Zebra Balığı Özellikleri Türleri Beslenmesi Üretimi ve Bakımı Hakkında

0
Advertisement

Zebra Balığı (Brachydanio) nasıl bir balıktır? Zebra Balığı türleri, üretimi, yaşam koşulları, beslenmesi, bakımı ve özellikleri hakkında bilgi.

zebra balığı

Kaynak: pixabay.com

ZEBRA BALIĞI (BRACHYDANİO)

Hindistan kaynaklı bu küçük balıklar parlak renkleri ve değişik renk düzenleriyle son derece ilgi çekicidirler. 23°-26°C severek yaşadıkları ısıdır. Kuru ve canlı yemlerle beslenebilirler. Üremeleri Barbuslardan bir ayrıcalık taşımaz. En sevilen bir kaç üyesini görelim.

ZEBRA (BRANCHİDANİO RERİO)

Akvaryumlarda en çok dikkati çeken balık türlerinden biridir. Beyaza yaklaşan açık sarı bedeni başından kuyruğuna kadar, yatay doğrultuda uzanan lacivert-yeşil ince bantlarla süslüdür. Son derece hareketli bir balıktır. Çoğunlukla su yüzeyine yakın yerlerde, akvaryumu bir uçtan bir uca boylar durur. Bununla birlikte sakin bir balıktır. Hiçbir balığa sataşmaz ve zararı dokunmaz. Zarif şekli, parlak desenli rengi ve hareketliliğiyle akvaryuma renk katar. Dişisi erkeğine benzemekle birlikte, kolayca ayırt edilebilir. Erkeğinden daha büyük ve şişmandır. Aynı zamanda karın yüzgecinde sarılık daha geniştir.

Anavatanı Madras ve Bengal dolaylarıdır. 18 ilâ 28°C arasındaki ısılarda yaşayabilir. Çok dayanıklı bir balıktır. Akvaryumda ömürleri en fazla üç senedir. Renk düzenleri «Zebra» yı hatırlattığından bu isimle de tanınırlar.

zebra balığı

Kaynak: commons.wikimedia.org

Üretilmesinde biraz özen gösterilmelidir. Yumurtlama için uygun mevsim, ilkbahar ve yaz aylarıdır. Uzunca bir akvaryumun dibi beyaz çakıltaşları veya renkli bilyelerle örtülür. Bu akvaryum için tavsiye edilecek boyutlar : 40 x 10 X 10 cm dir. Akvaryuma hiç bitki konulmaz. Dinlendirilmiş suyla akvaryum beş santim yükseklikte doldurulur. Kuvvetli bir ışık sağlanır. Üreme ısısı 24°C olarak tespit edilir. Dişi birkaç hafta ayrı bir akvaryumda saklanır. Daha sonra iki erkek Zehra’nın bulunduğu akvaryuma alınır. Erkeklerin yardımıyla dişi yumurtaları döker ve bu arada yumurtalar da döllenmiş olur. Suyun derinliği az olduğundan, yumurtalar hemen çakıltaşlarının arasına düşerek yenmekten kurtulur. Bununla birlikte ebeveynler hemen akvaryumdan çıkarılmalıdırlar Yumurtalar iki gün sonra açılırlar. Bir yumurtalamada 200 ilâ 400 arasında değişen yavru elde edilebilir. Kurtçuklar ilk önce enfüzvuarlarla beslenmeli, daha sonra yumurta sarısı ve toz yiyecekler verilmelidir.

DEV ZEBRA (BRACHYDANİO MALABARİCUS)

Akvaryumlarımızın bu dekoratif balığına türünün en iri üyesi olduğundan dolayı Dev Danio’da denilmektedir. Hindistan ve Seylan menşeli olan bu balıklar doğada 12 santime erişmelerine rağmen, akvaryumların sınırlı imkânları içinde normal olarak 8 santimi, en fazla da 10 santimi bulabilirler. Çok hareketli ve süratli bir balıktır. Kendi türü ile birlikte yaşadığı sürece barışçıldır Ancak karma akvaryumlara konulması doğru değildir. Erkek Lepistes boyundaki balıklara rahatlıkla saldırabilir. Gövdesi parlak gümüşi mavi renktedir. Bütün gövdeyi, operküllerden kuyruğa kadar uzanan iki mavi bant kateder. Bu mavi bantların arasında bulunan ve bu bantlara paralel olarak uzanan iki sarı çizgi hoş bir kompozisyon meydana getirir. Operküllerin civarında düşey doğrultuda altın parlaklığında sarı lekeler vardır. Dev Danio’nun sırt yüzgecinin mavi renkte olmasına karşılık anal yüzgeci açık kırmızıdır.

Advertisement
zebra balığı

Kaynak: commons.wikimedia.org

Bu balıklar canlı yemlerden pek fazla hoşlanırlar. Doğada usta birer sinek avcılarıdırlar. Küçük balıklar ve balık yumurtalarına pek düşkündürler. Ancak kuru yemlerle de beslenebilirler. Bunlar sahiplerine kolaylıkla alışırlar ve yemlerini onların ellerinden yerler.

Isı konusunda oldukça hassastırlar Yüksek ısıdan hoşlanırlar. Severek yaşadıkları ısı 28°C dir. 22°C dan düşük ısıya tahammül edemezler. Isı değişiklikleri hastalanmalarına sebebiyet verir.

Danio Malabaricus’ların erkekleri dişilerinden daha ince ve uzundur. İlk bakışta daha biçimli, daha endamlı olarak dişilerinden kolayca ayırd edilirler. Buna ilave olarak yüzgeçleri dişilerinkinden daha canlı kırmızıdır. Dişilerin gövdeleri daha geniş ve iri olup renkleri erkeklerinki kadar parlak değildir

Üremesi türünün genel karakterine uygundur. Özellikle Brachydanio rerio’ya çok benzer. Bu iş için kullanılacak akvaryum 60x15x15 boyutlarında olmalıdır.

Zebra balığının üretilmesinde olduğu gibi burada da akvaryumun zeminine iki sıra halinde cam veya mermer bilyeler yahut onları andırır şekilde çakıl taşları döşenir. Isı tercihen 27°C olarak tespit edilir. Akvaryum hafif bir şekilde havalandırılır. Su hafifçe alkali olmalı ve sertliği altı ilâ sekiz derece arasında bulunmalıdır. Diğer hususlar hakkında Zebra balığının üretilmesi örnek alınmalıdır. Bir yumurtlamada iki yüz ilâ dört yüz arasında yumurta elde edilebilir.

Erkek dişisini Elodea’larla bolca bitkilendirilen yörede sıkıştırarak ona çarpar ve sarılır. Dişi yumurtaları dökeceği on sırt üstü döner. Erkek de aynı anda bırakılan yumurtaları döller.

Advertisement

Leopar Danio (Brachydanio frankei)

5 cm. boyunda ki bu balık desen olarak gerçekten bir leoparı anımsatır. Tüm özellikleriyle diğer Danio’lardan farksızdır.


Leave A Reply