Dünya Felsefe Günü Nedir? Ne Zamandır? Kutlanma Amacı ve Anlamı

0
Advertisement

Dünya Felsefe Günü nedir, ne zaman kutlanır? Dünya Felsefe Günü’nün anlam ve önemi nedir, ne amaçla kutlanmaktadır, hakkında bilgi.

Dünya Felsefe Günü

Dünya Felsefe Günü Nedir?

Dünya Felsefe Günü, her yıl kasım ayının üçüncü perşembe günü dünyadaki felsefi yansımaları onurlandırmak için kutlanan Uluslararası bir gündür. İnsanların düşüncelerini paylaşması, yeni fikirleri açıkça keşfetmesi ve tartışması ve toplumun zorlukları hakkında tartışmaya ilham vermek için bugün seçilmiştir.

Dünya Felsefe Günü’nün Amacı

Dünya Felsefe Günü’nün amacı, felsefi yansıma ve mirası kutlamanın yanı sıra, daha iyi sivil toplum oluşturmak için yeni fikirler ve kamuoyu tartışmalarını teşvik etmektir. Mantıklı düşünme, yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde daha iyi anlayışı ve açık diyalogu teşvik eder. Felsefenin gücü, yaşamımızın her alanında uzanır ve önem taşıyan meseleler için soru sormamıza ilham olur. Dünya Felsefe Günü, 2002’den beri kutlanan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) girişimidir. Kasım ayının her üç perşembe günü, dünyadaki çeşitli olaylar insanları rasyonel tartışmalara ve felsefi tartışmalara katılmaya davet ediyor.

Dünya Felsefe Günü

İnsanlar Bugünde ne yapar?

Dünya Felsefe Günü, dünyanın dört bir yanındaki insanları çağdaş konulardaki paylaşılan düşüncelere katılmaya çeken Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) girişimidir. Çeşitli etkinlikler ve aktiviteler şunları içerir:

Advertisement

***Felsefi diyaloglar, tartışmalar, dersler ve ünlü filozofların katıldığı toplantılar.
***Felsefe, eğitim ve kültür arasındaki bağlantı gibi felsefi konularda uluslararası konferanslar.
***Sergiler ve felsefe kitabı fuarları.
***Felsefe kafeleri.
***Şili, Fransa, Fas, Filipinler ve Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkedeki farklı kuruluşlar, topluluk grupları ve devlet kurumları, Dünya Felsefe Günü’nü aktif bir şekilde tanıtmaya katılmıştır.

Günün Tarihçesi

Felsefe, kültürler arasında uzun yıllar boyunca eleştirel düşünme, bağımsızlık ve yaratıcılığın temellerini oluşturan yeni kavramlar ve yenilikçi fikirlere kapıyı açar. UNESCO, dünyadaki felsefi yansımaları onurlandırmak, mekânları açmak ve insanları felsefi miraslarını paylaşmaya teşvik etmek, zihinlerini yeni fikirlere açmak ve toplumun zorlukları hakkında kamuoyu tartışmalarına teşvik etmek amacıyla 2002 yılında Dünya Felsefe Günü’nü başlattı.

UNESCO’nun Genel Müdürü Koïchiro Matsuura, 2004’teki günün felsefesini ve önemini vurgulamak için 2004’te Dünya Felsefe Günü hakkında bir mesaj verdi. Felsefenin dünya barışı ihtimalini – demokrasi, insan hakları, adalet ve eşitlik olasılığını şekillendiren ilke ve değerlere kavramsal bir temel oluşturduğunu söyledi. Çağdaş toplumun çözülemeyen problemlerine ve cevaplanmayan sorulara yansıma her zaman felsefi analiz ve düşüncenin kalbi olmuştur.


Leave A Reply