Doğanın en çirkin ama bir o kadar da ilginç çiçeklerini keşfedin! Maymun orkidesinden siyah yarasa çiçeğine, bu liste sıradışı görünümleri ve kokularıyla dikkat çeken çiçekleri sıralıyor. Gözlerimize hoş gelmeyen ama doğanın gerçek mücevherleri olan bu çiçekler hakkında ilginç bilgiler için tıklayın!
Güzelliği nasıl tanımlarsınız? Kesin bir tanım ile sınırlayabilir misiniz? Bence hayır. Güzelik standartları konusunda hepimizin farklı bakış açıları var. Bir kişi için çirkin olan şey, başka biri için çekici olabilir. Kelime olarak “çiçek” bile bir cazibeye sahip. O yüzden pek çok kişi, gözlerimize hoş gelmeyen ancak gerçek mücevherler olan dünyanın en çirkin çiçeklerini merak edebilir.
Görünüşleri, kokuları ve şekilleri üzerinden çiçekleri sıralamak için güvenilir kaynaklar olmadığından, gözlerimize hoş gelmeyen ancak gerçekten ilginç olan en üst 10 çirkin çiçek listeme göz atın.
9. Maymun Orkidesi (Dracula simia)
Orkidenin adı “küçük ejderha maymunu” anlamına gelir. Sütun ve taç yaprakları bir araya gelerek bir maymun yüzünü andırır. Dracula cinsine ait birçok orkide türü vardır ve hepsi birer maymun yüzü sergiler. Orkidelerin severler için ilginç olabilir çünkü maymun yüzündeki ifade her birinde farklılık gösterir.
Maymun orkidesi olgun portakalları anımsatan bir koku yayar. Uzun ve az çiçekli infloresanslar her mevsim sırayla açılır. Epifit türündendir ve subtropikal bölgelerde veya seralarda yetişebilirler. Soğuk ve nemli bir ortamı, kısmi gölgeyi tercih ederler. Güneydoğu Ekvador ve Peru’nun bulut ormanları, başlıca habitatlarıdır.
Ancak bu nadir tür, yaşam alanı kaybı tehdidi altındadır. Benzersiz ve garip özelliklere sahip olmalarına rağmen, bitkiyi çok fazla zahmete girmeden sürdürmek daha kolaydır. Daha kolay idare edilebildikleri için bu orkide türleri birçok ülkeye ihraç edilerek melezleme yoluyla birkaç yeni çeşit yaratılmaktadır.
8. Fil Başı (Pedicularis groenlandica)
Ayrıca “kelebek dili” olarak da bilinir. Çiçek, bir sap üzerinde yoğun bir şekilde paketlenmiş onlarca minik çiçekle birlikte birçok infloresans oluşturur. Bu pembe ila mor renkli çiçekler, benzersiz şekilleri nedeniyle dikkatimizi hemen çeker. Çiçeğin ucunda yukarı doğru kıvrılan uzun tüplü kısım, filin burnunu andırır. Ayrıca, iki yan lobu da bir filin kulaklarına benzer.
Bombus arıları ana tozlayıcılardır. Arıların vızıldama davranışı ve çiçek morfolojisi, tozlaşmada önemli bir rol oynar. Çiçeğin tozlaşma şekli olan bu olağandışı teknik, “vızıldama tozlaşması” olarak adlandırılır.
Çiçek, Amerika Birleşik Devletleri’nin batısındaki yüksek dağlarda yaygındır. Uyku getirdiği için çay yapımında ve ağrı kesici olarak kullanılır. Yerli kabile, bu çiçeği halüsinojenik özellikler sergilediği için sigara karışımlar
ığı için kullanır. Normalde pembe renkte olanın yanı sıra, beyaz varyantları nadiren görülür. Ve çiçeğin alışılmadık şekli yalnız başına bu listeye dahil olmasının ana nedenidir.
7. Darwin’in Terlikleri (Calceolaria uniflora)
Güney Amerika’ya yaptığı seyahat sırasında Charles Darwin tarafından keşfedildiği için bu terlik çiçekleri bu isimle anılır. Genellikle Güney Amerika’nın en güneyinde, sıcaklığın oldukça düşük olduğu bölgelerde bulunur. Eğer sıcaklık -1 ila 23 derece arasında değişiyorsa yaşayabilirler.
Calceolaria cinsi, terlik şeklinde çiçeklerle tanınır. Parlak turuncu bir renge sahiptirler ve kahverengimsi-kırmızı bir çiçek ucu bulunur. Geniş ağız boyunca beyaz bir uzantı bulunur ve bu kısmın içeriği şeker bakımından zengindir. Yerel bir kuş türü olan tohum avcıları, bu beyaz bantı bir meyve gibi algıladıkları için bunu yerler. Kuşun başı ve sırtı anterler ve stigma temas ederek çiçekleri tozlaştırır.
Çiçek, 10 cm uzunluğundaki bitkiden daha büyüktür. Kayalık yüzeylerde yürüyen küçük turuncu penguenler gibi görünürler. Bu tür çiçekler genellikle kuru çalılıklarda yetişir. Kumlu toprağı tercih ederler ancak yüksek sıcaklıklara dayanamazlar. Bu nedenle, yetiştirilmesi oldukça zordur.
6. Şeytanın Eli (Chiranthodendron pentadactylon)
Çiçeğe “Maymun eli” veya “Meksika eli” de denir. Guatemala ve Meksika bulut ormanlarında doğal olarak yetişirler, burada yerli Aztek kabilesi uzun yıllar boyunca bu çiçekleri hasat ederdi. Aztekler, bu çiçekleri kalp rahatsızlıklarını ve karın ağrılarını iyileştirmek için geleneksel bir ilaç olarak kullanırlardı. Ayrıca, kabileden bir anlamı da vardı.
Çiçek, parlak kırmızı bir renge sahip açık bir insan elini andırır. Beş stamen, beş uzun ve kıvrık parmağa benzer ve yukarı doğru yönlendirilirler. Her parmağın altında ikişer sarı renkli polen ipliği bulunur. Çiçek yaşlandıkça stamenler pençe gibi kıvrılır.
Çiçekler ilkbahar ve erken yaz aylarında görünür. Yarasalar ve arılar, çiçeklerden nektar alarak, çiçeklerin altında oluşan kadehlerden beslenirler ve çiçekleri tozlaştırırlar. Bu nadir tür, artık iklim değişikliği nedeniyle tehlike altına girmiştir. Onların alışılmadık tasarımı insanların dikkatini çekmekte kolay olurdu. Çiçek morfolojisi garip ve korkutucu olabilir, ancak tıbbi bir önemi vardır.
5. Pelikan Çiçeği (Aristolochia grandiflora)
İsminden de anlaşılacağı gibi, pelikan çiçeği bir uyuyan pelikanın şekline benzer. Bu tropik sarmaşık bitkisi Orta Amerika’nın yaprak döken ormanlarına özgüdür. Şu ana kadar bilinen en büyük çiçeklerden biridir. Çiçek soluk yeşilimsi, yüzeyinde mor damarlarla doludur. Koyu renkli merkez, hayvan kürküne benzer bir dokuya sahiptir. Çiçek, çürümüş et gibi aşırı kötü bir koku yayar.
Sarımsı-yeşil bir kese, üreme organlarını taşır. Doku ve koku, sinekleri bu kese için çekmek için kullanılır. Koku çeşitli kükürt bileşikleri içerdiği için insanlar ve hayvanlar için toksik olabilir.
Bazen çiçekler, içerdiği kötü koku nedeniyle insanlarda iştahı bastırabilir. Bu sukulent, Güney Afrika ve Tanzanya’nın ılıman bölgelerinde ve çöl bölgelerinde yaygın olarak yetişir. Kuraklığa dayanıklı adaptasyonları vardır. Yıldız şeklindeki çiçekler, koro
4. Zulu Devi (Stapelia gigantea)
Zulu devi, “leş çiçeği” veya “kurbağa bitkisi” olarak da bilinir. Çiçeğin açık sarı rengi concave maroon bantlarla kaplıdır. Kırmızı ve sarı renklerin karışımı çiçeğe zarif bir görünüm kazandırır, ancak çürümüş et gibi kokar. Bu koku, çiçeğin tozlaşması için leşle beslenen böcekleri çeker. Koku, çeşitli kükürt bileşiklerini içerdiği için insanlar ve hayvanlar için toksik olabilir.
Göstermelik olan bu çiçekler, insanlarda bazen iştahı bastırabilir. Bu sukulentler genellikle Güney Afrika ve Tanzanya’nın ılıman bölgelerinde ve çöl bölgelerinde yetişirler. Soğuk ortamları tolere edemezler.
Yıldız şeklindeki çiçekler, bir denizyıldızını andırır. Çiçeğin beş yapraklı çiçeği kadifemsi ve tüylü bir doku ile kaplıdır, kalın ve yumuşak tüyler dekoratif bir kenar oluşturur. Genellikle invazivdirler, bu nedenle büyürken özel bakıma ihtiyaç duyulmaz.
3. Voodoo Zambak (Amorphophallus konjac)
Voodoo zambak, “Şeytanın dili” olarak da bilinir. Çiçek, yeşil ve beyaz lekelerle kaplı ağır bir sapın dışında açar. Sap, 3 fit uzunluğunda büyük, mor renkli bir spathe taşır. Spathe, bir yaprağın değişmiş halidir ve “kalla zambak” olarak adlandırılır. Spathe, bir “spadiks” adı verilen ve 10 ila 50 inç uzunluğunda olabilen kırmızımsı mor renkli bir çıkıntıyı çevreler.
Çiçek açtığında, voodoo zambak, çürüyen et gibi keskin, musty bir koku yayar. Koku, çürük etle beslenen sinekleri ve diğer böcekleri tozlaşma için çeker. Voodoo zambak oldukça büyüktür ve herhangi bir gübre olmaksızın yayılabilir.
Genellikle tropikal, subtropikal ve ılıman yağmur ormanlarında yetişirler. Bu nedenle, Japonya, Çin, Vietnam ve Güney Endonezya gibi Güneydoğu Asya ülkelerine özgüdürler. Voodoo zambak, aynı Amorphophallus cinsine ait olduğu için ceset çiçeğine benzer ve bazen çiçeği yanlışlıkla bu çiçek olarak tanıyabiliriz. Çiçeğin garip şekli nedeniyle çoğumuz için çekici olmayabilir.
2. Siyah Yarasa Çiçeği (Tacca chantrieri)
Siyah renkli çiçekler nadirdir. Siyah yarasa çiçeği, yarasa şekillerine sahiptir ancak çevremizde nadirdir. Çiçek bazen bir kedinin bıyığı veya kaplan sakalı olarak da adlandırılır. Kanat şeklindeki brakte, yarasanın yüzünü andırır ve brakteoller bıyıkları hatırlatır.
Siyah yarasa çiçekleri, Malezya, Myanmar ve Güney Çin gibi Güneydoğu Asya ülkelerinin subtropikal bölgelerine özgüdür. Uzun yaz ve erken kış aylarında görünürler, çünkü uzun süreli soğuk hava ve düşük nemden hoşlanmazlar. Ayrıca, doğrudan güneş ışığı altında zarar görebilirler. Bu yüzden ağaçların gölgesi altında büyümeyi severler.
Çiçek tomurcuğu, tam teşekkül bir çiçeğe dönüşürken farklı şekiller alır. Belirgin bir kokusu yoktur. Bu yüzden bugüne kadar, bu çiçeklerin nasıl tozlaştıkları gizemini korumaktadır. Bazıları bıyık gibi brakteollerin önemli bir rol oynadığını düşünüyor, diğerleri ise tozlayıcıları çekmek için bir tür koku olabileceğini öne sürüyor. Çevremizde alışılmadık oldukları için, garip şekilleri, renkleri ve dokuları bize bazı merak uyandırabilir.
1. Dev Padma (Rafflesia arnoldii)
Rafflesia, dünyadaki en büyük bireysel çiçektir. Çiçek genellikle çürüyen ete benzer yoğun ve hoş olmayan bir koku yayar. Beş yapraklı çiçek, küçük beyaz lekelerle kırmızımsı-kahverengi bir renge sahiptir. Çiçeğin gözle görülür yaprakları, kökleri veya sapları yoktur. Çiçek tomurcukları “knops” olarak adlandırılır ve lahana şeklinde ve koyu kahverengi renkte olup tam boyuta ulaştıktan sonra devasa hale gelirler. Doğal habitatları, Cava’nın kuzeyinde yer alan Batı Sumatra ve Borneo Adası’nın yağmur ormanlarıdır.
Bu canavar çiçek, başka bitkilerin kök ve sapları üzerinde büyüyen endoparazittir. Leşle beslenen sinekler, çiçeğin yaydığı kokudan çekildikleri için ana tozlayıcılardır. Çiçekler ayrıca koku yaymak için ısı üretirler.
Endonezya hükümeti çiçeği resmi olarak ulusal nadir çiçekleri olarak ilan etti. Çiçek, IUCN Kırmızı Listesi’nde olmasa da, yılda üretilen tür sayısı büyük bir hızla azalmaktadır çünkü ekoturizmi teşvik etmektedir.
Yorum yapılmamış
katılmak istiyorum
çok iyyii yaaa
bencede
katılıyorum ama video yok
iyi ama keşke konuları açıklasada
Çooooooooooook iyi
İyi?