Problem Tanıma Envanteri Nedir?

0
Advertisement

Bireyi tanıma tekniklerinden kendini anlatma tekniği, problem tarama listesi, envanteri nedir, nasıl yapılır, hakkında bilgi.

Problem Tarama Listesi

Problem tarama listeleri, bireyin gereksinimleri, kişisel sorunları, sağlık, bedensel gelişim, benlik algısı, sosyal destek sistemi, okul, öğretmenler, aile, gelecek, meslek seçme, insan ilişkileri, gelecek gibi konularda bireyin yaşamakta olduğu sorunlar hakkında bilgi toplamayı ve bireylerin sorunlarının giderilmesi için onlara yardım etmeyi amaçlayan bilgi toplama araçlarıdır.

Genel olarak bir okuldaki öğrencileri en çok üzen, sıkıntıya düşüren genel problemleri belirlemek amacıyla kullanılır.

Problem tarama listeleri kapsadığı problem alanları bakımından ya da uygulandığı bireylerin gelişim özelliklerine, yaş düzeylerine ya da okulun özellikleri ve kademesine göre farklılık gösterebilmektedir. Ayrıca öğretmenin ortaya çıkartmak istediği problem durumuna göre farklı problem tarama listeleri oluşturulabilir. Ancak genel olarak psikolojik danışmanların uyguladığı problem tarama listesi 7 alt bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler;

1. Bölüm: Sağlık ve bedenle ilgili sorulardan,

Advertisement

2. Bölüm: Okul ve derslerle ilgili sorulardan,

3. Bölüm: Ev ve aile yaşamı ile ilgili sorulardan,

4. Bölüm: Arkadaş ilişkileri ve toplumla ilgili sorulardan,

5. Bölüm: Karşı cinsle ilgili sorulardan,

6. Bölüm: Para, meslek ve gelecekle ilgili sorulardan,

7. Bölüm: Kişilikle ilgili sorulardan oluşmaktadır.

Advertisement

Okullarda öğrencilerin genel problemlerini, rehberlik ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla okul rehber öğretmenleri genellikle ellerinde hazır bulunan 7 alt bölümden oluşan probelem tarama listesini kullanırlar. Bunun yanı sıra sınıf rehber öğretmenleride sınıflarındaki öğrencilerin rehberlik ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla 50 problem cümlesini geçmeyecek şekilde problem tarama listesi hazırlayıp uygulayabilirler.

Problem tarama listelerine öğrenciler isimlerini yazmak zorunda değildirler. Problem tarama listeleri değerlendirilirken okul rehber öğretmenleri okulda en çok hangi problemlerin öğrenciler tarafından yaşandığını tespit ederek gerekli yardımları planlar. Örneğin “Sınavlardan önce genellikle kaygılanırım.” problem cümlesi bir çok öğrenci tarafından işaretlenmişse, okulda sınav kaygısıyla ilgili bir çalışma yapılması planlanacaktır. Bunun yanı sıra okul rehber öğretmenleri, özel problemlerle ilgili olarak sınıflara gelerek duyuru yapabilirler. Örneğin “Sizlerin yanıtları doğrultusunda ailesiyle iyi anlaşamadığını ailesiyle sorunlar yaşadığını düşünen öğrenciler olduğunu belirledim bu konuyla ilgili yardım almak için odama gelebilirler.” diyebilir.


Leave A Reply