek basınç sistemleri arasındaki temel fark, alçak basınç sistemlerinin havanın yükseldiği bölgeler, yüksek basınç sistemlerinin ise havanın alçalan bölgeler olmasıdır. Ayrıca, düşük basınçlı sistemler nemli hava, bulutlu koşullar ve değişen hava koşulları yaratırken, yüksek basınçlı sistemler düşük nemi, kuru ve ılık, açık havayı destekler.


Leave A Reply