Arktik Nedir? Arktik Neresidir?

0
Advertisement

Arktik nedir? Arktik neresidir? Arktik özellikleri, yaşam koşulları, haritası, Arktik hakkında kısaca bilgi.

ARKTİK

Arktik, Kuzey Kutup Dairesi (Merkezinde Kuzey Kutbu’nun yer aldığı, dünyanın kuzey bölgesini çevreleyen hayali hat) içinde yer alır.

Arktik, donmuş Kuzey Buz Denizi, çevredeki denizler ve küçük adalar, Kanada’nın kuzeyi, Alaska, Rusya, Finlandiya, İsveç, Norveç ve Grönland’dan oluşturmaktadır.

GECEYARISI GÜNEŞİ ÜLKESİ

Sıcaklıklar yılın, sadece dört ayında, donma noktasının üzerinde seyreder. Kuzey Kutbu’na yakın bölgeler, yaz aylarının bazı günlerinde, sürekli gün ışığı alır çünkü; güneş asla batmaz. Bu nedenle; Arktik, geceyarısı güneşi ülkesi olarak bilinir.

Advertisement

TUNDRA YAŞAMI

Ağaçsız bitkiler ya da tundra araziyi kuşatır. Yazın, çalılar ve fundalarla beslenen ren geyiği, yabani sıçanlar, misk sığırı ve Arktik yabani tavşanları gibi hayvanlar için bu bitki örtüsü bir yuvadır. Arktik deniz kırlangıcı gibi göçmen kuşlar, kısa yaz döneminde çiftleşmek üzere, kışlık yurtlarından buralara dönerler.

KIŞ KARANLIĞI

Arktik’te kışlar soğuk, karanlık ve uzundur. Kısa bir süre için ufukta güneş hiç görülmez. Okyanus donar, tundra karlarla kaplanır ve sadece, birkaç yosun ile liken gelişir. Hayvanların büyük bir bölümü ve kuşlar, yaz gelene kadar, güneye göç ederler. Kutup ayıları bu çetin koşullarda çok iyi beslenirler. Buzlarla kaplı sularda fok balığı ve balık avlarlar.

ARKTİK İNSANLARI

Grönland’ın Inuitleri, Kanadalılar, Kuzeydoğu Asyalılar ve İskandinavya’nın Sisamlılarından (Laponlar) oluşan değişik kökenli insanlar Arktik’te yaşamaktadırlar. Sahilde yaşayanlar geçimlerini avlanarak ve balık tutarak sağlarlar. İç kısımlarda yaşayanlar ise vahşi karibu (Kuzey Amerika Ren geyiği) avlarlar ya da Sibirya’da yaşayan Nenet kabilesi gibi geçim yolu olarak, rengeyiği güderler.

Advertisement


Leave A Reply