Hipertrikoz (Kurt Adam Sendromu) Nedir? Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Hipertrikoz (Kurt Adam Sendromu) Nedir, nasıl bir hastalıktır? Hipertrikoz nedenleri, türleri, belirtileri ve tedavisi.

Hipertrikoz (Kurt Adam Sendromu)

Kurt adam sendromu olarak da bilinen hipertrikoz, bir kişinin vücudunun herhangi bir yerinde aşırı kıllanma ile karakterize bir durumdur. Hem kadınları hem de erkekleri etkileyebilir, ancak çok nadirdir. Anormal kıllanma, yüzü ve vücudu kaplayabilir veya küçük lekeler halinde ortaya çıkabilir. Hipertrikoz doğumda ortaya çıkabilir veya zamanla gelişebilir.

Hipertrikoz (Kurt Adam Sendromu)

Kaynak: wikimedia.org

Çeşitli hipertrikoz türleri, buna neyin sebep olabileceği ve nasıl tedavi edildiği hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Hipertrikoz türleri

Birkaç tür hipertrikoz vardır:

  • Konjenital hipertrikoz lanuginosa: İlk olarak doğumda bir bebekte bulunan ince saç olan normal lanugo olarak görünür. Ancak sonraki haftalarda kaybolmak yerine, yumuşak ince tüyler bebeğin vücudunun çeşitli yerlerinde uzamaya devam eder.
  • Konjenital hipertrikoz terminalis: Anormal kıllanma doğumda başlar ve kişinin yaşamı boyunca devam eder. Genellikle uzun ve kalın olan saç, kişinin yüzünü ve vücudunu kaplar.
  • Nevoid hipertrikoz: Belirli bir alanda her türlü aşırı kıllanma görülür. Birkaç vakada birden fazla saç parçası mevcuttur.
  • Hirsutizm: Bu hipertrikoz şekli kadınlarla sınırlıdır. Kadınların normalde saçları olmayan yüzleri, göğüsleri ve sırtları gibi yerlerde koyu, kalın saçların çıkmasına neden olur.
  • Edinilmiş hipertrikoz: Konjenital hipertrikozun aksine, hastalığın edinilmiş formu yaşamın ilerleyen dönemlerinde gelişme eğilimindedir. Ayrıca lanugo dışında iki tür saçla sonuçlanır: vellus kılı veya terminal kıl. Fazla kıl, küçük yamalar halinde veya bir kişinin vücudunun tüm saç uzayan bölgelerinde büyüyebilir.

Hipertrikoz belirtileri

Daha önce belirtildiği gibi, hipertrikoz doğumda ortaya çıkabilir veya daha sonra yaşamda gelişebilir.

Hipertrikoz genellikle üç saç türünden birini üretir:

Advertisement
  • Vellus: Bu kıllar için foliküller genellikle kısadır. Ayak tabanlarınız, kulaklarınızın, dudaklarınızın ve avuç içlerinizin arkası veya yara dokusu dışında herhangi bir yerde bulunabilirler. Vellus pigmentli olabilir veya olmayabilir.
  • Lanugo: Bu tür saçlar, yeni doğan bir bebeğin vücudundaki gibi çok yumuşak ve incedir. Genellikle pigment içermez. Bebeklerin çoğu, doğumdan sonraki birkaç gün veya hafta içinde lanugo kaybeder. Hipertrikoz varsa, lanugo tedavi edilmedikçe ve çıkarılmadıkça kalabilir.
  • Terminal: Saç uzun ve kalındır ve genellikle çok koyu renklidir.

Hirsutizmli kadınların yüzleri, göğüsleri ve sırtları gibi yerlerde sert, koyu renkli vücut kılları oluşur.

Hipertrikozun diğer bir yaygın belirtisi diş etleriniz veya dişlerinizle ilgili bir sorundur. Bazı dişler eksik olabilir veya diş etleriniz büyümüş olabilir.

Hipertrikoz (Kurt Adam Sendromu)

Kaynak: wikimedia.org

Bu durumun nedenleri

Hipertrikozun nedenleri tam olarak anlaşılmamış olsa da, aile içinde ortaya çıkma eğiliminde olan bir hastalık şekli vardır. Konjenital hipertrikoz, saç büyümesine neden olan genlerin yeniden aktivasyonundan kaynaklanabilir. Erken erkekte aşırı saç uzamasına neden olan genler, evrim sürecinde “kapanmıştır”. Hala bilinen bir nedeni olmayan bir hata sonucu, bu tüy büyütme genleri, bebek henüz anne karnındayken “açılır”.

Edinilmiş hipertrikozun birkaç kaynağı olabilir. Saç büyümesi her yerde veya rastgele yamalar halinde olduğunda, olası nedenler şunları içerir:

  • Porphyria cutanea tarda, cildinizin özellikle ışığa duyarlı olduğu bir durum
  • yetersiz beslenme
  • diyet veya anoreksiya nervoza gibi bir yeme bozukluğu
  • kanser
  • androjenik steroidler, saç uzatma ilacı minoksidil ve siklosporin (Sandimmune) gibi bazı ilaçlar

Vücudunuzun belirli yerlerinde meydana gelen hipertrikoz şunlardan gelişebilir:

  • liken simpleks, bir deri parçasının kaşınmasına ve tekrar tekrar çizilmesine neden olan kronik bir cilt rahatsızlığı
  • alçı kalıbının geçici kullanımı
  • cilt yüzeyine yakın belirgin kan damarları geliştirmek için vücut geliştirme stratejisi olan artmış vaskülarite

Hipertrikoz prevalansı

Tipine bakılmaksızın hipertrikoz seyrektir. Örneğin konjenital hipertrikoz lanuginosa oldukça nadirdir. Bu tür hipertrikozun yalnızca yaklaşık 50 vakası belgelenmiştir.

Advertisement

Hipertrikoz tedavisi

Hipertrikozun tedavisi yoktur ve hastalığın doğuştan şeklini önlemek için hiçbir şey yapamazsınız. Minoksidil gibi belirli ilaçlardan kaçınarak edinilmiş hipertrikozun belirli formlarının riski azaltılabilir.

Hipertrikoz tedavisi, tüylerin çeşitli kısa vadeli yöntemlerle alınmasını içerir.

  • tıraş olmak
  • kimyasal epilasyon
  • ağda
  • koparma
  • saç beyazlatma

Bu yöntemlerin tümü geçici çözümlerdir. Ayrıca ağrılı veya rahatsız edici cilt tahrişine neden olma riski taşır. Ve vücudunuzun bazı bölgelerinde bu tedaviler kolayca yapılmaz.

Uzun süreli tedaviler arasında elektroliz ve lazer cerrahisi bulunur. Elektroliz, saç köklerinin küçük elektrik yükleriyle yok edilmesidir. Lazer cerrahisi, bir seferde birkaç kıl üzerine özel bir lazer ışığı uygulanmasını içerir. Bu tedavilerle saç dökülmesi genellikle kalıcı olabilir, ancak işi tamamlamak için birkaç seansa ihtiyacınız olabilir.


Leave A Reply