Midenin PH Değeri Nedir? Mide Suyunun Kimyasal Bileşimi ve Ph’ı

0
Advertisement

Midenin ph değeri kaçtır, kaç olmalıdır? Mide suyunun içinde neler bulunur? Mide suyunda bulunanlar ve görevleri, ph değeri hakkında bilgi.

Midenin PH Değeri Nedir?

Midemiz hidroklorik asit salgılar, fakat midemizin pH’ı asidin pH’ı ile aynı değildir.

Midemizin pH’ı 1-2 ila 4-5 arasında değişir. Yerken, mide sindirime yardımcı olmak için proteazların yanı sıra hidroklorik asit denilen enzimleri serbest bırakır. Proteinleri parçalayan proteazlar asidik bir ortamda ve düşük pH’de en iyi şekilde çalışırlar, bu yüzden yüksek proteinli bir yemekten sonra, mide pH’ımız 1 veya 2’ye kadar düşebilir. Bununla birlikte, tamponlar pH’ı hızlı bir şekilde 3 veya 4’e yükseltir. Yemek sindirildikten sonra, mide pH’ınız yaklaşık 4 veya 5’lik bir dinlenme seviyesine geri döner. Midemiz gıdaya yanıt olarak asit salgılar.

Mide Suyunun Kimyasal Bileşimi

Midenizin içindeki sıvıya mide suyu denir. Sadece asit ve enzimler değil, aynı zamanda çeşitli kimyasalların karmaşık bir karışımıdır. Moleküllere, onları oluşturan hücrelere ve farklı bileşenlerin işlevlerine bir göz atın:

  • Su – Su mide pH’ını etkilemez, ancak besin, enzim ve asitlerin kolayca karışabildiği yeterli likidite sağlamaya hizmet eder. Bazı enzimler işlemek için su gerekir.
  • Mukus – Mukus ağızdaki hücreler tarafından üretilir. Gıdanın gastrointestinal yoldan geçişini kolaylaştırır ve midenin yüzeyini asidin etkisine karşı korur. Boyun hücreleri ayrıca asidi tamponlayan ve pH’ı kontrol eden bikarbonat salgılar.
  • Hidroklorik Asit – Bu güçlü asit, midenin paryetal hücreleri tarafından salgılanır. Yiyeceklerdeki bakterileri ve diğer potansiyel patojenleri öldürür ve pepsinojeni daha küçük, daha kolay sindirilmiş moleküller halinde parçalayan pepsine dönüştürür.
  • Pepsinogen – Pepsinogen, midedeki ana hücreler tarafından salgılanır. Düşük pH ile aktive edildikten sonra, proteinleri sindirmeye yardımcı olur.
  • Hormonlar ve Elektrolitler – Mide suyu ayrıca organ fonksiyonuna, besin sindirimine ve besin emilimine yardımcı olan hormonlar ve elektrolitler içerir. Enteroendokrin hücreler çoklu hormon salgılar.
  • Gastrik Lipaz – Bu, kısa zincirli ve orta zincirli yağları parçalamaya yardımcı olan bir enzimdir.
  • İçsel Faktör – Midenin paryetal hücreleri, B12 vitamini emilimi için gerekli olan içsel faktörü salgılar.
  • Amilaz – Amilaz esas olarak tükürükte bulunan ve karbonhidratları parçalamaya yarayan bir enzimdir. Midede de bulunur, çünkü yiyecekle birlikte tükürük de yutarız, fakat düşük pH ile etkisiz hale gelir. Ek amilaz, ince bağırsak içinde salgılanır.

Advertisement

Leave A Reply