Giovanni Pontano Kimdir? İtalyan Şair, Yazarın Hayatı, Eserleri ve Önemi

0
Advertisement

Giovanni Pontano Kimdir? Latince eserler vermiş Rönesans dönemi İtalyan şair, yazar ve kraliyet görevlisi Giovanni Pontano hayatı ve eserleri.

Giovanni Pontano
Giovanni Pontano, Latince Iovianus Pontanus (d. 7 Mayıs 1426, Cerreto di Spoleto, Perugia yakınları, Papalık Devletleri – ö. Eylül 1503, Napoli), yapıtlarında Rönesans’ın geniş ilgi alanlarını ve bilgisini yansıtan İtalyan yazar, şair ve kraliyet görevlisi. Kıvrak ve rahat Latince üslubu Politianus’unkiyle birlikte Rönesans İtalyası’nın en iyisi sayılır.

Perugia’da dil ve edebiyat öğrenimi gördü. 1447’den 1495’e değin Napoli’de Aragon krallarının hizmetinde üst düzey görevlerde bulundu. 1495’te Fransızlarla barış görüşmelerine giriştiği için görevden uzaklaştırıldı. Bağışlandıysa da göreve dönmedi.

Pontano 1471’de Napoli’deki hümanist akademinin önderliğini üstlenerek kentin büyük edebiyatçılan arasına katıldı; Pontano Akademisi adıyla anılan bu kurum 15. yüzyılda İtalya’nın başlıca edebiyat akademilerinden biri oldu. Pontano bütün yapıtlarını Latince yazdı.

Bunların arasında De bello neapcrlitano (Napoli Savaşı Üzerine) adlı tarihsel çalışması, De prudentia (Bilgelik Üzerine) ve De fortuna (Kader Üzerine) gibi felsefe yazıları, Urania (Astronomi Perisi) adlı astrolojik bir şiir ile ahlak, din, filoloji ve edebiyat üzerine diyaloglar yer alır. Çok sayıdaki lirik şiiri içinde bir ırmak tanrısıyla bir su perisinin evliliğini Napoliten havası belirgin çekici bir üslupla anlatan Lepidina (Zarafet) ve aile yaşamının mutluluk ve acılannı yansıtan De amore coniugali (Aşk Evliliği Üzerine) adlı şiir kitabı önemlidir.

Biyografik Zaman Çizelgesi

Giovanni Pontano Orta İtalya’daki Cerreto di Spoleto’dan bir hümanist ve şairdi. Antonio Beccadelli’nin 1471’de ölümünden sonra Accademia Pontaniana’nın önde gelen isimlerinden biriydi ve akademi adını aldı.

Advertisement

Giovanni Pontano için şu anki kısa biyografik zaman çizelgesi aşağıdaki gibidir;

  • 1426 – Giovanni Pontano doğdu.
  • 1448 – 22 yaşında Napoli’ye yerleşir. Burası, Pontano’nun hayatında yakın bir arkadaş ve etkili bir figür haline gelen Antonio Beccadelli ile arkadaş olduğu yerdir.
  • 1461 – ilk karısı Adriana Sassone ile evlenir. 3 kızı ve bir oğlu vardı.
  • 1471 – Antonio Beccadelli öldükten sonra Accademia Pontaniana’yı devralır. Pontano’nun bu okuldaki etkili rolü, şimdi onun adının verilmesinin nedenidir.
  • 1491 – Adriana Sassone öldü. Kısa bir süre sonra Pontano, Ferrara’dan sadece Stella olarak bildiğimiz bir kızla evlenir.
  • 1503 – Napoli’de öldü.
  • 1535 – ‘Tetrabiblios’ ilk olarak Joachim Camerarius’un ilk portföy baskısının bir parçası olarak basıldı


Leave A Reply