Yuvarlanan Taş Yosun Tutmaz Ne Demek? Konulu Kompozisyon, Yazı

0
Advertisement

Yuvarlanan Taş Yosun Tutmaz atasözünün anlamı nedir? Açıklaması nasıldır? Yuvarlanan taş yosun tutmaz atasözü hakkında kompozisyon.

Yuvarlanan Taş Yosun Tutmaz Ne Demek? Kompozisyon

Bu atasözü basitçe, istikrarı olmayanların sorumluluklarını yerine getiremediklerini, başarısız olduklarını, ancak refah tahakkuk etmediklerini de ifade eder. Sorumluluk yükü ile kuşatılmamışlardır. Tıpkı yosunların veya likenlerin kalıcılık yani sabit bir yer üzerinde gelişmesi gibi, adanmış ve sebat eden ve sürekli olarak vites değiştirmeyen veya vites değiştirmeyenlere de refah ve servet verilir. Sürekli sallanan ve değişen tarafları olan bir kişi asla erkek arkadaşlarının güvenini kazanamaz. Öte yandan, dinamik ve sürekli hareket halinde olan bir kişinin canlı ve yaratıcı olmayı öğrendiğini ve paslanmadığını ve modası geçmediğini gösterir.

Bir avare ya da gezgin, asla büyük önem taşıyan konularda insanların güvenini kazanamaz. Latinceden türetilmiş bu atasözü, 1546’da John Heywood’un eserlerinde İngilizce sözlüğüne girdi. Aşağıdaki anlatı, bu atasözünün anlamını güzel bir şekilde gösterecektir.

Uzun zaman önce köyde bir çiftçi yaşıyordu. Doğası gereği çok çalışkan değildi ve sonuç olarak her zaman sorumluluklarından kaçmak için bahaneler aradı ve tembel bir yaşam sürmeye başladı. Bir gün, hasatın sonunda, bir tüccarın süslenmiş bir arabadan indiğini ve pazardan daha yüksek bir oranda satılmak üzere köyden tüm ürünleri satın aldığını gördü. Çiftçi, tüccarın ondan çok daha iyi bir konumda olduğunu hissetti. Ellerini kirletmek veya güneşte çalışmak zorunda değildi, bunun yerine süslü arabasında dolaşmaya ve büyük paralar kazanmaya başladı.

Çiftçi onun yerine aracı olmaya karar verir.

Köyden ürün satın almaya başladı, bir arabaya yükledi ve satış için pazara götürdü. Ancak yol engebeli ve zordu. Tüm vücudu pazara ulaşmak üzereyken ağrıyordu. Pazara ulaşmadan hemen önce yolunda büyük bir kaya vardı. Bu kaya yüzünden arabası devrildi ve tüm ürünleri mahvoldu. Adam çok şaşırmıştı. Hasar gören mallar nedeniyle çok para kaybetti ve ürünü yeniden yüklemek ve pazara götürmek için iki kez daha fazla çalışmak zorunda kaldı.

Advertisement

Bir keresinde, piyasada, mallar nakliye sırasında hasar gördükleri için iyi para getirmediler ve kayıplarına maruz kaldılar. Uzun ve yorucu bir günün ardından köye döndükten sonra, köy meydanında toplanan tüm çiftçilerin tüm hasatlarını elinden çıkardıktan sonra memnun bir şekilde gülerek oturduklarını ve ertesi gün yeni tüccar müşteri arayaaklarını konuştuğunu gördü. Çiftçiliğin daha iyi olduğunu hissetmeye başladı, ancak hasar büyüktü ve arazisi satıldı. Zamanı geri çevirmenin bir yolu yoktu.

Hoşnutsuzluğu ve diğer taraftaki yeşil çimenlerin ona pahalıya mal olduğu şifreli yanılsamasıdır bu küçük hikaye. Sorumluluklarından uzaklaşmak istedi ve pazarlıkta da memnuniyetini ve gönül rahatlığını kaybetti.


Leave A Reply