Yıldızlara Baktığımızda Geçmişi Mi Görüyoruz? Geçmişe Zaman Yolculuğu

0
Advertisement

Zamanda yolculuk yapmanın bir yolu yıldızları izlemektir. Yıldızlara baktığımızda geçmişi mi görüyoruz, pekiş bu nasıl mümkün oluyor? Zamanda yıldızlarla yolculuk

Zaman yolculuğu bizi nesiller boyu büyüledi ve bunu yüzyıllar öncesine dayanan filmlerde, televizyon şovlarında ve popüler kurgularda görüyoruz. En sevdiğini çocukluk anısının olduğu güne götürecek bir zaman makinesini kim istemez ki? Ya sizin ve sevdiğiniz insanların ne olduğunu görmek için geleceğe seyahat edebilseydiniz? Olasılıklar düşünülemeyecek kadar fantastik ve akıllara durgunluk veriyor. Kavram kadar çekici olduğu gibi, büyük Alman bilim adamı Albert Einstein tarafından ortaya konulan Görelilik Teorisi sayesinde de zaman zaman oldukça kafa karıştırıcı.

Şimdi, size her gün zamanda seyahat ettiğinizi söylersem ne söylerdiniz?

güneş ve dünya

Güneş ve Işık Hızı

Zaman yolculuğu yapan bir arabaya atladığınızı ve geçmişe veya geleceğe zum yaptığınızı kastetmiyorum; hayır, hayatınızın her günü (veya en azından gecesi) deneyimlediğiniz çok farklı bir zaman yolculuğu türü vardır. Size bunun nasıl çalıştığı hakkında biraz daha bilgi vereyim.

Işık saniyede 3.000.000 kilometre yol kat eder. Bu inanılmaz derecede hızlı – çoğu insanın bile anlayabileceğinden daha hızlı. Bu aşırı hız, odanızdaki bir ampulü açtığınızda ışığın görünmesini beklemek zorunda olmamanızın nedenidir; ampul yanar yanmaz, ışık odayı doldurur. Başka bir deyişle, ışığın size ulaşmasını asla ‘beklemenize’ gerek kalmaz.

Ancak, güneşimizde durum böyle değil. Güneş, Dünya’dan çok uzakta – daha spesifik olmak gerekirse, yaklaşık 150 milyon kilometre uzakta! Güneş’ten gelen ışık ışınları, cildimizi güneşlendirmek ve gökyüzümüzü aydınlatmak için Dünya’ya ulaşmadan önce bu mesafeyi kat etmek zorundadır. Bu yolculuğun (ışık ışınlarının) 8 dakika sürdüğü ortaya çıkıyor. Basitçe söylemek gerekirse, aşırı hıza rağmen, güneşten gelen ışığın gezegenimize ulaşması hala 8 dakika sürüyor.

Advertisement

Bunun Zaman Yolculuğu ile İlişkisi Nedir?

Bunu düşünün: Güneş’e bakarken (doğrudan bakmamalısınız!) Aslında şu an bakmıyorsunuz. Bunun yerine, 8 dakika önce Güneş’in neye benzediğine bakıyorsunuz. Yukarıda açıklandığı gibi, bunun nedeni Güneş’ten gözünüze çarpan ışık ışınlarının Dünya’ya ulaşması için 8 dakika sürmesidir. Başka bir deyişle, bu ışınlar bize ulaştığında, zamanda 8 dakika ileriye gitmiştik!

teleskopla bakmak

Teleskopla bakış

Gözlerinizle üstümüzdeki gök cisimleri arasına bir teleskop yerleştirdiğinizde işler çok daha ilginç hale gelir. Dünya’dan 5 ışıkyılı uzaklıkta olan bir gök cismine baktığınızı varsayalım (1 ışık yılı yaklaşık 6 milyon milyon mil’e eşittir). Bu durumda neye bakıyorsunuz? Kulağa şaşırtıcı geldir ama bu gök cisiminin 5 yıl önce nasıl göründüğüne bakıyorsunuz! İlginç değil mi?

Bizden çok, çok uzak birçok yıldız ve gök cismi var. Bu nedenle, onlara bir teleskopla, hatta çıplak gözlerimizle (gece gördüğümüz yıldızlar) baktığımızda, aslında geçmişe bakıyoruz – daha spesifik olarak geçmişlerine!


Leave A Reply