Ödüllü Türk Tasarımcısı Yavuz Selim Balcıoğlu (Röportaj)

0
Advertisement

Yavuz Selim Balcıoğlu; ödüllü bir Türk tasarımcı, kendisinin adını yakın zamanda kazandığı uluslararası başarıları ile duyduk. Şu ana kadar 8 tasarım ödülü olan sanatçı; ödüllerine bir yenisini gün be gün eklemektedir. 10 yıl önce hobi olarak başladığı 3 boyutlu tasarımı artık profesyonel olarak yapmakta. Çalışma felsefesine göre imkansız denebilecek bir tasarım yoktur. Tasarım olarak tarihi heykeller, bilim kurgu robot tasarımları, binalar, karakterler ve daha birçok tasarıma 3 boyut katmaktadır.

NKFU olarak aşağıda sayın Yavuz Selim Balcıoğlu ile yapmış olduğumuz röportajı sunuyoruz…


Yavuz Selim BalcıoğluNKFU : Öncelikle kendinizden biraz bahseder misiniz?

Yavuz S.B : Karadeniz Ereğli doğumluyum; 3 boyutlu tasarımı keşfetmem daha ziyade kendi dönemimde çıkan oyunlar ve filmlerdeki görselliğin bende bıraktığı etki ile olmuştur. Tabii bizim o dönemimizde şu an olduğu kadar kaynak yoktu, kendimizi iyi geliştirme şansımız azdı. Birkaç yılım sadece kaynak toplayarak ve bu kaynakları çalışarak geçti. Hele ki günümüzde yazılımların geldiği noktayı düşünürsek şuan muazzam bir ilerleme söz konusu. O dönemden sonra artık freelance bir şekilde çalışmaya başladım. Önce yurtdışı firmalara, daha sonra endüstrinin kalbine giden yolda ilerlemeye devam ettim. Bilhassa dönem dönem başarılı tasarımcıların çalışmalarını takip etmek ve onların çıtayı yükselttiği noktaya erişebilmekte bir tasarımcı için ilham kaynaklarından bir tanesi.

NKFU : Nasıl projelere dahil oldun? İlham kaynağın nelerdir?

Advertisement

Yavuz S.B : Projelere dahil olmak zaten kişinin kendini dünyaya tanıtması ile doğru orantılı; ne kadar tanınırsanız o kadar fazla ve iyi iş alma şansınız da o derece artar. Bu noktada internetin bize sağladığı gücü doğru kullanmak çok önemli. İş anlamında yoğun geçen dönemlerim oldu, 100’e yakın çalışma yaptığım aylarda oldu. Ama bu noktada hep sizin çalışma şekliniz ve iş düzenini hep bir adım önde olmalı. Kendinizi buna hazırlamanız gerekmekte. Müşteri yada firma ile anlaştığınızda ki bu çok basit bir tasarımda olabilir ya da tam tersi aşırı komplike bir tasarımda olabilir. Proje öncesi sınırlarınızı belirlemeniz gerekmekte. Bu noktada benim bu işin başında olan arkadaşlara tavsiyem budur. Ayrıca kendilerine zaman ayırmaları ve devamlı pratik yaparak kendilerini geliştirmelidirler. Bundan sonrası zaten piyasa girişleri için atılacak adımlar olacaktır.

İlham kaynağım için söyleyebileceklerim. Bu daha çok yaşadığımız çevre, izlediğimiz film; ya da bizden önde olan tasarımcıların yaptıkları çalışmalardır. Bunun için çok fazla referans kullanmak ve bunları kendi içerisinde bir düzenle işimize entegre etmeliyiz.

NKFU :Peki projelerinizde bunun dışında başka yaptığınız işlemler nelerdir?

Yavuz S.B : Daha çok aramak ve detaylı bir iş olacaksa konsepte çok bağlı kalmak en çok yaptığım rutin işlemlerdir.

NKFU :Tasarımlarınızda günlük olarak bir tasarımcı gözüyle neler yapılabilir ve yaptığınız işin en güzel kısmı nedir?

Yavuz S.B : Günlük olarak değilde genel olarak bir tasarımcı devamlı kendini motive etmeli, motivasyon bence bu işin anahtarı. En önemliside hedefiniz her zaman büyük tutmanız gerek. Bir önceki çalışmanızı arkada bırakacak şekilde hep bir adım daha kaliteli işler yapmaya çalışmalısınız. İşimin en güzel yanı; sevdiğiniz işi yapıyor olmak, bu dünyada kendinizden bir parçanın da olduğu bir nesneyi, tasarımı getirmek. Yoksa bu işten zevk alamazsınız. Öncelikle bu işi sevmeli ve devamlı öğrenen bir öğrenci gibi kendinizi yeniliklere açık tutmalısınız.

Advertisement

NKFU : Bu endsütride çalışırken öğrendiğiniz en önemli ders nedir?

Yavuz S.B : Hep bir önceki çalışmanın daha iyisini yapmaya çalışmak ve kendinizi devamlı geliştirmenin bizim sektör için ne kadar önemli olduğu.

NKFU : Müşterilerden yada firmalardan gelen işlere baktığınızda ilginç yaşadığınız olaylar var mı?

Yavuz S.B : Elbette; bu endüstride her türlü insan ile karşılaşıyorsunuz. Aklıma yakın zamanda gelen yok ama geçmişe dönük bir teklif almıştır. Mekanik tasarımlarımı gören bir Amerikan firması adını burada söylemesem daha iyi bana mail üzerinden ulaşmıştı. Yaptıkları konsol oyunu için benden tasarım istediler, onların teklifinde garip gelen konsept çizimlerin ellerinde olmayışı, çizimleri de bana yaptırmaya kalkmışlardı. Böyle garip bir olay yaşamıştım.

NKFU : Günümüzde bir 3 boyutlu tasarımcının nelere sahip olması gerek?

Yavuz S.B : Öncelikle iyi bir sinire, çok sabretli ve güçlü bir bilgisayara ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

NKFU : Birazda 3D Printing konusunda sizin görüşlerinizi öğrenmek istiyoruz?

Yavuz S.B : Hali hazırda çalıştığım 3d printing firmaları var onlarla obje ve ürün tasarımı yapmaktayız. Ayrıca yüksek lisans tezimi de bu alanda yaptım. Benim için çok zevkli bir araştırma oldu bu süreç. Keza şuan akademik anlamında 3d printing konusunda en detaylı tez çalışması olduğunu düşünüyorum. 3D printing; günümüzde inanılmaz bir gelişme gösteren bir sektör. Ülkemizde de yavaş yavaş yaygınlaşmakta. Bilhassa biz tasarımcıları ve firmaları cezbeden konu tasarımın bilgisayar sayesinde elle tutulur objelere dönmesi.

NKFU : Siz de genç birisiniz ama yeni başlayan genç tasarımcılara önerileriniz nelerdir?

Yavuz S.B : Bol pratik ve devamlı araştırma benim önerim.

NKFU : Hangi yazılımları kullanıyorsunuz?

Advertisement

Yavuz S.B : Daha çok 3dsmax ve zbrush, ancak son zamanlarda autodesk fusion 360’ıda bu listeye dahil ettim.

NKFU : Birazda mekanik tasarımlarınızı ve son kazandığınız robot tasarımları üzerine olan yarışmadan bahsedermisiniz?

Yavuz S.B : Mekanik tasarımlar, robotlar benim ikinci ilgi alanım son dönemde sıkça tasarımlarını yapmaktayım. Zevkle yaptığım bir iş, ne kadar çok karmaşıklık o kadar çok kaliteli ve ilgi çekici bir tasarım ortaya çıkmakta. Son kazandığım yarışma da portfolio dalında en iyi tasarımlara sahip sanatçı seçildim. Sponsor firmalar arasında bilhassa Nasa’ya simülasyon yazılımı üzerine destek veren firmalar bulunmakta. Benim için de ayrı bir gurur kaynağı onların sponsorluğunda bu dereceyi almak.

NKFU : Akademisyen bir yönünüz olduğunu biliyoruz, bunu biraz açar mısınız?

Yavuz S.B : 1 yıl Yaşar üniversitesinde ders verdim, ayrıca yüksek lisansımı da 4.00 ortalamayla en yüksek derecede aynı üniversitede tamamladım. İnsanlara yaptığınız işi öğretmek, onların okul sonrası bu piyasada hayatta kalması için onları yönlendirmek, benim için yaptığım en zevkli işlerden bir tanesiydi. Bu alanda daha ilerlemek ve Türkiye’nin ekol denebilecek kalite işler çıkaran bir bölümünü kurmak, yönetmek en büyük dileğim. Bu anlamda insan edindiği tecrübeleri ve bilgiyi paylaşmalı diye düşünüyorum.

NKFU : Son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir?

Yavuz S.B : Ülkemizde bu alanın gelişmesi ve bu sektörde profesyonel arkadaşlara imkan tanınmasını istiyorum. Kendi insanımıza güvenmemiz gerekiyor. Doğru insanlar ile kaliteli bir ekol yapının inşa edileceğini düşünmekteyim. Yeter ki bu insanlara imkan verilsin.


Leave A Reply