Bulutlar Havada Nasıl Duruyor? Yerçekiminin Çekmesi Gerekmez Mi?

1
Advertisement

Bulutların havada nasıl durduğunu hiç merak ettiniz mi? Bulutların havada asılı kalabilmelerinin sırrı, bilimsel açıklaması.

bulut

Kaynak: pixabay.com

Bulutlar Havada Nasıl Duruyor?

Bu bulmacanın üç parçası var ve birincisi yerçekimidir. Bu gezegendeki her şey gibi, bir bulutu oluşturan küçük damlacıklar yerçekimi ile Dünya’ya doğru çekilir. Ama bu damlacıklar o kadar küçüktür ki, altlarındaki tüm havayı geçmeleri zordur. Bu, çok hızlı düşmedikleri anlamına gelir. Aslında, saniyede sadece bir santimetre düşerler. Ve yukarı doğru esen herhangi bir rüzgar, damlacıkları yukarı taşıyabilir.

Bulmacanın ikinci parçasını anlamak için, biraz kimya bilmemiz gerekiyor. Bunun için periyodik tabloyu tanıtmama izin verin. Periyodik tablo, insanların bildiği tüm elemanların bir haritasıdır. Elementler her şeyin yapı taşlarıdır – tıpkı daha büyük ve daha karmaşık nesneler inşa etmek için kullandığınız küçük Lego parçaları gibi.

Periyodik tabloda, her bir satırın en hafif elemanı daima solda olacak şekilde düzenlenmiştir. Hidrojen, tüm elementlerin en hafifidir, böylece onu sol üstte bulabilirsiniz. Her sıra boyunca soldan sağa doğru hareket ederken, elementler ağırlaşır.

periyodik cetvel

Kaynak: pixabay.com

Kuru hava çoğunlukla iki gazdan, nitrojen ve oksijenden, az miktarda argon ve az miktarda diğer gazlardan oluşur. Şimdilik nitrojen ve oksijene odaklanalım. Periyodik tabloda görebileceğiniz gibi, tek bir nitrojen atomunun ağırlığı 14, oksijenin ise yaklaşık 16’dır.

Fakat ne nitrojen ne de oksijen atomları yalnız olmayı sevmez, bu yüzden neredeyse her zaman çiftler halinde olurlar – bir molekülde iki atom gibi. Bu nedenle, bir azot molekülü genellikle 28 ağırlığındadır ve bir oksijen molekülü 32 ağırlığındadır.

Advertisement

Havaya su (HO2) eklediğimizde işler ilgi çekicidir. Bir su molekülü, iki hidrojen atomundan ve bir oksijen atomundan oluşur. Hidrojenin en hafif element olduğunu hatırlayın. Tek bir su molekülü sadece 18 ağırlığındadır. Yani aslında bir nitrojen veya oksijen molekülünden daha hafiftir. Bu yüzden nemli hava kuru havadan daha hafiftir.

bulut

Kaynak: pixabay.com

Sıcaklık Etkisi

Bulmacanın bir sonraki parçası sıcaklıktır. Bir kural olarak, soğuk hava alçalırken, sıcak hava yükselir. Havadaki su daha sıcak olduğunda, gaz olma olasılığı daha yüksektir. Daha serin olduğunda, bulut damlacıkları, yağmur, dolu veya kar gibi sıvı bir form almayı tercih eder.

Sıcak olan nemli hava yükselirken, daha serin ve daha serin olur. Ve soğudukça, daha küçük su damlacıkları oluşur. Su damlacıklarının sadece yağmur gibi düşmesini bekleyebilirsiniz, ancak bunun yerine eğlenceli bir şey olur. Gaz, sıvıya dönüştüğünde etrafa ısı verir.

Bu, bulut damlacıklarının küçük bir sıcak hava battaniyesi ile çevrilmiş olduğu anlamına gelir. Ve sıcak hava ne yapar? Yükselir! Ancak çok yükseğe değil, çünkü hava yükseldikçe tekrar soğumaya devam edecektir.

Artık bulmacamız tamamlandı: bulutlar, kuru havadan daha hafif olan nemli havanın içinde, yerçekiminden pek etkilenmeyen küçük su damlacıklarından oluşur. Ve onları gökyüzüne doğru kaldıran küçük ve sıcak hava battaniyeleriyle çevrilidirler. Milyarlarca ton ağırlığındaki bulutların gökyüzünde kalmasının sırrı budur.

Advertisement


1 Yorum

  1. M. Sebahattin Sağlam on

    uçakların egzozların dan çıkan gazlar ortam sıcaklığı negatif derecede olduğu iöçin egzoztan atılır atılmaz katılaşır. Bir buz zereciği haline gelir. Buz zerrecikleri havada nasıl asılı kalır?

Leave A Reply