Eskişehir Sualtı Dünyası gezimiz sırasında derlediğimiz sualtı dünyası ve balıklar hakkında değişik bilgiler ve fotoğraflar.
Sualtı Dünyası ve Balıklar İle İlgili İlginç Bilgiler
BALIKLAR NEDEN SÜRÜ HALİNDEDİR?
Sürü halinde bulunan balıklar diğer avcı balıklara daha büyük bir kütle olarak görünerek kendilerini korurlar.
BALIKLAR KONUŞUR MU?
Hayır konuşamazlar. Fakat yapılan araştırmalar sonucu birçok balığın yüzgeçleri, kemikleri, dişleri, yüzme keseleri, solungaçları ve kaslarıyla ilginç sesler çıkararak hemcinsleriyle iletişim kurduklarını göstermektedir.
BALIKLAR SU İÇER Mİ?
Tatlı su balıkları hariç diğer balıklar su içerler. Balıkların vücut sıvıları deniz suyunun konsantrasyonundan daha
az olduğu için balık sürekli su kaybeder. Kaybedilen suyun yerini doldurmak ve vücut dengesinin sağlanabilmesi için düzenli olarak su içerler.
BALIKLAR UYUR MU?
Evet uyurlar. Bizlerden farklı olarak gözleri açıktır. Gündüzleri sürekli yüzen balıklar gece olduğunda avcılardan korunmak için kayalık ve oyuklara çekilerek dinlenir yani uyurlar. Birçok köpekbalığı türü ise su altında nefes alabilmek için sürekli yüzmek zorundadır. Ancak bir yandan hareket ederlerken zaman zaman beyin fonksiyonlarını yavaşlatarak dinleme haline geçtikleri de bilinmektedir. Bazı köpekbalığı türleri ise kumun üzerinde hareketsiz kalarak dinlenir.
PARMAKLARIMIZ SUDA NEDEN BURUŞUR?
Suda uzun süre kalındığında parmakların buruşmasının sebebi, derinin sünger gibi suyu emmesi ve buruşması özelliğinden değil, ıslak nesneleri daha iyi kavrayabilmesi içindir. İngiliz “Biology Letters” dergisinde yayımlanan araştırmaya göre; İngiltere’deki Newcastle Üniversitesi’nden bilim adamlarının araştırması buruşmuş parmakalrın ıslak durumlarda daha iyi kavrama sağladığını gösterdi.
ERKEĞİ DOĞUM YAPABİLEN TEK CANLI DENİZ ATIDIR.
Deniz atları, hayvanlar alemi içerisinde erkeği doğuran tek canlı türüdür. Aslında çiftleşme gerçekleştikten
sonra yumurtalar anneden babaya aktarılır ve yumurtalar açılıncaya kadar babanın vücudunda taşınır. Denizatları avlarına saldırırken %90 oranında başarı elde ederler. Bu da onları dünyanın en tehlikeli yırtıcılarından biri yapar.
SIÇRAYAN BALIK MANTA
Mantalar en büyük vatozdur. Çoğu zaman nedeni tam olarak bilinmemesine rağmen, düşmanlarını korkutmak,
parazitlerden temizlenmek, dişilerini etkilemek veya sadece eğlenmek için 60-90 cm kadar yükseğe sıçrarlar.
Kayda geçmiş en yüksek sıçrama 2.7 metre kadar tespit edilmiştir. Tekrar suya düştüklerinde inanılmaz bir ses
çıkarırlar, bu ses daha çok silah sesine benzemektedir.
DÜNYANIN EN KÜÇÜK BALIĞI PAEDOCYPRİS PROGENETİCA
Sazan balığı ailesine aittir. Yetişkinleri yalnızca 7.9 mm boyuna ulaşabiliyor. Planktonlarla beslenen bu balık türü dünyanın en küçük balığıdır.
EN ZEHİRLİ DENİZ CANLISI MAVİ HALKALI AHTAPOT
Boyları golf topu büyüklüğündeki ahtapotun tetrodotoxin isimli zehri siyanürden 10.000 kat daha güçlüdür. Aynı anda 30 insanı ve 10.000 fareyi öldürebilecek zehre sahiptir. Pasifik Okyanusu ve Hint Okyanusunda bolca rastlanan bu ahtapot türü okyanusun derin sularında yaşamını sürdürmektedir. Olası bir tehlike anında üzerinde bulunan mavi halkalarını otomobil farı gibi yanıp söndürerek uyarı vermektedir. Mavi halkalı ahtapotlar 24-25 derece sıcaklıkta yaşarlar. Yengeç ve minik balıklar avlayarak beslenirler, türün dişisi bir kerede 50-100 yumurta bırakır.
UZAYDAN GÖRÜLEBİLEN TEK CANLI MERCAN RESİFİ
Büyük Set Resifi Avustralya‘nın kuzeydoğusunda 2,600 km genişliğe yayılmış dünyanın en büyük resif sistemidir. 344,400 km2 alanı ile Büyük Set Resifi yaşayan bir organizma olup, uzydan görülebilen tek canlı olarak tanımlanır. Büyük Set Resifi içinde binlerce canlıyı barındırır.
UÇABİLEN BALIKLAR EXOCOETİDAE
Uçan balıklar, ılıman okyanus sularında yaşarlar. Bu familyanın Türkiye’de ki Exocoetus volitans türü, güney Ege denizi ve Akdeniz’de bulunur. 35 cm uzunluğa kadar ulaşabilirler. Uçmak için hızlıca yüzeye doğru (60 km/s) yüzerek, 1,5 metre yüksekliğe ve 2,5 metre kadar uzağa uçarlar. 5 metreye uçabilenlere de rastlanmaktadır.
DÜNYANIN EN BÜYÜK BALIĞI RHİNCODON TYPUS
Dünyanın en büyük balığı balina köpekbalığıdır. Dişileri maksimum 20 metre, erkekleri 16 metre büyüklüğe ulaşırken, ağırlıkları 34 ton civarındadır. Genellikle okyanus yüzeyine yakın yüzerler. Bu devasa büyüklüklerine rağmen tembel ve zararsız canlılar olarak bilinirler. Planktonlarla beslenirler.
DÜNYANIN EN AĞIR KEMİKLİ BALIĞI MOLA MOLA
Okyanuslarda görülen bu güneş balığı ilginç deniz canlılarından biridir. Dünyanın en ağır kemikli balığı olarak bilinirler. Yetişkinleri ortalama 1.000 kg civarındadır. Çeşitli denizanası, küçük balıklar, kalamar, kabuklu canlılar ve deniz çayırı ile beslenerek tropik ve ılıman bölgelerde yaşarlar. Düz bir vücut yapısı, gümüş grisi rengi ve pürüzlü bir cildi vardır.
YILAN BALIKLARININ ÜREMEK İÇİN İNANILMAZ GÖÇÜ
Yılan balıkları dünyada sadece Meksika’nın Saragossa Körfezi nde üremektedir. Yumurtadan çıkan yılan balığı yavruları Meksika’nın Saragossa Körfezinde bir yıl kadar yaşamlarını sürdürdükten sonra tersine göç ile atalarının yaşadıkları iç sularımıza gelirler. Meksika’nn Saragossa Körfezi’nden yola çıkan yılan balıkları Okyanusu aşarak, Cebelitarık Boğazından geçip, Akdeniz üzerinden Ege sularına girerler. Ege’de Büyük Menderes Nehri vasıtasıyla Bafa Gölü’ne gelip yaşam döngülerine devam ederler.
EN HIZLI YÜZEN BALIK YELKEN BALIĞI
Denizlerin en hızlı yüzen balığı Atlantik ve Pasifik Okyanuslarında yaşar. Bu balık saatte 110 km kadar hız yapabilir. Bu özelliği sayesinde özellikle sardalya sürülerine hızlı dalışlar yaparak onları kolayca avlar. Ayrıca bu hız ona diğer yırtıcılardan kaçma yeteneği de verir. Boyları 2-2,5 metreye kadar ulaşabilir. Sırtlarındaki belirgin olan yüzgeçleri sayesinde Yelken balığı adını almıştır.
Fotoğraflar Eskişehir Sualtı Dünyası’nda duvar resimlerinden çekilmiştir.