Uçarken Uyuyabilen Kuş Albatros Özellikleri Davranışları Hakkında Gerçekler

0
Advertisement

Albatros nasıl bir kuştur? Albatroslar nerede yaşar, beslenmesi, üremesi, davranışları, özellikleri nelerdir, hakkında gerçekler.

albatros

Kaynak: pixabay.com

Albatros

Albatroslar biyolojik Diomedeidae biyolojik ailesine ait büyük deniz kuşlarıdır. Güney Okyanusu ve Kuzey Pasifik Okyanusu bölgesinde yaşıyorlar. Kuzey Atlantik bölgesinde bulunmazlar, ancak orada yaşadıklarını gösteren fosilleri bulunur. Dört ana albatros türü vardır: Büyük Albatroslar, Kuzey Pasifik Albatrosları, Mollymawks ve Kurumlu Albatroslar. Bunlar, Dünya Koruma Birliği (ICUN) tarafından belirlenen yirmi bir türe ayrılmaktadır.

Büyük Albatroslar uçan kuşların en büyüğü arasındadır. Tüm albatroslar uçuşlarında çok iyidir, yaşamlarının çoğunu havada geçirirler. Kalamar, balık ve krili yerler. Albatroslar, yuvalarını çoğunlukla adalarda ve genellikle diğer kuşların yuvalarının yakınında yapmak için karaya çıkarlar.

Yirmi bir albatros türünün 19’u tehlike altındadır. Bunun nedeni, fareler ve kediler gibi hayvanların yumurtalarına, civcivlerine ve bazen de yetişkin kuşlara saldırmasıdır. Plastik atık ve yağ dökülmesi gibi okyanusların kirlenmesi de albatrosları öldürür. Bazen fazla avlanma nedeniyle yemek için yeterli balık olmayabilir. Albatrosların nesli tükenme tehlikesinin temel nedeni, birçok albatrosun balık yakalamak için yemlenmiş kancalara takılmasına neden olan uzun avcılık balıkçılıktır. Bu, kuşların boğulmasına neden olur.

albatros

Kaynak: pixabay.com

Albatroslar Uçarken Uyuyabilir

Albatroslar, açık denizlerde ve okyanuslarda yaşarlar. Uçabilmeleri için havadayken kanatlarını rüzgara karşı tamamen açmaları yeterlidir. Kanatlarını olabildiğince geniş açarak bunu gerçekleştirirler. Kuşlar arasında en geniş kanat uzunluğu albatroslardadır. Kanat çırpmadan havada uçarlarken kanatlarını 3.5 metreye kadar açabilirler. Kanatlarını oluşturan kemiklerin yapısında, uzun süre açık tutmalarını sağlayan bir çeşit kanat sistemi vardır. Bu sistem sayesinde aylarca en az düzeyde enerji kullanarak hiç dinlenmeden uçabilirler. Ayrıca uçarken uyuyabilme özellikleri de vardır.

Albatroslar yukarıya doğru hareket eden dalga ve rüzgarları kullanarak, onlarla aynı yönde ilerlerler. bu seyede su üzerinde de havada da uzun süre kalırlar.

Advertisement
albatros

Kaynak: pixabay.com

Albatroslar Hakkında Gerçekler

  • Albatrosun boyutu türe bağlıdır. 35 ila 51 inç uzunluğa ulaşabilir ve 17 ila 22 pound ağırlığında olabilirler.
  • Gezici albatrosun kanat açıklığı 11 fittir. Bu, kuşlar dünyasındaki en büyük kanat açıklığıdır.
  • Albatrosun gövdesi beyaz, siyah, kahverengi, kırmızı veya sarı tüylerle kaplıdır. Geçmişte şapka süslemesinde kullanılmıştır.
  • Albatros, güçlü, çengelli gagalı büyük kafaya sahiptir. Albatros esas olarak kaygan avı yediğinden, avın kaybolmasını önlemek için gaganın yan tarafında keskin bıçaklar vardır.
  • Albatros mükemmel bir görme ve koku alma duyusuna sahiptir. Avı karanlıkta bile bulabilir.
  • Albatros günlük bir hayvandır (gün boyunca aktif).
  • Albatros bir etoburdur (et yiyen). Diyetinde farklı türde balık, kril, yengeç ve mürekkep bulunur.
  • Albatros gökyüzünden avını arar. Potansiyel hedef tespit edildiğinde, albatros suya doğru koşar ve onu yakalamak için dalar. Albatros ayrıca su yüzeyinde bulunan avı da yakalayabilir.
  • Albatros genellikle kuvvetli rüzgar akımları kullanarak uçar. Bu yöntem enerjiyi korur ve daha uzun uçuşlar sağlar. Rüzgar yardımıyla uçuş, dinamik süzülme olarak bilinir.
  • Albatros saatte 40 mil hıza ulaşabilir. Dinlenmeden uzun süre uçabilir.
  • Albatros’un çok fazla doğal düşmanı yoktur. İnsanların yanı sıra, ana yırtıcı hayvan, uçmayı öğrenen genç kuşları avlayan kaplan köpekbalığıdır.
  • Albatroslar, çiftleşme için izole edilmiş ve uzak adada toplanacak. Genellikle 18 ayda bir ürerler. Bazı türler tek eşlidir.
  • Damızlık çiftin sadece bir yumurtası vardır. Her iki ebeveyn de yavrularına bakar. Balık ve diğer deniz canlılarını yiyebilecek duruma gelene kadar civcivin beslenmesi için yağlı madde üretirler.
  • Türlere bağlı olarak, genç albatros 5 ila 10 aylıkken bağımsız hale gelecektir. Yeryüzünü terk edecek ve önümüzdeki 5 ila 7 yılını okyanusta geçirecek. O dönemden sonra çiftleşmek için adaya dönecektir.
  • Albatros çok uzun bir ömre sahiptir. Vahşi doğada 50 yıla kadar yaşayabilir.


Leave A Reply