Gülten Akın Kimdir? İkinci Yeni Hareketin Tek Kadın Üyesi

0
Advertisement

Türk edebiyatında İkinci Yeni Hareketin kadın yazarı Gülten Akın, destansı ve kişisel şiirler yazdı. Sezen Aksu ‘Deli Kızın Türküsü’ isimli şiirini şarkı yapınca daha da ünlenmiştir.

Türkiye, 1934’te birçok demokratik Avrupa ülkesinin kadınlara aynı hakkı vermesinden önce oy hakkı verdi. Türkiye, 1926’da oy hakkı dışında her açıdan cinsiyet eşitliğini sağlayan yeni bir medeni kanun kabul etmiştir. 1934’teki değişiklik, siyasi yaşamda Türk kadınlarının önündeki son engeli kaldırmıştır.

Gülten Akın Kimdir? İkinci Yeni Hareketin Tek Kadın Üyesi

Erken dönem

Gülten Akın, 23 Ocak 1933’te İç Anadolu bölgesindeki Yozgat’ta doğdu. Annesi Emsal ev hanımıydı, babası Nurettin ise devlet memuruydu. Annesi, babası Hoca Nuri Efendi, erken Cumhuriyet’in kültürel devriminden sonra kütüphaneci olan bir Osmanlı din bilgini olan kayda değer bir aileden geliyordu. Hoca Nuri iktidardaki Halk Cumhuriyet Partisi’nin bir üyesiydi ve parlamento üyesi oldu.

Baba tarafından büyükbabası Balkanlardan gelen bir göçmendi. Ona “Zeynep” adını veren baba tarafından büyükbabasıyla vakit geçirmekten hoşlanıyordu. İlkokulda okurken kayıtlarda resmi adı olan “Gülten” adını duydu.

Akın’ın ailesi, II. Dünya Savaşı’nın getirdiği zor koşullar nedeniyle Yozgat’tan Sorgun bölgesine taşındı. Babası ordu tarafından işe alındı ​​ve 1942’ye kadar üç yıl görev yaptı. Gülten, Sorgun’daki ilkokula kaydoldu. Ancak babasının hizmeti bittikten sonra ailesiyle birlikte Ankara’ya yerleşti ve orada memur olarak bir iş buldu. Yozgat’tan ayrılmak, ona gizemli, canlı ve fantastik bir dünya bırakmak demekti. Ankara ise düzgün, özlü, sert ve acımasızdı.

Advertisement

Akın, Cebeci Ortaokulunda sürekli okuyucu oldu. Şiir ve kurgu okudu, bu da onun yazdığı şiirleri kendisi yaptı. Hatırladığı şiirlere göre ilk şiirleri hicivli ve mizah doluydu. Bazı şiirleri okul dergisinde yayınlandı.

Akın, 1951 yılında 18 yaşındayken Ankara Hukuk Fakültesine girdi. Aynı yıl fakir bir memur ailesinden gelen bir öğrenci olarak geçimini sağlamak için İçişleri Bakanlığı’nda da çalışmaya başladı.

Şair olmak için doğdu

Akın, ulusal bir edebiyat dergisinde bir şiir yayınladığında Ankara Kız Lisesi’nden mezun olmak üzereydi. Hukuk öğrencisiyken de yazmaya ve yayınlamaya devam etti. İlk şiirleri Ziya Osman Saba, Cahit Sıtkı Tarancı ve Behçet Necatigil gibi duygusal şairlerin etkisini gösterir.

İkinci Yeni hareketin kurucuları Sezai Karakoç ve Cemal Süreya ya da Türk modernist şiiri ile arkadaş oldu. İlk şiir hacmi “Rüzgar Saati” (“Rüzgar Zamanı”) iki tür şiir içerir. Biri eski okul duygusal şiiri, diğeri İkinci Yeni doğaçlamaları yansıtır. Üçüncü eğilim geleneksel halk türkülerinin yenilenmesine yönelikti. Sesi kadınsı değil. Soğuk, uzak ama duygusal bir ruh hali içinde konuşuyor.

1955 yılında Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Akın, 1956’da Yaşar Cankoçak ile evlendi. Yaşar ve Gülten’in 1957 ve 1958’de iki çocuğu oldu. Akın sonraki yıllarda üç çocuğu daha doğururdu. 1958-1972 yılları arasında Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde yaşıyorlardı çünkü Cankoçak valiydi. Akın, yaşadığı kasabalarda zaman zaman öğretmen ve avukat olarak çalıştı.

Üç periyot

Akın, bu kasabalarda edindiği tecrübeyi halkının yoksulluğuyla yüzleşmek olarak yansıttı. 1960’ların sonunda, 1970’lerin başında İkinci Yeni hareketin hayal gücünü bıraktı ve politik referanslarla destansı şiir yazmaya başladı, bu da solcu çevrelerde sınırlı bir şöhret getirdi. 1972’de TRT (Türk Radyo ve Televizyonu) Şiir Ödülü’nü ve 1976’da Yeditepe Şiir Ödülü’nü kazandı, bence şiirinde bir çöküş gösterdi.

Advertisement

Gülten Akın, 1980’lerde daha kişisel şiire döndü. Bu üçüncü dönem, ideolojik bir mezhepten ziyade genel kitleyle yeniden bağlantı kurmasına yardımcı oldu. Ünlü pop şarkıcısı Sezen Aksu, şiirlerinden biri olan “Deli Kızın Türküsü” adlı şarkısını besteledi ve seslendirdi. Sanırım Aksu, insanların Akın’ın şiirinin feminist kısmını görmelerine yardımcı oldu. Pop şarkıcısı Aksu’nun “Deli Kızın Türküsü” performansından sonra, Akın’ın şiiri edebiyat eleştirisinde toplumsal cinsiyet yaklaşımı için standart bir materyal haline geldi.

Gülten Akın, 4 Kasım 2015’te öldü.


Leave A Reply