Yumurta İle İlgili Deyimler ve Anlamları Açıklamaları, Yumurtayla Deyim

0
Advertisement

İçinde yumurta kelimesi geçen deyimler nelerdir? Bu deyimlerin anlamları ve açıklamaları. Yumurta hakkında deyimler ve anlamları.

Yumurta İle İlgili Deyimler

Yumurta İle İlgili Deyimler ve Anlamları

  • “arkasında yumurta küfesi yok ya! (olmamak)”
    eski düşünce ve yönünü kolayca değiştirmek veya sözünden caymakta sakınca görmemek: Çelişki içinde konuşur ve sırtında yumurta küfesi olmadığından dün ak dediğine bugün rahatlıkla kara diyebilir. -H. Taner.
  • ” fol yok yumurta yok”
    bir konu ile ilgili ortada hiçbir belirti olmadığı hâlde varmış gibi bir kuşkuya düşüldüğünde kullanılan bir söz: Kız kardeşi ile Mahir daha ortada fol yok yumurta yokken gelin güveyi olmuşlar. -H. R. Gürpınar.
  • “paskalya yumurtası gibi”
    yüzüne çok allık süren.
  • ” sırtında yumurta küfesi olmamak”
    eski düşünce ve yönünü kolayca değiştirmek veya sözünden caymakta sakınca görmemek: Çelişki içinde konuşur ve sırtında yumurta küfesi olmadığından dün ak dediğine bugün rahatlıkla kara diyebilir. -H. Taner
  • “yumurta kapıya dayanmak (gelmek)”
    yapılacak iş için zaman çok daralmak.
  • “yumurtadan daha dün çıkmış”
    bilgiçlik taslayan toy kimse anlamında kullanılan bir söz.
  • ” yumurtaya kulp takmak”
    bahane bulmakta usta olmak.
  • “yumurtayı çalkamak”
    hayvan, üstüne oturduğu yumurtayı çevirmek.

Yumurta Hakkında Bilgi

Yumurta; bir dişinin vücudunda oluşan, yumurtlama ve döllenmeden sonra aynı türden bir canlı oluşan hücredir. Yumurta, dişilerde bulunan ve yumurtalık adı verilen organlarda oluşur. Erkek üreme hücresince döllenen dişi yumurtası, bölünmeye başlar, böylece yeni bir canlı varlığın oluşumu başlamış olur. Yumurtanın içinde yedek besin maddesi bulunur. Etrafını koruyucu bir kılıf sarar. Genellikle memelilerin dışında tüm canlılar döllenmiş yumurta ya da yumurtaları vücudunun dışına çıkararak gelişimini tamamlamasını beklerler. Kuşlar, sürüngenler ve böcekler buna örnek gösterilebilir. Oysa memeliler döllenmiş yumurtayı, vücutları içindeki özel bölmelerde (dölyatağı gibi) içinde koruyarak gelişmesini sağlarlar.

Bazı hayvanlar, örneğin kuşlar, yumurtaları döllendikten sonra kuluçkaya yatarlar; bazı hayvanlar ise ısıdan yararlanmak için korunaklı bir yere bırakırlar. Örneğin, kaplumbağalar kuma gömerler. Yumurtaların boyu, biçimi ve rengi hayvandan hayvana değişir. Genellikle tüm hayvanların yumurtaları oval biçimliyken, baykuş gibi bazı kuşların yumurtaları küre, çulluk gibi örneklerde de armut biçimindedir. Böceklerin yumurtaları, örneğin sinekkuşunun yumurtası 10 mm uzunluğundayken, filkuşunun yumurtası 32 cm’yi bulur. Balıklarda bu oran 1-6 mm kadar küçüklüğe iner. Bazı hayvanlar bir kez de birkaç yumurta yumurtlarken, balıkların bazı türleri milyonlarca yumurta yumurtlarlar. Oysa insan ve birçok hayvan türü genellikle bir yumurtadan yaşama başlarlar. Canlıların üremesindeki işlevinin yanı sıra özellikle kuş yumurtaları değerli birer besin maddesidir. Özellikle kümes hayvanlarının yumurtaları insanlar için protein açısından beslenmede önem taşırlar.


Leave A Reply