Zentangle, Sanatı Kullanan Meditasyon Tekniğinin Yararları ve Örnekleri

0
Advertisement

Zentangle nedir, nasıl yapılır? Zentangle tekniğinin özellikleri, insan ruhuna ve öğrenme sürecine katkıları, yararları nelerdir?

Zentangle

Zentangle birçok sanatçı ve zanaatkâr tarafından çeşitli desenler çizerek yapılandırılmış tasarımlar yaratmanın bir yolu olarak bilinir. Zentangle teorisi ve yaklaşımı nedeniyle kendisini sadece karalamalar dışında bir şey olarak tanımlayan resmileştirilmiş bir süreçtir.

Zentangle

Rick Roberts ve Mary Thomas, ticari markalı Zentangle yönteminin yaratıcılarıdır. Temel olarak, çoğunlukla beyaz kağıt üzerine siyah kalemle resim çizmenin belirli bir yoludur. Zentangle stres azaltma, eğitim, terapi ve hatta motivasyon eğitimi alanlarında uygulamaları olan uluslararası bir fenomen haline geldi.

Zentangle’nın kendisi nispeten yeni olabilir, ancak ilgili temel ilkeler sanat tarihi kadar eskidir. Antik ve çağdaş sanatlarda temel bir uygulama olan ritüeli içerir ve antik çağlardan günümüze kadar çok sayıda kültürün (örneğin Maya, Maori, Kelt ve Amerikan Kızılderili) sembollerini, tasarımlarını ve desenlerini yansıtır. Ve “karalama” gibi, planlamadan kaçınan ve çizgiler ile şekillerin istemeden ortaya çıkmasına izin veren bir insan davranışına dayanır.

Resmi Zentangle yöntemi hakkında başlamanıza yardımcı olacak çok sayıda kitap var; bu kitaplar çok sayıda tasarım sunar ve adım adım çeşitli kalıpların nasıl oluşturulacağını gösterir. Ya da sadece tasarımlar için talimatlar ve ilham bulmak için internette (özellikle Pinterest) arama yapın, ardından birkaç desen uyguladıktan sonra kendinizinkini oluşturun. Tasarımlarınızı oluşturmak için gerçekten sadece birkaç malzemeye ihtiyacınız var: bir kalem (yönergeleri işaretlemek ve tasarım alanlarını gölgelemek için kullanılır), siyah bir kalem ve beyaz çizim kağıdı veya kart stoğu.

Advertisement

Zentangle

Geleneksel Zentangle uygulaması, özel kağıttan yapılmış 3 inçlik (yaklaşık 8 santim) kare karoları kullanır, ancak kendi kağıt seçiminizi karelere kesebilir veya tamamen “kuralları ihlal edebilir” ve istediğiniz her tür kağıda çizebilirsiniz. Çocuklarınız sizinle birlikte Zentangle yapmak isterse, büyük keçeli kalemler gibi daha büyük kalemlerle daha büyük tasarımlar çizmeyi daha kolay bulacaklardır.

Zentangle’ın Yararları Nelerdir?

Süreç karmaşık görünse de, gevşeme ve iç odak için basit bir yoldur. Aslında, uygulamanın savunucuları endişeli bir zihni yatıştırmak, kendine güveni arttırmak ve farkındalık meditasyonuna benzer şekilde anın farkındalığı geliştirmek de dahil olmak üzere birçok faydası olduğunu belirtmektedir. İşte diğer bazı avantajlar:

Yatıştırıcıdır.

Tekrarlayan yaratıcı çalışma sakinleştirici ve yatıştırıcı olabilir. Aslında, Zentangle süreci ile ilgili ön araştırmalardan bazıları, sürece katılımın ölçülebilir gevşeme faydalarına sahip olduğunu göstermektedir. İşlemi, kalem ve kağıdın ele alınmasından başlayarak ortaya çıkan her şeye açık olmanın ve bir sonuç beklemeden çizmenin özgürlüğünü içerdiğinden, rahatlatıcıdır.

Zentangle

Basittir.

Zentangle sanatı sadece siyah kalem ve kağıt gerektirir; hemen hemen her yerde yapabilirsiniz. Kartvizitler, bardak altlıkları ve hatta gazeteler gibi her yerde bulabileceğiniz zeminin üzerine yapabilirsiniz.

Advertisement
Hatalara hoşgörü.

Kağıt üzerinde kalem kullanmak hata yapma riski taşımanızı gerektirir; aslında, Zentangle sanatının en azından silinemeyen yanlış yerleştirilmiş çizgileri vardır. Zentangle size “hatalar” gibi görünen şeylerin tasarımın genel modeline nasıl dahil edilebileceğini öğretir. Günlük yaşam için harika bir metafor – hiçbir şey mükemmel değildir, ancak hayattaki kusurlara (hatalar veya beklenmedik durumlar) nasıl yaklaştığınız gerçekten önemlidir.

“Amaçsızlığı” pekiştirir.

Birçok Zentangle meraklısı bu süreci bir farkındalık biçimi olarak vurgular. Zentangle bir nevi “yaratıcı amaçsızlık” tır. Zen ustası Thich Nhat Hanh, sürekli olarak “bir numara” olmaya çabalamak yerine, amaçsızlığı hayata geçirmemiz gerektiğini gözlemliyor. Örneğin, yürüyüş meditasyonu yaparken, özellikle hiçbir yere varmaya çalışmıyoruz; aslında sadece geleceğe odaklanırsak, şimdi ve burada attığımız adımların sevincini kaybederiz. Aynı şey Zentangle için de geçerlidir. Yargı ve müzakereye kapılırsak, şimdi ve burada değilizdir. Ancak, yaratıcı sürecin tadını çıkarırsak, her anının tadını çıkarabiliriz ve sonuçta herhangi bir yaratıcı ifadenin bize sunduğu şey budur. Zentangle bize acele etmemeyi ve şimdiki zamanda kendimize iyi bakmayı öğretiyor – sonuçta, şimdiki anı yakala.


Leave A Reply