Akseki Nerededir?

0
Advertisement

Akseki nerededir? Akseki hangi ilimize bağlıdır? Akseki ilçesi özellikleri, hakkında bilgi.

aksekiAkseki; Antalya İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 3 bucağı (Cevizli, Geriş, Güzelsu) ve 36 köyü vardır. İlin kuzeydoğusunda; doğudan Gündoğmuş, batı ve güneyden Manavgat, kuzeyden Konya’nın Seydişehir ve Bozkır ilçeleriyle çevrilidir.

Taşeli Yaylası üzerinde yer alan ilçe toprakları, genelde engebeli ve dağlık yapıdadır. Güneydoğudan Geyik Dağları, kuzeyden Orta Toroslar’ın uzantıları, yüzey şekillerini belirler. Bu nedenle tarım alanları son derece sınırlıdır. Geyik Dağları, Konya ile doğal sınır oluşturur. Akdeniz iklimi egemen olmakla birlikte, kıyı ilçelerine oranla kışlar daha sert geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 17°C, yağış tutarı 880 mm’dir. Toroslar’ın ve Geyik Dağları’nın etekleri sedir, ardıç, köknar, meşe toplulukları, daha alçaklar makiliklerle kaplıdır. İlçenin orta kesiminde, kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda akan Manavgat Çayı, başlıca ırmaktır. Ekonomi, hayvan (deri, peynir, tereyağ, bal), orman ürünleri ticareti, el sanatlarına dayanır. Nergis soğanı ve defne yaprağı ticareti de önemlidir. Buğday, arpa, nohut, susam, elma, armut başlıca tarımsal ürünlerdir. Endüstrinin olmayışı, tarım ürünlerinin sınırlılığı, işgücünün yıllardır göçüne yol açmaktadır. İlçe topraklarında, MTA tarafından saptanan boksit, bitümlü şist ve linyit yatakları henüz işletmeye açılmamıştır. Türk bilim ve kültür yaşamına çok sayıda aydın yetiştiren İbradı Bucağı’ nın adı, bu özelliğinden dolayı Aydın-kent olarak değiştirilmiştir.

Antalya-Konya Karayolu üzerinde, deniz yüzeyinden 1.150 m yükseklikte kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 174 km uzaklıktadır.

Tarih. İlçede Hitit, Yunan ve Roma uygarlıklarının izleri bugün Cevizli Bucağı’na bağlı Sinanhoca (Evgal), Mahmutlu, Aydınkent’e bağlı Ürünlü (Unulla) köyleri ve Güzelsu ilçelerindeki yıkıntılarda görülmektedir. Selçuk, Karaman ve Osmanlılar da yöreye egemen olmuşlardır.

Tarihsel Eserler. Özellikle anılmaya değer en önemli tarihsel yapısı Ulu Cami’dir. İlçenin tam ortasında yer alan caminin ne zaman yapıldığını belirleyen bir yazıt yoktur. 1894’te onarım görmüştür. Minaresi tek şerefelidir. Yapımında kesme taş kullanılmıştır. Çatısı kiremitle örtülüdür. Tahta tavam, iç kubbesi nakışlarla, mihrabı nakış ve kabartmalarla süslüdür. İç kubbe dört mermer sütun üzerine oturtulmuştur. Batı ve doğu yönündeki pencereleri çok yüksek ve sivri kemerlidir.

Advertisement

Leave A Reply