Zakkum Nasıl Bir Çiçektir? Haram Mıdır? Özellikleri ve Yetiştirilmesi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Zakkum nedir, nasıl bir çiçektir? Zakkum çiçeğinin özellikleri, yetiştirilmesi, nasıl olur? Zakkum haram mıdır, hakkında bilgi.

zakkum

Kaynak: pixabay.com

Zakkum Çiçeği

Zakkum çiçeği, botanik adı Nerium oleander olan zehirli bir bitkinin çiçeğidir. Zakkum bitkisi, Akdeniz bölgesi ve Orta Doğu’da doğal olarak bulunur ve sıklıkla süs bitkisi olarak kullanılır.

Zakkum çiçeği oldukça gösterişlidir ve güzel kokulu çiçekleri nedeniyle bahçe süslemelerinde sıklıkla tercih edilir. Çiçeklerinin renkleri beyaz, pembe, kırmızı ve sarı arasında değişebilir ve genellikle yaz aylarında açarlar.

Ancak, zakkum bitkisi ve çiçekleri oldukça zehirlidir. Tüm bitkinin yaprakları ve çiçekleri potansiyel olarak tehlikelidir ve cilt teması veya yutulması ciddi zehirlenmelere neden olabilir. Zakkum bitkisini evcil hayvanlarınızın erişemeyeceği bir yerde tutmak önemlidir.

Zakkum bitkisi oldukça dayanıklıdır ve kolayca yetişebilir. Güneşli ve iyi drene edilmiş bir toprağı tercih eder ve kuraklık toleransı yüksektir. Bitki çoğunlukla tohumla veya yarı odunsu çeliklerle üretilir. Ancak, zakkum bitkisi ve çiçekleri zehirli olduğundan, çocuklar ve evcil hayvanlar için tehlikeli olabilir. Bu nedenle, bitkiyi evinizde veya bahçenizde kullanmadan önce dikkatli olunması ve gerekli önlemlerin alınması önerilir.

Yetiştirilmesi

Zakkum bitkisi, genellikle Akdeniz bölgesinde, Orta Doğu’da ve Güneydoğu Asya’da doğal olarak yetişir. Ancak, bitki, çeşitli iklim ve toprak koşullarında kolayca yetişebilir ve dünya genelinde süs bitkisi olarak kullanılır.

Advertisement

Zakkum bitkisinin bakımı oldukça kolaydır. Genellikle güneşli bir konuma ihtiyaç duyarlar ve iyi drene edilmiş, kumlu ve killi bir toprağı tercih ederler. Ayrıca zakkum bitkisi kuraklık toleransı yüksek bir bitkidir, bu nedenle düzenli sulama gerektirmezler. Ancak, özellikle yaz aylarında uzun süre susuz bırakılmamalıdırlar.

Zakkum bitkisi, genellikle tohumla veya yarı odunsu çeliklerle üretilir. Bitkinin çelikleri, yaz aylarında alınabilir ve köklendirildikten sonra toprakta tutulabilir. Ayrıca zakkum bitkisinin gübre ihtiyacı düşüktür, sadece gerektiği takdirde az miktarda organik gübre veya yavaş salınan gübre kullanılabilir.

Zakkum bitkisinin en önemli özelliği, tüm bitkinin yapraklarının ve çiçeklerinin zehirli olmasıdır. Bu nedenle, zakkum bitkisini yetiştirmek veya bahçenize dikmek isterseniz, özellikle çocuklar ve evcil hayvanlar için tehlikeli olabileceğini unutmayın. Zakkum bitkisini uygun bir şekilde kullanmak, bitkinin güvenliğini sağlamak için önemlidir.

zakkum

Kaynak: pixabay.com

Zakkum Haram Mıdır?

Zakkum Çiçeği; Cehennemde yetişen ve meyveleri şeytanların başlarına benzetilen zehirli bir bitkidir ki onunla cehennemliklere azab edilir. Kur’an-ı Kerim’de “Şecereti’z- Zakkum” olarak zikredilen bu ağaç hakkında “Biz o ağacı zâlimler için bir fitne kıldık. O, cehennemin dibinde çıkan bir ağaçtır ki, onun meyve tomurcukları şeytanların başları gibidir. Zalimler cehennemde ondan yiyecekler, karınlarını dolduracaklar…” buyurulur. (Saffat Sûresi: 63-66)

Ayrıca Vakıa Sûresi’nde de: “Sonra siz ey sapkın münkirler! Muhakkak ki zakkum ağacından yersiniz ve karınlarınızı ondan doldurursunuz da üzerine o hamimden, yani cehennemin kaynar suyundan içersiniz. Hem de susuz develerin içtikleri gibi içersiniz!” buyurularak zakkum ağacının ne kadar korkunç bir azaba sebep olduğu anlatılır. Bu azap, dünyada iken Allah’ın emrini dinlemeyip kötülükler işleyen, şirke ve günaha düşen kimselere tattırılır.

Ancak bu ayetler dünya hayatında zakkum çiçeğinin beslenmesinin, yetiştirilmesinin haram yada günah olduğu anlamına gelmez. Zakkum çiçeği haram yada günah değildir.

Advertisement

Kaynak 2

Zakkum; Yapraklarını yaz kış dökmeyen, kırmızı, pembe, beyaz güzel çiçekli küçük bir ağaççıktır. Zehirlidir; bundan dolayı ağı ağacı da denir.

Zakkum, güneşli, sulak yerlerde iyi yetişir; saksıda da yetiştirilebilir. Yazın bol su ister. Zakkum büyük soğuklardan zarar görür. Saksıda olmayan ağaççıkları böyle zamanlarda bol gübre ile korumak, siper yapmak faydalıdır. Kışın az su vermeli, içeri alındığı zaman, limonluk yoksa, oturulmayan bir yere konulmalıdır.

Boyu 3-4 metre kadar yükselen zakkum ağacının çiçekleri göz alıcı renklerde, güzel görünüşlüdür. Ev bahçelerini çok iyi süsler. Katmerli, yalın, beyaz, kırmızı, erguvan rengi, pembe, sarı çiçek açan cinsleri vardır.

Zakkumun her yanı zehirlidir. Onun için, çiçeklerini, dallarını, yapraklarını ağıza götürmemeli, çocukların eline vermemelidir. Böceklerin zakkuma yanaşmayışı da zehirli oluşundandır.


Leave A Reply