Henry Morton Stanley Kısaca Hayatı

0
Advertisement

İngiliz gezgin, kaşif ve gazeteci olan Henry Morton Stanley hayatı ve gezileri ile ilgili kısaca bilgi veren yazımız.

Henry Morton Stanley

Sir Henry Morton Stanley Kimdir?

Sir Henry Morton Stanley (1841 – 1904) Ünlü bir İngiliz kâşifidir, Orta Afrika’nın keşfinde önemli rol oynamıştır. Asıl adı John Rowlands’tı. İngiltere’ nin Kuzey Gal bölgesinde Denbigh’te doğdu. Çocukluğu pek sıkıntılı geçen John Rowlands 15 yaşında hayatını kazanmak için diyar diyar dolaşmaya başladı. Bu arada, Amerika’ya giderek New Orleans’ta Henry Morton Stanley adında bir zenginin himayesine sığındı. Bu adam John Rowlands’ı evlât edinip ona kendi adını verdi.

Stanley, bir ara Amerikan donanmasında çalıştı, sonra gazeteciliğe merak sardı. Amerika’nın tanınmış gazetelerinin İspanya ve Orta Doğu muhabirliğini yapıyordu. 1869’da «New York Herald Tribüne» gazetesi hesabına muhabirlik yaptığı bir sırada, Afrika’nın iç kısmında kaybolan İskoçyalı kâşif Dr. Livingstone‘u aramakla görevlendirildi.

Stanley, bu görevi sevinçle kabul etti. 1871′ de yola çıktı. Aradan bir yıl bile geçmeden Livingstone’u buldu. Onu da kendisiyle birlikte Avrupa’ya dönmek için zorladıysa da, Livingstone, henüz işlerini bitiremediğini ileri sürerek, Afrika’dan ayrılmadı.

Stanley, Avrupa’ya döndükten sonra, Livingstone’u bulduğunu anlattı ama, buna kimse inanmıyordu. Bereket Stanley, Livingstone’un hâtıra defterini, çeşitli notlarını yanına almıştı. Bu sayede, kendisine verilen görevi yapmış olduğunu ispat etti. 1874’te yeniden Afrika’ya gitti, Nil ve Kongo nehirleri hakkında bilgi toplamak amacıyla uzun bir keşif yolculuğuna çıktı. Bu arada Victoria Gölü’nü, yakınlarını keşfetti.

Advertisement

Stanley, 1895’te İngiliz Parlâmentosu’na üye seçildi. 1899’da «Sir» unvanını kazandı. Yazdığı çeşitli kitaplar arasında «How I Found Livingstone» (Livingstone’u Nasıl Buldum), «Through The Dark Continent» (Kara Kıtanın İçinden), «In Darkest Africa» (Afrika’nın En Karanlık Kesiminde) adındaki eserler başlıcalarıdır.


Leave A Reply