Arvid Bernhard Horn Kimdir?

0
Advertisement

Arvid Bernhard Horn kimdir? Arvid Bernhard Horn hayatı, biyografisi, çalışmaları, askeri ve politik kariyeri hakkında bilgi.

Arvid Bernhard HornArvid Bernhard Horn; (d. 6 Nisan 1664, Âbo, Finlandiya – ö. 17 Nisan 1742, Ekebyholm, İsveç), İsveç’te “Özgürlük Çağı” olarak bilinen 52 yıllık parlamenter yönetim döneminin başlamasında önemli rol oynayan asker ve devlet adamı.

1682’de İsveç ordusuna girdikten sonra Macaristan ve Felemenk’teki savaşlarda cesaretle çarpışarak kendini gösterdi. Askeri başarıları nedeniyle Kral XI. Karl’ın oğlu Karl’ı (1697-1718 arasında XII. Kari adıyla İsveç kralı) askeri konularda eğitmekle görevlendirildi. Büyük Kuzey Savaşı’nın (1700-21) başlangıcında bir süre çarpışmalara katıldıktan sonra XII. Karl’dan çeşitli diplomatik görevler aldı. 1705’te kont unvanı verilerek Devlet Konseyi üyesi yapılan Horn, XII. Karl’ın savaşlar nedeniyle ülke dışında bulunduğu dönemde içişlerinin sorumluluğunu üstlendi. 1709’dan sonra kralın politikalarına karşı çıkmaya başlaması, ona büyük güven besleyen XII. Karl’da düş kırıklığı yarattıysa da görevlerinden uzaklaştırılmadı.

XII. Karl’ın 1718’de ölmesinden sonra, Devlet Konseyi ile Riksdag’ın (Parlamento) yönetimde kraldan daha çok söz sahibi olduğu meşruti monarşi yönetimini savunan parlamento yanlısı güçlerin yanında yer aldı. Öte yandan XII. Karl’ın ölümünün ardından tahta çıkan kız kardeşi Ulrika Eleonora’yı kocası Hessen-Kassel kontu Friedrich lehine tahttan çekilmeye ikna etti. 1720’de I. Fredrik adıyla İsveç tahtına çıkan Friedrich, krallık yetkilerinin büyük bölümünü Devlet Konseyi ve Riksdag”a devretti. 1720’de Riksdag’ın soylular meclisi başkanlığına seçilerek gücünü büyük ölçüde artıran Horn, 1738’de bu görevden çekilinceye değin barışçı bir dış politika izlenmesi ve tasarrufa dayalı merkantilist ekonomi politikalarının benimsenmesi için çaba gösterdi.


Leave A Reply