Musul Nerededir? Musul’un Özellikleri ve Tarihi Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Musul hangi ülkededir? Tarihi ve tartışmalı bir şehir olan Musul ilinin özellikleri,  nerededir, tarihçesi, Irak Musul hakkında bilgi.

Musul; Irak’ın kuzeyinde kent, Ninova Yönetim Birimi’nin merkezidir. Nüfus açısından, başkent Bağdat ve Basra’dan sonra ülkenin üçüncü büyük kentidir. Dicle Irmağı’nın batı kıyısında, Bağdat’ın 354 km kuzey-kuzeybatısında yer alır. Haydarpaşa-Bağdat, Şam-Bağdat demiryolları kavşak noktasındaki kent, günümüzde ülkenin önde gelen ticaret (tahıl, deri, yün, canlı hayvan, meyve, sebze), endüstri (çimento, şeker, maylon, asfalt, dokuma, ayakkabı, kiremit, petrol arıtma) merkezlerinden biridir. Nüfus yapısı karışık (Arap, Asuri, Türk, Kürt, Avrupalı, vb) olan kentte, çok sayıda cami (en önemlisi Büyük Cami, 12 yüzyıl), türbe, kilise vardır. Musul Arkeoloji Müzesi, Mezopotamya uygarlığının zengin koleksiyonlarını içerir.

Musul Ulu Camii

Musul Ulu Camii (Kaynak : wikipedia.org)

Tarih:

İlkçağda bir Asur kalesi olarak kuruldu, 2. yüzyıldan başlayarak Hristiyan Asurilerin kuzey Mezopotamya’ da ki en yoğun yerleşimlerinden biri oldu. 641’de Arapların eline geçti 13. yüzyılda, Cengiz Han’m torunu Hülagu tarafından (İlhanlı Devleti) ele geçirildi, bu dönemde önemini yitirdi. 15. yüzyıl başlarında Akkoyunlu, daha sonra Safevi yönetimine girdi. Kanuni Sultan Süleyman’ın Irakeyn Seferi’nde (1535) Osmanlı topraklarına katıldı. Birinci Dünya Savaşı’nda kent çevresi İngilizlerce işgal edildiyse de, savaş sonuna kadar Osmanlı denetiminde kaldı. 1918’de İngilizlere bırakıldı, 1926’de Milletler Cemiyeti tarafından koruma altına alındı. 1932’de kurulan Irak Krallığı’na verildi.

Güncel NOT (11 Haziran 2014): 2014 yılının Haziran ayında kenti El Kaide destekli olan İŞİD militanları ele geçirmişlerdir. Şu anda bölgede çatışmalar devam ederken ırak ordusu kenti geri alabilmek adına hazırlıklar yapmaktadır.  İŞİD militanları Musul kentinde bulunan Türk konsolosluğunuda ele geçirerek 2’si çocuk 3’ü kadın 42 kişiyi alıkoymuştur. Dışişleri Bakanlığı konuyu incelediklerini açıklamıştır.

20 Eylül 2014 tarihinde Musul konsolosluğunda yer alan tüm rehineler Türkiye’nin yapmış olduğu girişimler sonrası kurtarılmıştır. Rehin alınan tüm personel sağ salim ülkemize geri dönmüşlerdir.

Güncel NOT (17 Ekim 2016) : 17 Ekim 2016 tarihinde DEAŞ’tan Musul’un geri alınması için bir harekat başladı. Bu karekata Türkiye’nin katılmasına izin verilmedi. Harekata Irak ulusal güçleri ile birlikte peşmergeler, Türkiye’nin Başika’da eğittiği Ninova Bekçileri isimli grup ile Şii milislerde katılıyor. Harekatı Amerikan, Fransız, İngiliz ve İran’da çeşitli aşamalarında dahil olmuştur. Harekatta asıl söz sahibi Amerika olmuştur. Türkiye’nin Musul’u geri almak için oluşturulan koalisyona alınmaması Türk-Amerikan ilişkilerini kötü bir noktaya getirmiştir. Türkiye B ve C planı olduğunu duyurmuştur.

Advertisement

9 Temmuz 2017’de, Başbakan Haydar El-Abadi tam kurtuluş ve geri kazanımı için hazır olduklarını duyurdu.  Musul, üç yıllık IŞİD kontrolünden sonra özgürleştirildi. Ertesi gün resmi bir açıklama yapıldı. Irak kuvvetleri 21 Temmuz 2017’de Musul’un tam kontrolünü tekrar ele geçirmeden önce, savaş Eski Şehir’de birkaç hafta daha devam etti.


Leave A Reply