Kuzey Denizi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Kuzey Denizi ile ilgili ansiklopedik bilgiler. Yüzölçümü ne kadardır? En derin ve en sığ noktaları ile çevreleyen ülkeler hangileridir.

Kuzey DeniziKuzey Denizi, Atlas Okyanusu’nun kuzeybatı Avrupa kıyılarına uzanan koludur. Yüzölçümü 580.000 km2, uzunluğu 965 km, genişliği 563 km, su hacmi 54 milyon km3, ortalama derinliği 93 m, en derin noktası 725 m, gelgit alanı 4-6 m.

Kuzey Denizi; güneyden Belçika, Hollanda, Almanya, doğudan Danimarka, Norveç, batıdan Büyük Britanya ile sınırlıdır, kuzeydoğudan Atlas Okyanusu’na açılır. Doğuda Norveç ile Danimarka arasındaki Skagerrak ve Kattegat boğazlarıyla Baltık Denizi’ne; güneybatıda Dover Boğazı ile Manş Denizi’ne bağlanır. Kuzey Denizi’nin sualtı topografyası oldukça ilginç bir yapı içerir. Özellikle, orta kesiminde, Dogger Bank adı verilen sığlık bölgede derinlik 15-20 m’yi geçmezken, kuzeybatıya doğru derinlik artarak Norveç kıyılarında 500 m’ye yaklaşır.

Kuzey Denizi, güçlü gelgitlerin etkisi altındadır. Bu olay, kıyılarıında kum setleri, ulaşım için gerekli tehlike yaratır. Bununla birlikte, denize kıyısı bulunan ülkeler açısından ekonomik önemi büyüktür. Kıyılarında Rotterdam, Londra, Amsterdam, La Haye, Bremen, Hamburg, vb dünyanın önde gelen ticaret limanlarının yanı sıra, çok sayıda küçük işlek liman bulunur. Baltık kıyıları, dünyaya, Kuzey Denizi aracılığıyla açılır. Kuzey Denizi’nde balıkçılık,, özellikle ringa ve morina, avcılığı büyük önem taşır. Ayrıca denizin altında varlığı saptanan zengin petrol ve doğal gaz yatakları, 1974’ten bu yana Norveç ve Büyük Britanya tarafından işletilir.


Leave A Reply