Felsefe Neden Antik Yunanda Ortaya Çıkmıştır?

0
Advertisement

Felsefe Neden Antik Yunanda gelişmiştir? Felsefenin ortaya çıkması, doğuşu, gelişmesi ve Antik Yunanda felsefe hakkında bilgi.

Felsefe Neden Antik Yunanda Ortaya Çıkmıştır?

Tarihsel olarak, Batı Felsefesinin kökenleri, M.Ö. 7. yüzyılda Anadolu’da yaşayan bir Yunan olan Miletli Thales’e dayanır.

Thales astronomiden matematiğe, tarıma ve meteorolojiye kadar her türlü konuyu araştırdı ve çok parlak ve meraklı olduğu için memleketinde tanınıyordu. Ama pratik bir şeyle ilgilenmedi. Fakir olması, bildiği hiçbir şeyin işe yaramadığı anlamına geliyordu. Bu yüzden Thales, insanların işe yaramaz şeyler üzerinde çalıştığı zaman onunla dalga geçtiğinden, yapılması gerekeni yaptı ve işe girdi. Bir yıl içinde büyük bir zeytin hasadı olacağını anladı ve derhal bütün zeytin preslerini aldı. Tabii ki, zeytin mahsulü bol miktarda oldu ve aniden, insanların presleri kullanması gerekti. O yıl, bir servet yaptı, ama böylece bir şeyi de kanıtlamış oldu: bir şeyleri biliyordu, ve bildikleri işe yarıyordu. Ama onun derdi zenginlik ya da güç sahibi olmak değildi. O sadece akıllı olmak ve pratik kaygılar ne olursa olsun, kendi iyiliği için şeyler bilmek istedi.

Thales ve onu takip edenler için, teorik bilgiler pratikte pratik olarak yararlı olabilir, ancak peşinden koşmak bile pratikte zararlı olabilir. Yunanlıların büyük mühendisler olmaksızın veya Babil ve Mısırlılar gibi gelişmekte olan bir uygarlığa sahip olmadan zengin bir felsefi geleneği doğurmasına izin veren bu düşüncedir. Thales gibi, Yunan filozofları öğrenmeye değer verdiler ve pratik bir amaca sahip olmadıkları zaman bile merak ettiler.

Dolayısıyla, kendi iyiliği için bilgi ve bilgelik arayışı, gerçekte, felsefenin başlangıcıdır.

Felsefe, antik çağlarda Hintli filozoflardan, Yerli Amerikalı filozoflara, Afrikalı filozoflardan, Budist filozoflara kadar dünyanın dört bir yanında mevcuttu ve filozof bulunuyordu. Yunanlılar, Eski dünyanın tek filozofları değildi ancak en çok tanınanlarıydı.

Advertisement

Antik Yunan felsefesinin diğerlerinden daha fazla bilinmesinin nedeni, Yunan filozoflarının eserlerinin orta çağda manastırlarda korunmuş olmasından kaynaklanmaktadır. Bu çalışmalar daha sonra Rönesans döneminde Batılı filozoflar tarafından incelenmiş ve onları büyük ölçüde etkilemiştir.

Batı değerleri ve fikirleriyle birlikte Batı medeniyetinin yayılması, antik Yunan filozoflarının eserlerinin de yayılmasını sağladı. Bu yüzden insanlar felsefenin Yunanistan’da başladığını düşündüler.


Leave A Reply