İnsan Vücudunun Bileşenleri Nelerdir? Nelerden Oluşur?

0
Advertisement

İnsan vücudunun bileşenleri nelerdir? İnsan vücudu nelerden oluşur, vücudumuzda bulunan maddeler ve oranları hakkında bilgi.

İnsan Vücudu

İnsan Vücudunun Bileşenleri; İnsan vücudu su, organik ve inorganik maddelerden meydana gelmiştir. Vücut ağırlığının en büyük kısmı sudan ibarettir. Her organda su oranı insandan insana biraz değişir ve yaşlılıkta azalır. Altı aylık bir dölütün vücut ağırlığının yaklaşık olarak %90’ını, yetişkinde ise ortalama %70’ini su teşkil eder.

Çeşitli organlardaki su miktarı şöyledir:

Kas %74, cilt %64, kan %85, karaciğer %71, böbrek %83, Kemik %13-44

İnorganik maddeler her hücre ve dokuda vardır. Bunların bir kısmı erimiş tuzlar şeklinde, bir kısmı da kemiklerin yapısında bulunur. İnorganik maddeler, organik maddelerin aksice yanmadıklarından (oksitlenmediklerinden) enerji veremezler, fakat hayat için çok gereklidirler. Vücudumuzda bulunan ve hayat için gerekli inorganik maddeler şunlardır: Hidrojen, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, manganez, bakır, çinko, klor, iyod, oksijen, kükürt, azot, fosfor, karbon.

vucudumuzun-bilesenleri

Advertisement

Organik cisimler vücudumuzun %30-40′ ını teşkil eder. Bunun en büyük kısmı proteinlerdir. Proteinler organik maddelerin %90’ı karbonhidratlar (şekerli maddeler) ise ancak %1’i kadardır. Karbonhidratların yanma olayında büyük yeri vardır.

Organik maddelerin üçüncüsü de yağlardır. Vücutta yağ miktarı insandan insana çok değişir. Yağlar fazla beslenmede çoğalan, açlıkta azalan bir yedek depo gibidir. Bu üç organik madde vücuda enerji sağlamakta esastır.


Leave A Reply