Dünya Barışına Katkı Sağlamak İçin Neler Yapılabilir? Neler Yapmalıyız?

0
Advertisement

Dünya barışını sağlamak ve sürdürmek için bir birey olarak neler yapabiliriz, nelerin farkında olmalıyız? Dünya barışına katkıda sağlamak

Çoğu insan için silahlı savaşlar hayatlarımızdan uzaktır. Silah sesleri ve bombalama olaylarını hayal etmek bizim için zor. Yeterli yiyeceğin ve temiz suyun olmadığı günleri hayal etmek bizim için zor. Ayrıca etrafımızı saran yaralı ve ölü insanları hayal etmek de zor. Ancak siz bunu okurken çok sayıda sivil ve askerin ölmesiyle savaşlar devam ediyor.

Yurtta Barış Dünyada Barış

Gelişmiş ülkelerin çoğunda bile, milyonlarca insan barınak ve sağlık hizmetlerinden yoksun. Toplumsal farklılıklar nedeniyle savaş ve işgal, fikir ayrılıkları, dünyanın dört bir yanında çanlar çalıyor ve dünyanın sorunu çözmek için çaba göstermesini talep eden milyonlarca insanı tehdit etmeye devam ediyor.

Bu nedenle, bu yazımızda, bu dünyada barış ve istikrarı teşvik etmek için neler yapabileceğimizi tartışalım.

1. Sosyal Eşitliği Anlayın

Cehalet bazen mutluluk olabilir. Ancak bu durumda ne kadar çok bilirseniz o kadar iyi. Cinsiyet, ırk, din, kasta veya servete dayalı ayrımcılığa ‘Hayır’ deyin. Eşitlik dendiğinde, bunun “eşit fırsat” anlamına geldiğini ve “eşit refah dağılımı” anlamına gelmediğini anlayın.

Advertisement

Kontrolünüz altında olmayan faktörler, bir fırsat sağlamak için belirleyici bir faktör olmamalıdır. Kim olduğun için minnettar olun ve her sosyal çevreden herkesi kucaklayın.

2. Diğer ülkelerin kültürel mirasına karşı minnettar tavır takının

Kültürel Miras yediğimiz yiyecekler, giydiğimiz kıyafetler, takip ettiğimiz din olabilir ve size belirli inançlar, değerler ve geleneklerle bağlantı kurar. Kendi kültürünüzden zevk alırsınız, ancak diğer kültürlere de anlayışla, onların da aynı değerde olduğu bilinciyle yaklaşın.

Böyle bir yaklaşım birlik duygusu getirir ve önceki neslimizi ve dünyadaki çeşitli kültürlerin önemini daha iyi anlaşılır.

3. Çeşitliliğe değer verin ve saygı gösterin

Çeşitliliğe saygı duymak dünya barışının anahtarıdır. Diğer çeşitliliklere karşı hoşgörülü olmayı öğrenin ve onları kutlayın. Çeşitliliği takdir etmeyi öğrendiğinizde, daha az yanlış düşünceler ve daha fazla umut ve sadakat olacaktır.

Halihazırda giydiğimiz kıyafetlerde, izlediğimiz filmlerde, seçtiğimiz yemeklerde, yeni diller veya beceriler öğrenmeye gösterdiğimiz ilgide hepimiz farklıyız. O halde zaten farklılık her yerde.

4. Karşıt Görüşleri Tolere Edin

Bazen kendi düşüncelerimizle çatıştığımız gerçeğini tartışamayız. Bir günde zilyonlarca düşüncenin aktığı milyarlarca düşünen kafadan oluşan bir dünyada, fikir farklılıkları yaygındır.

Advertisement

Sizin için çok önemli görünen şeyler başkaları için her zaman önemli görünmeyebilir. Duygularınızın sizi kontrol etmesine izin vermeyin. Fikirleri ve algıları anlayın. Açıklama sanatında ustalaşın ve fikrinize karşı çıkan kişiye saygı gösterin.

5. İnsan Hakları ile ilgilenin

UNESCO Anayasasının Önsözü, “savaşlar insanların zihninde başladığından beri, barışın savunmasının inşa edilmesi insanların zihnindedir” diyor. Çeşitli kuruluşlar, diğer nedenlerle birlikte İnsan Haklarını ele alarak dünya barışının sağlanabileceği konusunda hemfikirdir.

İnsan hakları, barış ve savaş sırasında, barış inşasının farklı aşamalarındaki tüm operasyonel ortamlarda her zaman geçerli olan uluslararası kabul görmüş bir çerçeve ve standartlar sağlayarak barışın sürdürülmesine katkıda bulunabilir.

barış

Bu yukarıda saydıklarımız size genel gelebilir o halde bir öğrenci olarak daha somut cevaplar istiyorsanız aşağıdaki maddeleri okuyun.

  1. Şiddetsizliğe kişisel bir taahhütte bulunun.
  2. Başını beladaki, kaybolmuş, kafası karışmış, üzülmüş ya da düşmüş olsa bir kişiyi görmemiş gibi davranmayın – biraz yardım sağlayın.
  3. Bir çocuğa derin nefes alarak nasıl sakinleşeceğini gösterin.
  4. Bir çocuğa hayvanlara karşı nasıl nazik olunacağını gösterin.
  5. Bir çocuğa, savunmasız insanlara – evsizlere, fiziksel veya bilişsel engelli kişilere, yaşlılara ve çocuğa farklı görünen diğer kişilere – nasıl nazik davranılacağını gösterin.
  6. Önyargı ve ayrımcılığa karşı konuşun.
  7. Kızgın hissettiğinizde, herhangi bir şey söylemeden önce ona kadar sayın. Sonra, kendinize, daha büyük iyilik için en iyi yanıtın ne olacağını sorun.
  8. Kendinizi küçümsediğinizde kendinize olanların gerçekten sizinle mi yoksa diğer kişiyle mi ilgili olduğunu sorun.
  9. Bunun diğer kişi ile ilgili olduğunu anladığınızda, kalbinizde o kişiye biraz şefkat bulun ve kesinlikle mücadele ettiğini fark edin.
  10. Huzuru nasıl sürdürebileceğiniz konusunda kişisel öğretmenleriniz olarak duygularınızı inciten insanları değerlendirin.
  11. Dini bir topluluğun üyesiyseniz, barışı teşvik etmeye nasıl daha fazla dahil olabileceğinizi sorun.
  12. Dini bir topluluğun üyesi değilseniz, barışçıl topluluklar ve gönüllüler için çalışan, kar amacı gütmeyen bir topluluk kuruluşu bulun.
  13. Ailelerimiz, topluluklarımız ve gezegenimiz için yalnızca iyi şeyler getiren bir kariyer seçin.
  14. İnsanların gözlerine bakın ve sokakta yanlarından geçerken gülümseyin. Daha da iyisi, “Merhaba” deyin.
  15. Ruh sağlığı ilk yardımında eğitilmiş olun, böylece zihinsel sıkıntı içindeki insanlara müdahale edebilirsiniz.
  16. Mahallelerinizi, okullarınızı ve iş yerlerinizi daha güvenli hale getirmek için çalışan komitelerde ve görev güçlerinde görev yapın.
  17. Barış ve şiddetsizlik arayışındaki başarıları kutlayın.
  18. Hayattan saklanmayın. Bu dünyada hala bol miktarda iyilik olduğuna inanın.
  19. Lütfen bu listeyi başkalarıyla paylaşın.


Leave A Reply