Ziraat Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

0
Advertisement

Ziraat mühendisi nedir, görevleri nelerdir? Ziraat Mühendisiliği mesleği özellikleri, ne iş yapar, hakkında bilgi.

Ziraat Mühendisi

Ziraat Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

Ziraat mühendisliğinin üç ana uğraş alanı vardır. Bitkisel üretim, hayvansal üretim ve süt teknolojisine dayalı ürünlerin geliştirilmesi. Ayrıca üretim aşamasındaki tarım araç ve gereçleri de bu mühendislik dalının ilgi alanındadır. Buna da tarım teknolojileri adı verilir.

Ziraat Mühendisi; bahçe bitkileri, tarla bitkileri, büyük ve küçükbaş hayvan yetiştirme ve geliştirme, kümes hayvancılığı, arıcılık, yemler, gübreler, toprak bilimi, kültür-teknik, tarımsal biyoteknoloji, tarım makineleri ve bitki koruma alanlarında bilimsel veriler ışığında araştırma yapar, uğraş verir. Böylece ürünlerin kaliteli bir şekilde tüketime hazır hale gelmesini sağlar. Bulunduğu bölgenin toprak analizlerini yapmak topraktan alınacak verimi en sağlıklı biçimde en üst düzeye çıkarmak. Çiftçileri bu konuda eğitmek de yine ziraat mühendisinin görevidir.

Ziraat Mühendisi

Ziraat mühendisi, belirlenen bir ya da birkaç konuda uzmanlaşabilir. Ziraat mühendisleri genellikle açık arazilerde çalışırlar. Planlama işini üstlenmiş olanlar bürolarda, tarımsal stratejileri oluşturma, pazarlama, tarım politikaları belirleme işlerini yürütürler.

Advertisement

Yediğimiz sebze ve meyvelerin soframıza ulaşıncaya kadar ne kadar çok kontrolden geçtiğini bizler göremiyoruz. Oysa bir domatesin ekilmesi, sulanması, toplanması, ambalajlanması, sağlıklı olup olmadığının kontrol edilmesi aşamalarının her biri zor ve emek gerektiren işlemlerdir. Ziraat mühendisleri hem kamu kurumlarında hem de özel işletmelerde çalışabilirler. Bunun yanı sıra kendi işletmelerini de kurabilirler.

Ülkemizde birçok üniversitede ziraat mühendisliği eğitimi verilmektedir. Bu bölümü seçen öğrenciler, ilk sene temel bilimler ve matematik derslerini alırlar. Sonra ziraat ile ilgili genel derslere devam ederler. Son sınıflarda seçtikleri özel alanlardan birinde uzmanlaşırlar. Ziraat mühendisleri yapacakları çalışmaya göre çevre, gıda, orman, makine mühendisleri ve veterinerler ile işbirliği yaparlar.

Ziraat

Eğer siz de toprağı, bitkiyi ve hayvanları seven, üretime ilgi duyan, çevreyi ve doğayı korumayı ilke edinen, açık havada çalışmaktan hoşlanan, girişimci özelliklere sahipseniz ziraat mühendisliği hakkında daha fazla araştırma yapabilirsiniz. Üretimden tüketime kadar tüm zincir boyunca, ürünün gerekli yerlere uygun koşullarda iletilmesine katkı sağlayan ziraat mühendislerine ne çok iş düşüyor…


Leave A Reply