Dünyanın Atmosferine Giren Meteorların Başına Ne Gelir?

0
Advertisement

Meteorlar neyden oluşur ve Dünya atmosferine girdiklerinde ne olur? Hangi meteorlar yere düşer, tehlikesi nedir? Atmosferde başlarına ne gelir?

Dünya, güneşin yörüngesinde saatte 67.000 mil (saatte 107.000 kilometre) hızla döner. Bu hızda, yolundaki herhangi bir nesneyle çarpışmasının gerçekleşmesi çok olasıdır. Neyse ki, bu nesnelerin büyük çoğunluğu çakıl taşlarından çok daha büyük değildir. Geceleri böyle bir parçacıkla çarpışma olduğunda, Dünya’daki gözlemciler bir kayan yıldıza tanık olabilirler.

Meteor Yağmurları

Dünyanın hareket ettiği alan boş değil – toz ve kuyruklu yıldızlardan kalan küçük parçacıklar veya asteroitler adı verilen daha büyük kayaların parçaları ile dolu. Bu küçük parçacıklara meteoroid denir. Dünya’nın bu parçacıklardan biriyle veya aynı anda birçok parçayla çarpışması yaygındır. Atmosfere düştüklerinde, hızla patlar ve göktaşlarına veya kayan yıldızlara dönüşürler. Parçacık atmosferde yolculuğundan hayatta kalacak ve yere düşecek kadar büyükse, bir göktaşı olur.

Bir Meteoroid Dünya’ya Düştüğünde

Bir meteorun çarpışma anında Dünya’ya bağıl hızı tipik olarak saatte 25.000 ila 160.000 mil (saatte 40.000 ila 260.000 kilometre) arasındadır ve üst atmosferdeki hava parçacıkları ile sürtünme sonucu nesnenin dış katmanı hemen yanmaya başlar. Küçük parçacıklar genellikle tamamen tüketilir, ancak orta büyüklükte olanlar, kozmik hızlarını tamamen kaybettikleri ve yerçekimi kuvveti altında yere düşmeye başladıkları yerde hayatta kalabilirler. Bilim adamları buna yavaşlama noktası diyorlar.

Meteorların Sıcaklıkları

Üst atmosferde hareket ederken bir meteorun parladığı sürece ablasyon denir ve yavaşlama noktasında durur. Meteor tamamen tüketilmemişse, karanlık bir kaya gibi yere düşer. Bilim adamları, meteorların yere çarptıklarında muhtemelen soğumuş olduğuna inanıyorlar, çünkü sıcak dış katmanların hepsi ablasyon sırasında yok oldur. Amerikan Meteor Derneği’ne göre, bu tür yaklaşık 10 ila 50 kaya her gün Dünya’ya çarpıyor ve yaklaşık iki ila 12 si potansiyel olarak keşfedilebilir. Büyük olanlar, bulundukları yere göre adlandırılır. Bazı önemli olanlar 1516’da Çin’de düşen Nantan göktaşı ve 1830’da İngiltere’de düşen Launton göktaşıdır.

Advertisement

Felaket Potansiyeli

Yaklaşık 10 tondan (9,000 kilogram) daha ağır olan meteorlar kozmik hızlarının bir kısmını korur ve daha küçük olanlardan daha fazla kuvvetle yere çarparlar. Örneğin, 10 tonluk bir meteor kozmik hızının yaklaşık yüzde 6’sını koruyabilir, bu yüzden başlangıçta saatte 90.000 mil hızında (saniyede 40 kilometre) hareket ederse, yere saatte 5.400 mil hızla vurabilir (saniyede 2,4 kilometre), ancak önemli bir kısmı yanmış olur. Atmosferik sürtünme, kütlesi 100.000 ton veya 90 milyon kilogramdan fazla olan bir meteoroid üzerinde ihmal edilebilir bir etkiye sahip olacaktır.

Meteor Yağmurları

Meteorlar Neyden Oluşur?

Meteorlar uzayda dolaşan ve bazen dünyaya düşen enkaz parçalarıdır. Çoğu meteor sadece bir kum tanesi büyüklüğündedir. Meteroid olarak bilinen toz parçacıkları her gün dünya atmosferine girer.

Özellikleri

Meteor, gökyüzünde görünen parlak ışık parıltısının bilimsel adıdır. Işık, meteor çok yüksek bir hızla düştüğü için meydana gelir, hem meteor hem de çevreleyen hava aşırı ısınır. Meteor ve atmosferin molekülleri parçacıklara ayrılır ve daha sonra yeniden birleşerek, ışık çizgisini oluşturmak için enerji salar.

Türleri

Meteorlar demir, taş-demir ve taşlık olarak bilinen üç ana tipte sınıflandırılır. Demir meteorlar yüzde 100 demir ve nikelden oluşur. Taşlı demir meteorlar yüzde 50 demir ve yüzde 50 silikattan oluşur. Taş meteorlar yüzde 85 ila 90 silikat içeren yüzde 10 ila 15 demir ve nikelden oluşur.

Meteor yağmuru

Bir kuyruklu yıldız güneşe yaklaştığında kuyruğunda bulunan kaya ve toz parçacıklarını kaybedebilir. Bir meteor yağmuru sırasında gece gökyüzünde yüzlerce meteor görülebilir.

Advertisement

Çoğu meteor asteroitlerden ve kuyruklu yıldızlardan gelse de, Leicester Üniversitesi Fizik ve Astronomi Bölümü’ne göre, bazı meteorlar Mars’ta bulunan ay kayalarına ve malzemelere benzer bir bileşime sahiptir.


Leave A Reply