Antoine Henri Becquerel Kimdir? Radyoaktivite Çalışmaları ve Hayatı

0
Advertisement

Antoine Henri Becquerel kimdir ve ne yapmıştır? Antoine Henri Becquerel’in hayatı, radyoaktivite çalışmaları ve buluşları.

Antoine Henri Becquerel

Ne zaman radyoaktivite üzerinde çalışsak veya hakkında konuşsak, aklımıza Henri Becquerel adı geliyor. 1903 Nobel Ödülü’nü radyoaktivitenin keşfi ile aldı ve ödülü Pierre ve Marie Curie ile paylaştı.

Antoine Henri Becquerel

Erken dönem:

Antoine Henri Becquerel, seçkin bir akademisyen ve bilim insanı ailesinin üyesiydi. 15 Aralık 1852’de Paris’te doğdu. Babası Alexander Edmond Becquerel, Paris’teki École Polytechnique’de uygulamalı fizik profesörüydü ve güneş radyasyonu ve fosforesansı araştırmıştı. Antoine, 1872’de Ecole Polytechnique’e girdi ve sonunda enstitüde uygulamalı fizik profesörü oldu.

Erken kariyer:

Başlangıçta Becquerel mühendis olmak için eğitim aldı. Köprüler ve Karayolları Dairesi’nde mühendis olarak görev aldı ve 1894’te baş mühendisliğe yükseldi.

Mühendislik çalışmalarına ek olarak eğitimine ve doktora eğitimine devam etti. Becquerel’in ilk araştırması neredeyse tamamen optikle ilgiliydi. İlk kapsamlı araştırmaları, düzlemsel polarize ışığın manyetik alanlarla dönüşü ile ilgiliydi. Daha sonra kızıl ötesi spektrumlara döndü ve kızıl ötesi aydınlatma altında belirli fosforesan kristallerden salınan ışık aracılığıyla görsel gözlemler yaptı. Daha sonra kristallerdeki ışığın emilimini inceledi. Bu çalışmalarla Becquerel, doktorasını 1888’de Paris Bilimler Fakültesi’nden 36 yaşında almış ve 1889’da Bilimler Akademisi’ne seçilmiştir.

Advertisement

Becquerel, Louise Désirée Lorieux ile 1890’da evlendi ve aynı zamanda fizikçi olan bir oğlu (Jean) oldu.

1892’de Paris Müzesi Doğa Tarihi Bölümü’ne uygulamalı fizik profesörü olarak atandı.

Kırk üç yaşındayken Becquerel, Ecole Polytechnique’de öğretmenlik pozisyonunu kabul etti.

Radyoaktivite Çalışmaları:

Henri Becquerel
Becquerel, X ışınları ile doğal olarak oluşan fosforesans arasında herhangi bir bağlantı olup olmadığını araştırmaya karar verdi. X-ışını emisyonunun parlaması, Becquerel’i doktora çalışmasında, son birkaç yıldır bu kadar aktif araştırma yapmamış olmasına rağmen, ışığı akla getirdi. Babasından, ışığa maruz kaldığında fosforlu görünen bir uranyum tuzu kaynağı miras almıştı. Tuzlar, opak kağıtla kaplı bir fotoğraf plakasının yakınına yerleştirildiğinde, plakanın buğulanmış olduğunu keşfetti.

Bu fenomenin incelenen tüm uranyum tuzlarında ortak olduğunu buldu ve uranyum atomunun bir özelliği olduğu sonucuna varıldı. Son olarak Becquerel, uranyumdan yayılan ışınların gazların iyonize olmasına neden olduğunu ve elektrik veya manyetik alanlarla yön değiştirebilecekleri için X ışınlarından farklı olduklarını gösterdi. Bu şekilde kendiliğinden radyoaktivite keşfi gerçekleşti.

Günümüzde genellikle Becquerel’in radyoaktiviteyi tesadüfen keşfettiği düşünülmektedir. Becquerel’in atomun çekirdeğinden çıkan yüksek hızlı elektronlar olan bir tür radyoaktivite olan beta parçacıklarını keşfettiği de biliniyor. 1899’da beta parçacıklarının yakın zamanda tanımlanan elektronla aynı olduğunu gösterdi.

Advertisement

Radyoaktif taşlarla çalışırken cildinde tekrarlayan yanıklar geliştirdiğini ve sonuçta radyoaktivitenin tıpta kullanılmasına yol açtığını belirtti.

Radyoaktivite birimi olan becquerel (sembol: Bq) onun onuruna verilmiştir.

Henri Becquerel

Diğer çalışmalar:

Becquerel ayrıca kobalt, nikel ve ozonun fiziksel özellikleriyle ilgili ayrıntılı çalışmalar yazdı. Kristallerin ışığı nasıl emdiğini inceledi ve ışığın polarizasyonunu araştırdı.

Becquerel, Nobel Ödülü sahibi olmasının yanı sıra Academe des Sciences de France üyeliğine seçildi. Aynı zamanda Accademia dei Lincei ve Berlin Kraliyet Akademisi’nin bir üyesiydi. Ayrıca Legion of Honor’un bir Subayı oldu. Becquerel bulgularını başta Annales de Physique et de Chimie ve Comptes Rendus de l’Academie des Sciences olmak üzere birçok makalede yayınladı.

Ölüm:

Ünlü bilim adamı, 25 Ağustos 1908’de Fransa’nın Brittany kentindeki Le Croisic’te öldü.


Leave A Reply