Nevralji Nedir?

0
Advertisement

Nevralji nedir ne demektir? Nevralji rahatsızlığı / hastalığı ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız.

Nevralji Nedir?

Duyu sinirlerinin ağrımasına «nevralji» denir. Bu ağrılar, sinirlerin geçtikleri yerlerde, birtakım sebeplerden ötürü, irkilmeleri, ya da iltihaplanmaları sonunda ortaya çıkar. Nevralji sinirlerin yapısında hiçbir değişikliğe yol açmaz. Sinirin dokusunda değişiklik olursa buna «nevrit» (sinir iltihabı) denir.

Nevralji birçok sebepten ileri gelir. Bunların başlıcaları soğuk, rutubet, sinire yakın iltihaplar, sıtma, grip gibi hastalıklar, bademcik iltihaplarıdır. Ayrıca, nikris, romatizma, şeker hastalığı da nevraljiye sebep olabileceği gibi bunda kalıtımın da önemli rolü vardır.

Nevralji bölgesinde ağrı bazan şiddetli, bazen de dağınık, hafif olur. Kaslarla ilgili ağrılı gerilmeler, sarsılmalar, gelişme, beslenme bozuklukları, bu arada bazı deri hastalıkları, zona, kas körelmesi (atrofi) görülür.

Nevralji, bulunduğu bölgeye göre çeşitli isimler alır. Başlıcaları şunlardır: Yüz siniri nevraljisi; diş nevraljisi; göğüs kafesi nevraljisi; boyun nevraljisi; siyatik nevraljiler; bel nevraljileri; yarım baş ağrısı nevraljileri.

Advertisement

Tedavi. — Nevraljilerin, sebebine göre, çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Sebep bulunamazsa, fizik tedavilere başvurulur. Tedavide ilk şart istirahattir. Ağrı kesici ilâçlar kullanılır. Bu arada Bı, C ve B vitaminleri de faydalı sonuçlar sağlar. Kuru ve yaş olarak sıcak tatbiki de fayda verir. Ancak tedavi mutlaka uzman bir hekim gözetiminde yapılmalıdır.


Leave A Reply