Barbunya Balığı Özellikleri Nelerdir? Babunya Hakkında Genel Bilgiler

0
Advertisement

Ülkemizde de çok sevilen ve denizlerimizde de yaşayan barbunya balığı ile ilgili olarak genel özelliklerin yer aldığı sayfamız.

Barbunya Balığı

Barbunya balığı, (Mullus barbatus), Perciformes takımının Mullidae familyasından, sıcak ve ılık denizlerin kıyıya yakın kumlu ve çamurlu diplerinde küçük sürüler halinde yaşayan eti lezzetli balık. En belirgin özelliği, altçeneden aşağı sarkan ve duyu organı işlevini gören bir çift uzun bıyıktır; dibe gömülmüş deniz kurtlarını, balık yumurtalarını, karidesleri ve küçük omurgasızları aramak için bıyıklarıyla durmadan kumlan karıştırır; kullanmadığı zaman bıyıklarını içeriye çekebilir.

Gövdesi kabaca elips biçiminde, ortalama 17-20 cm uzunluğunda (en irileri 40 cm kadar) olan barbunyanın kafası iri, gövdesi yanlardan basık, karnı tombulcadır. Kırmızının egemen olduğu canlı ve parlak renkleriyle dikkati çeker; sırtı koyu sarı ile kızılımsı kahverengi, yanları pembemsi kırmızı, karnı beyazdır ve çevreye uyum sağlamak için renk değiştirebilir. İki sırt yüzgeci, çok belirgin yan çizgisi başının tepesinde yer alan iri gözleri, küçük dişlerin sıralandığı küçük bir ağzı ve derisine iyice yapışmadığı için kolayca kalkabilen iri pulları vardır. Mayıs – ağustos ayları arasında ürer ve narin yapısına karşın 10-12 yıl yaşayabilir. Belgelere göre, Eski Romalılardan bu yana eti en beğenilen sofra balıklarından biridir. Aynı familyanın üyesi olan tekirbalığı (Mullus surmuletus), barbunyaya en yakın tür sayılır.

Türkiye sularının yerli balıklarından olan barbunya, yaz aylarında Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz kıyılarının dip kesimlerinde yaşar; kışın da daha ılık olan derin sulara çekilir.


Kaynak – 2

Kemikli balıklardan, karasularımızda da yaşayan beyaz etli bir balıktır. İri bir başı, basık, az yassı bir vücudu vardır. Başı, gövdesi oldukça iri pullarla örtülüdür. 30 santim kadar uzunlukta, 250-300 gram ağırlığındadır. Pembemtırak kırmızı olan rengi karnına doğru açılır. Alt çenelerinde iki çatallı bir bıyık vardır. Barbunya bu bıyıkları ile kumları karıştırır. Kışı derinlerde, kumlu zeminli yerlerde geçirir, bahara doğru kıyılara yaklaşır.

Advertisement

Mayıstan itibaren de yumurtlamaya başlar. Küçük deniz hayvancıkları ile kabuklu deniz hayvanlarının ölülerini yiyerek beslenir. Barbunya ağ, fanyalı voli, paraketa, trata ile avlanır.

Barbunyanın bir çeşidi olan daha esmer renkli «karaçalı barbunyası» daha küçüktür. Eti makbul sayılırsa da barbunya kadar değildir. Bir başka barbunya türü de tekirbalığıdır.


Leave A Reply