İbni Kemal Kimdir?

0
Advertisement

İbni Kemal kimdir? Şeyhülislam İbni Kemal hayatı, biyografisi, çalışmaları, dönemi hakkında bilgi.

İbni Kemal İbni Kemal; (d. 1468, Edirne – ö. Mayıs 1536, İstanbul)

Büyük Türk bilginlerinden biridir. Asıl adı Ahmet Şemsettindir. Büyükbabası Kemal Paşa’dan ötürü İbni Kemal denilmiştir.

İbni Kemal, Tokat’ta doğdu. Öğrenimini Edirne’de tamamladıktan sonra, babası gibi Sipahi askeri oldu, II. Bayezit zamanında birçok savaşlara katıldı. Bir yandan da bilime karşı büyük bir merak sarmıştı. Zamanla müderris oldu, daha sonra Edirne Kadılığına, Anadolu Kazaskerliğine getirildi. Yavuz Sultan Selim, İbni Kemal’e çok değer veriyordu. İbni Kemal, Yavuz’un Mısır seferine katılmıştı. Savaştan dönerlerken İbni Kemal’in atının ayağından sıçrayan çamurlar Yavuz’un kaftanını kirletmişti. Hükümdar, bilgin sipahiye iltifat olsun diye öldüğü zaman bu kaftanın sandukasına örtülmesini vasiyet etti.

İbni Kemal, Kanuni zamanında Şeyhülislâm oldu, ölünceye kadar da görevinden ayrılmadı. Dini konularda derin bilgisi olan bir Müslüman bilgini, değerli bir tarihçi, kuvvetli bir şairdi. Bilginin üç yüze yakın risale ve kitabı vardır. Ayrıca bir de yarım kalmış Kuran tefsiri vardır. Başlıca eserleri arasında Nigaristan adındaki Farsça bir eser, Osmanlı devletinin tarihi, Mohaç savaşına dair bir tarihi risalesi, Yusuf İle Zeliha adlı manzum eseri başta gelir. Şiirleri arasında da Yavuz Selim’ in ölümü üzerine yazdığı mersiye ünlüdür.

Advertisement

Leave A Reply