Tudor Arghezi Kimdir? Rumen Ulusal Şairi ve Yazarın Hayatı ve Eserleri

0

Tudor Arghezi kimdir ve ne yapmıştır? Rumen ulusal şairi ve yazar Tudor Arghezi hayatı, biyografisi, şiirleri, eserleri hakkında bilgi.

Tudor Arghezi

Tudor Arghezi

Tudor Arghezi Kimdir?

Tudor Arghezi; (d. Bükreş, 1880 – ö. 1967), Eminescu’ dan sonra en önemli Rumen ulusal şairi ve yazardır. Güçlü kişisel sesiyle Avrupa şairlerinden bağımsız bir yol izlemiştir.

Oltenili bir köylü ailesinin çocuğu idi. 1896’da Liga Ortodoxa dergisinde “Ion Theo” takma adıyla ilk şiirlerinin yayımlanmasıyla, ülkesinde simgeci şairlerin babası sayılan Macedonski’nin dikkatini çekti. Mistik eğilimleri ağır bastığı için 1899’da Cernica Manastırı’na girdi. 1904’te arkadaşı V. Demetrius ile Linia Dreaptâ adlı dergide ortak yazılar yazdı. Aynı yılın sonlarına doğru İsviçre ve Fransa’yı gezmek üzere ülkesinden ayrıldı. 1905-10 arasında Freiburg’da ilahiyat okudu. 1910’da Viata Socialâ adlı sosyalist derginin yazarları arasına katıldı. 1915’te çıkarmaya başladığı kendi dergisi Cronica’da yayımladığı şiddetli polemikleri ve savunduğu barış yanlısı görüşlerinden ötürü birçok düşman kazandı. Savaş karşıtı görüşleri yüzünden bir süre hapis yattı, Almanlara karşı yazdığı bir yazı nedeniyle 1940’ta Tîrgu-Jiu toplama kampına gönderildi. Savaştan sonra da. işgal dönemindeki Alman yanlısı Gazeta Bucureştilor adlı gazeteyle işbirliği yapmış olmak gerekçesiyle yeniden hapsedildi. Özgürlüğüne kavuştuktan sonra gazetecilik ve şairliği bir arada sürdürdü. 1945’te milletvekili oldu ve Yazarlar Birliği başkanlığına getirildi. 1947’de Ulusal Şiir Ödülü’nü kazandı.

Adının edebiyat çevrelerinde duyulması, 1927’de ilk şiir kitabı Cuvinie Potrivite’nin (Uygun Sözcükler) yayımlanmasından sonradır. Bu şiirlerinde geçmişle bağ kurma ve çürüyen bir dünyada toprak ve köylüyle özdeşleşme isteği göze çarpar. Romanlarından Icoane de Lemn’de (1930; Tahta İkonlar) manastır yaşamını, Poarta neagrâ’da (1930; Kara Kapı) hapishane deneyimlerini anlatmıştır. Flori de Nucegai (1930; Yapma Çiçekler) adlı şiir kitabında az bulunur bir duygusallıkla hapishanenin yeraltı dünyasını işler. Tablete din Tara de Kuty (1933; Kuty Ülkesinin Tabletleri), Swift’in tarzını andıran yergili bir romandır.

Öbür romanlarının başlıcaları Ochii Maicii Domnului (1934; Meryem Ana’nın Gözleri), Cimitirul Buna-Vestire (1936) ve Lina’ dır (1942). Cârticicâ de searâ (1935; Küçük Akşam Kitabı) ve Hore (1939; Çocuk Oyunları) adlı şiir kitaplarında aile yaşamının değerini över, çoktanrıcı bir yaklaşımla yaratılışa karşı hayranlığını dile getirir. 1947-54 arasında bir suskunluk dönemi geçiren Arghezi, 1907 (1955) ve Cîntare omului (1956; insana Şarkılar) adlı şiir kitaplarıyla yeniden edebiyata dönmüştür.


Leave A Reply