Marmaris Nerededir? Marmaris’in Coğrafi Özellikleri ve İklimi Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Marmaris nerededir? Marmaris hangi ilimize bağlıdır? Marmaris ilçesi coğrafi özellikleri, iklimi hakkında bilgi.

Marmaris

Kaynak : pixabay.com

Marmaris; Muğla İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 1 bucağı (Bozburun), 15 köyü vardır. İlin güneybatısında, kuzeyden Merkez ve Ula, doğudan Köyceğiz, güneyden ve batıdan Akdeniz ile çevrilidir.

İlçe topraklarının büyük bölümünü kaplayan çeşitli yüksekliklerdeki tepeler, denize dik olarak inerek dar kıyı düzlükleri oluşturur. İlçe merkezi doğusundaki Balaban Dağı (999 m), Köyceğiz sınırındaki Ardıç Tepe (857), kuzeydoğuda Aşmalı Tepe (490 metre), deniz kıyısındaki Güvertepe (536 m), kuzeyde Öğütmen Tepe (448 m) başlıca yükseltileridir. 300-900 m. yükseltisindeki tepeler, genelde ilçenin kuzey kesiminde toplanmıştır. Yükselti güneye doğru gidildikçe azalır. Oldukça girintili çıkıntılı olan kıyılarda küçük adacıklar sıralanır. Gelibolu Adası, Karaca Ada, Zeytinli Ada, Sideyri Adası Gökova Körfezi’nde; Kocaada, Uzunada, Bozburun Yarımadası çevresinde yer alan başlıca adalardır. Tekeburnu, Tuztutan Burnu, Mersincik Burnu Gökova Körfezi’nde; Kızılburun, Alabot Burnu, Alabu Burnu, Gökçe Burnu, Zeytinburnu, Hayırsız Burnu, Trunak Burnu, Bozburun üzerindeki çıkıntılar ile Sömbeki Körfezi, Karaağaç Körfezi başlıca girintilerdir. Reşadiye Yarımadası’nın kuzeyinde Küçükgünlük Körfezi’nin güneyinde Hisarönü Limanı yer alır.

Gökova Körfezi kıyılarında oldukça kırıklı bir yapı görülür. İlçede, tepelerden kaynaklanarak denize ulaşan ve yazın kuruyan küçük birkaç dere dışında önemli bir ırmak yoktur. Akdeniz ikliminin etkisi altındaki ilçede, yazlar sıcak ve kurak, kışlar yağışlı ve ılıman geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 18-19°C, yağış tutan 1.200-1.300 mm’dir. Yağışlar genel olarak kış ve ilkbahar başlarında düşer. Akdeniz çalı bitkileri (maki) ve kızılçam ormanları doğal bitki örtüsünü oluşturur. Dere yataklarında günlük ağaçları doğal bitki örtüsüne karışır. Ağaçlandırma yoluyla yitirilen ormanların yerine yeni yıllarda okaliptüs ağaçlanmaları da önem kazanmıştır.

Marmaris

Kaynak : pixabay.com

Ekonomi; tarım, hayvancılık ve turizme dayanır. Kırsal alanda koyun, kıl keçi, sığır beslenir. Turizm hızlı bir gelişme içindedir. Yat limanı, büyük ölçüde yabancı yatlara hizmet verir. Yaz aylarında düzenlenen Marmaris Festivali ilçeye canlılık getirir. Manganez ve zımparataşı yatakları vardır. Balabandağı eteklerinde, Marmaris Körfezi kıyısında kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 57 km uzaklıktadır.

Marmaris İklimi

Marmaris, sıcak ve kurak yazlar ve ılıman yağışlı kışlar ile karakterize, sıcak yaz Akdeniz iklimine sahiptir. Mayıs ve Ekim ayları arasında sağanak ve yağmur pek olası değildir. Yazlar sıcak ve kurak geçer ve sıcaklıklar özellikle Temmuz ve Ağustos aylarındaki sıcak hava dalgaları sırasında yüksektir. Ekim ayı hala sıcak ve parlak, ancak yağmur fırtınaları var ve pek çok turist, sıcaklıklar o kadar sıcak olmadığı için sonbaharın başlarında, özellikle Eylül ayında ziyaret etmeyi tercih ediyor. Kışlar ılık ve yağışlıdır. Kış, yağışlı mevsimdir ve büyük yağışlar Kasım’dan sonra düşer. Yıllık yağış 1,232,7 milimetreye (48.531 inç) ulaşabilir; yağış, kışın dağınık günlerde yoğunlaşır ve ani sellere neden olan yoğun bulut patlamaları şeklinde düşer.bazen sel eğilimli alanlarda.

Advertisement

Leave A Reply