Ağrı Nedir? Ağrı Nasıl Oluşur? Nedenleri Nelerdir?

0
Advertisement

Ağrı nedir? Ağrının nedenleri nelerdir? Ağrı nasıl oluşur, ağrı ve ağrı duymak ile ilgili bilgilerin yer aldığı sayfamız.

mide ağrısı

Kaynak: pexels.com

Ağrı; vücudun herhangi bir yerinde duyulan şiddetli ve sürekli acıdır. Ağrının temel amacı, organizmayı dış ve iç zararlı uyarılar üzerine bilgilendirmeye yöneliktir. Ağrılı bir olaya, bu hoş olmayan duyu halinin yanı sıra solunum ve dolaşım değişiklikleriyle ruhsal tepkiler biçiminde, değişik düzeylerde bir dizi sinirsel uyarı eşlik eder.Bu nedenle ağrı basit bir duyu değişikliği olarak ele alınmamalıdır. Öte yandan kişilerde aynı derecede ağrı doğurucu etkenler ayrı derecelerde ağrı uyandırabilir. Bu bakımdan, bireyin kişilik yapısı ve ağrı deneyimleri, ağrılı durumun değerlendirilmesini etkiler.

Ağrının uyandırılmasında ve algılanmasında organizmada kimyasal, nörohümoral ve sinirsel değişiklikler eşlik eder. Örneğin, deri ve deri altı dokları için zararlı etkenler o noktada hücrelerden bazı kimyasal maddelerin açığa çıkmasına (bradikinin, prostaglandin vb) neden olur. Bu kimyasal maddeler o bölgedeki belli sinir uçlarını uyarır ve ağrılı uyarı, duyu sinirleri boyunca elektriksel bir olay olarak merkezi sinir sistemine taşınır. Bu taşınma sırasında sinirler arasında geçiş, kimyasal ileti (nörohümoral maddeler) aracılığıyla olur. Bunlar arasında P maddesinin önemi yakın yıllarda ortaya konmuştur.

Ağrılı uyarılar, merkezi sinir sistemi içinde değişik düzeylerde değerlendirmeye uğrayarak belli tepkilerin doğmasına neden olurlar. İlk değerlendirme düzeyi omuriliğe girer girmez oluşur. Giderek, daha üst düzeyinde (örneğin talamusta) ve son olarak beynin kabuk kesiminde ağrılı uyarıların değerlendirilmeleri yapılır. Merkezi sinir sisteminde ağrılı uyarıların iletisini kolaylaştıran P maddesi gibi, bunların bastırılmasında görev alan bazı kimyasal maddelerin bulunduğu (örneğin endorfinler) yakın yıllarda ortaya konmuştur.

Eklem Ağrısı

Niteliklerine ve yerleşme yerlerine göre değişik tipte ağrılar tanımlanır. Örneğin, yanıcı ağrılar (kozalji), spastik iç organ ağrıları (kolikler), başta damarsal kökenli, zonklayıcı ağrılar (migren), kalp enfarktüsünde göğüste sıkıntı ile birlikte şiddetli ağrı (angina pektoris), kaslarda yaygın ağrı (minyalji), kola yayılan ağrı (brakiyalji), siyatik sinirinin ağrısı (siyatji) ve bele yerleşik ağrı (lumbago) vb.

Advertisement

Ağrı, sinir sisteminden bir şeylerin yanlış olduğuna dair bir sinyaldir. Diken, karıncalanma, batma, yanma veya rahatsızlık gibi hoş olmayan bir histir. Ağrı keskin veya donuk olabilir. Aralıklı veya sürekli olabilir. Sırtınız , karnınız , göğsünüz veya pelvisiniz gibi vücudunuzun bir yerinde ağrı hissedebilirsiniz . Veya yaygın bir ağrı hissedebilirsiniz.

Ağrı bir sorunu teşhis etmeye yardımcı olabilir. Ağrı olmadan, farkında olmadan veya tedavi gerektiren tıbbi bir sorununuz olduğunu fark etmeden kendinizi ciddi şekilde yaralayabilirsiniz.

İki tür ağrı vardır: Akut ve kronik . Akut ağrı genellikle hastalık, yaralanma veya iltihaplanma nedeniyle aniden ortaya çıkar. Genellikle teşhis ve tedavi edilebilir. Genellikle geçer, ancak bazen kronik ağrıya dönüşebilir. Kronik ağrı uzun sürer ve ciddi sorunlara neden olabilir.

Topuk Ağrısı

Ağrı her zaman tedavi edilemez, ancak tedavi etmenin birçok yolu vardır. Tedavi, ağrının nedenine ve türüne bağlıdır. Ağrı kesiciler gibi ilaç kullanan tedaviler vardır . Akupunktur , fizik tedavi ve bazen ameliyat gibi ilaç dışı tedaviler de vardır .

Advertisement


Leave A Reply