Bastille Kalesi (Hapishanesi) Nerededir? Tarihçesi ve Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Bastille Kalesi (Hapishanesi) nerededir? Bastille Kalesi tarihi, tarihçesi ve özellikleri nelerdir? Bastille Kalesi ile ilgili bilgi.

bastille kalesi

Bastille Kalesi (Hapishanesi) İle İlgili Bilgi

Bastille, Paris’in doğu yakasında ortaçağ kalesidir. 17 ve 18. yüzyıllarda devlet hapishanesi ve çeşitli suçlar yüklenen önemli kişilerin konduğu bir tutukevi olarak kullanılmıştır. Bourbonların despotluğunun bir simgesi sayılmış ve Fransız Devrimi’nin ilk günlerinde silahlı Paris halkı tarafından basılmıştır. Devrim ideolojisinde önemli bir yeri vardır.

24 m genişliğinde bir hendekle çevrili olan Bastille, aynı yükseklikteki surlar ve bunların üzerindeki 30 m’lik sekiz tane kulesiyle, bütün Paris’e egemen bir konumdaydı. Yapımına Fransa kralı V. Charles’ın emriyle 22 Nisan 1370’te başlanmıştı. Kralın amacı Paris’i çevreleyen surları İngiliz saldırılarına karşı koruyacak bir bastide (Eski Provans dilinde bastida: “tahkimat, kale”) kurmaktı (Bastille adı bu sözcüğün bozulmasıyla oluşmuştur). İlk yapıldığında doğu kesimindeki savunma yapısının tahkim edilmiş bir parçası olan Bastille’i VI. Charles, açık yerlerini ördürerek bağımsız bir müstahkem mevki haline getirdi. 1557’de batı yamacına yapılan burçla savunma sistemi tamamlandı. 17. yüzyılda, enlemesine inşa edilen bir blokla da avlu farklı büyüklükte iki bölüme ayrıldı.

Devlet Hapishanesi Olarak Kullanılması

Bastille ilk kez 17. yüzyılda, Kardinal Richelieu tarafından devlet hapishanesi olarak kullanıldı. Kralın, temyiz olanağı bulunmayan kesin emri (lettre de cachet) üzerine buraya kapatılan tutukluların sayısı yılda ortalama 40’ı buluyordu.

Tutuklular arasında siyasal açıdan tehlikeli görülenlerden başka gençleri yola getirmek isteyen ya da kendi adlarına leke sürülmesinden korkan ailelerin isteğiyle buraya kapatılmış kişiler de vardı. XIV. Louis döneminde Bastille, lieutenant de poliçe’in de (polis şefi) tutukluları kapatma yetkisine sahip olduğu, yargı makamlarına bağlı bir tutukevi haline geldi. Orleans dükü II. Philippe’in naipliği sırasında Yüksek Mahkeme’de (Parlement) yargılanmakta olan kişiler buraya kapatıldı. Kralın lettre de cachet’ye dayanarak tutuklatma yetkisi de yürürlükte kaldı. Bu arada yasaklanmış kitaplar da Bastille’e konuyordu. 1784’te yüksek bakım giderleri nedeniyle hapishanenin yıktırılması gündeme geldi.

Advertisement

İçinde yalnız yedi mahkûmun bulunduğu 14 Temmuz 1789 sabahı, hapishane müdürü Launay markisi Bernard Jordan’dan depodaki silahları ve cephaneyi teslim etmesini istemek niyetiyle Bastille’e yürüyen kalabalık bir kitle Jordan’ın kaçamak bir tavır takınması üzerine öfkelendi ve saldırarak kaleyi ele geçirdi. Bu coşkulu eylem eski rejimin (ancien régime) sonunu simgeleyen bir olay haline geldi. Bastille daha sonra Devrim hükümetinin emriyle yıkıldı.

1880’de Fransız ulusal bayramı olarak kabul edilen 14 Temmuz Bastille Günü her yıl geçit törenleri, konuşmalar ve havai fişeklerle, Vive le 14 juillet! (Yaşasın 14 Temmuz) ve À bas la Bastille! (Kahrolsun Bastille) gibi sloganlar arasında kutlanır.


Leave A Reply