Eski Kulağı Kesiklerden Ne Demek? Deyimin Anlamı ve Hikayesi Nedir?

0
Advertisement

Eski Kulağı Kesiklerden nedir, ne demektir? Eski Kulağı Kesiklerden deyiminin anlamı nedir, deyimin hikayesi nasıldır, hakkında bilgi.

Eski Kulağı Kesiklerden Anlamı;

Görmüş geçirmiş, çok deneyimli olmak anlamında kullanılan bir deyimdir.

Eski Kulağı Kesiklerden

Deyimin Hikayesi;

Hacı Bektaş Veli’nin tarikatına girmeyi kabul eden her dervişe, bu tarikatın şartları açıklanır, Şeyh tarafından gerekli öğütler verilir ve tekkenin kapı eşiğinde derviş adayının kulağına bir delik açılarak küpe takılırdı. Bu küpeye menkuş denirdi. Dilimizdeki ünlü, “Kulağına küpe olsun” sözü de buradan gelir. Hatta Yavuz Sultan Selim Han’ın kulağındaki küpe de aynı tarikatın sembolüdür. Şeyhin eşiğine baş koyarak kulağını deldirdiği rivayet olunur.

Tarikatın şartlarından biri “mücerretliği”, yani hiç evlenmemeyi kabul etmektir. Sonradan kaçamak evlenen birkaç dervişin kulaklarındaki küpeleri, Pir Balım Sultan çekerek almış ve kulaklarını yırtmış.

O cezalı dervişlere herkes “Kulağı kesikler” demeye başlamış. Dilimizdeki “Eski kulağı kesiklerden” tabiri de buradan kalmış.

Advertisement
Deyimin diğer bir hikâyesi ise;

Türk halkının hayatında eskiden beri hayvancılık önemli bir yer tutar. Türkler genellikle küçükbaş hayvan yetiştiren, keçi ve koyunla uğraşan bir millettir. Elbette bu tarz bir yaşam, konar-göçer bir hayatı da Türk halkının vazgeçilmez bir alışkanlığına dönüştürmüştür. Bugün büyük ölçüde modern hayatın getirdikleri göçebeliği çok azaltmış olsa da dilimize yerleşen pek çok deyim ve ifade o hayatın bir neticesidir.

Hayvancılıkla uğraşan göçebeler her zorluğu hayvanlarıyla birlikte yaşarlar. İnsanların hastalanması ayrı bir dert, hayvanın hastalanması da bambaşka bir derttir. Hayvan hastalanınca ilk yapılacak şey onu dinlendirmektir. Çünkü sürekli hareket halindeki göçebelere hayvanın ayak uydurması mümkün olmaz. Bu hayvanın durumu daha da kötüleşirse öleceği anlaşılır. Kendi kendine ölen hayvan mundar olur ve eti yenmez. Göçerlerin tecrübesine göre ölmek üzere olan hayvanın kulağı bir miktar kesilirse, hayvan can havliyle ayağa kalkar ve iyileşir. Bazen ölmek üzere olan hayvanların yıllarca yaşadığı olurmuş. Bazı keçilerin koyunların kulaklarında birçok kesik vardır. Bu onun ne kadar can tehlikesi atlattığını, hayatın zorluklarını yendiğini gösterir.

İşte bu durumdan alınan ilhamla, çok tehlike atlatıp hayatta kalmış insanlar için “eski kulağı kesiklerden” ifadesi bir deyime dönüşmüştür. Yani çok görmüş geçirmiş, çok badire atlatmış anlamındadır.

Kurnaz, işbilir, her işin altından kalkan, becerikli kişiler için de kullanılan bir deyimdir.


Leave A Reply