Balthus Kimdir? 20. Yüzyılın Klasik Fransız Ressamının Hayatı

0
Advertisement

Balthus kimdir? Aramızdan 2001 yılında ayrılmış olan ünlü Fransız ressam Balthus’un hayatı hakkında kısa bilgilerin yer aldığı sayfamız.

Balthus, tam adı Balthazar Klossowski, Balthasar Klossowsky olarak da yazılır (d. 29 Şubat 1908, Paris – 18 Şubat 2001 Rossinière, İsviçre), manzara, ölü doğa, konulu resim ve portre gibi Avrupa resminin geleneksel türlerini 20. yüzyılda yeniden canlandıran Fransız ressam.

Balthus

Balthus

Kendine özgü sanrılı görüntüleri, bazen gerçeküstücü olarak nitelendirilmiştir. Annesiyle babası Polonyalıydı ve evliliklerinin ilk yıllarını Paris’te, Pierre Bonnard, Andre Gide ve Andre Derain gibi sanatçıların arasında, aydın bir çevrede geçirmişlerdi. Balthus’un ressam, sanat tarihçisi ve sahne tasarımcısı olan babasının ailesi 1830’da Varşova’dan ayrılarak Doğu Prusya’ya, Yahudi kökenli bir ressam olan annesinin ailesi ise 1873’te Minsk’den gelerek gene Doğu Prusya’da Breslau’ya yerleşmişti.

Balthus 1914’te, I. Dünya Savaşı’nın başlangıcında ailesiyle Berlin’e gitti. 1917’de annesiyle babası ayrılınca, birkaç yıl, savaştan yıkılmış Almanya ile İsviçre arasında gidip geldi. Annesinin arkadaşı olan yazar Rainer Maria Rilke bu erken gelişmiş genci yüreklendirerek Mitsou adlı kayıp bir kediyi konu alan ilk desen kitabını yayımlamasını sağladı, kitaba bir de önsöz yazdı. Balthus, Gide’in yardımıyla 1924’te Paris’e dönerek, Rilke’nin maddi yardımıyla öğrenime başladı, bir yandan da resim çalışıyordu.

Kısa sürede sahne düzenlemesi ve portre siparişleri alarak kendini geçindirir hale geldi. 1934’te Paris’teki ilk kişisel sergisinden sonra zamanının çoğunu, gitgide daha büyük boyutlara ulaşan gizemli şiirsel iç mekânlarla sessiz manzaralar yapmaya verdi. Bu resimlerine çoğu kez yalnız, aldatıcı biçimde olgun görünen, ama daha çocuk yaşta genç kız figürleri yerleştiriyordu.

1956’da New York kentindeki Modern Sanat Müzesi’nde başarılı bir sergi açtı. 1961’den 1977’ye değin Roma’daki Fransız Akademisi’nde müdürlük etti. Andre Mal-raux onu Fransa’nın “İtalya’daki ikinci elçisi” olarak övdü. 1983’te Paris’teki Georges Pompidou Merkezi’nde, 1984’te de Nevv York kentindeki Metropoliten Sanat Müzesi’nde çok geniş kapsamlı retrospektif sergileri açılan Balthus’un en ünlü yapıtları arasında “Sokak” (1933), “Dağ” (1937), “İskambil Falı” (1943), “Şömine Önündeki Çıplak” (1955) ve “İskambil Oynayanlar” (1973) bulunmaktadır.

Advertisement

Leave A Reply