Nikris (Gut Hastalığı) Nedir

0
Advertisement

Gut ve ya diğer adı ile nikris hastalığı hakkında bilgi.

Gut Hastalığı

Bir eklem (mafsal) hastalığıdır. “Damla“, “gut” diye de anılır.

Nikris, kanda ürik asidin artmasından ileri gelir, en çok ayak başparmağından başlıyan şiddetli sancılarla kendini gösterir.

Kanda ürik asidin artışı başlıca üç sebepten dolayı olur:
1 ) Fazla “pürin“li, “nüklein“‘li besinler (et, av eti, beyin, böbrek, baharlı yemekler), alkollü içkiler;
2) Vücudun ürik asidi yeteri kadar bozup harcayamaması;
3) Lirik asidin idrarla gerektiği kadar atılamaması.

Nikris kadınlardan çok erkeklerde olur. Nöroartirik bünyeli ve kan kolestrini yüksek olan kimseler bu hastalığa daha kolay tutulurlar.

Advertisement
James Gillray tarafından Gut hastalığı için 1799 yılında çizilmiş bir karikatür

James Gillray tarafından Gut hastalığı için 1799 yılında çizilmiş bir karikatür

Belirtileri : Nikris, en çok, geceleri, ayak baş parmağında ezilme, burkulma, yanmalarla, dayanılmaz sancılarla başlar, ayak ucu şişer, kızarır. Gündüz nöbet geçerse de gece yeniden başlar. Bu hal 5-6 gün kadar sürer.

Hastalık uzarsa, yanlış tedavi yapılırsa yukarı eklemlere, bazen de kalp, damarlar, böbrek, karaciğer gibi başka iç organlara kadar yayılır. Daha sonra ellerin, ayakların oynak yerlerinde, kulakta sertlikler başlar. Ağır nikrislerde ise eller, ayaklar, dizler şişer, buralarda sürekli ağrılar olur.

Korunma : Nikris, çoğunlukla, kalıtımla ilgili bir hastalıktır. Onun için, ailede nikrisli varsa perhize dikkat etmeli, içkiden sakınmalı, et olarak yalnız beyaz et, onu da gayet az yemelidir. Hareketli, sağlık kurallarına uygun bir hayat sürmeli, şişmanlamaktan kaçınmalıdır.

Tedavi : İlk belirtiler başlayınca, ağrıyan bölgeleri dinlendirmeli, soğuk bezlerle sarmalıdır. Perhiz yapmak, bol su içmek faydalıdır. Bazı içmeler, alkalik maden suları hastaya rahatlık verebilir. Ayrıca, ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Nikrisin cinsine, durumuna göre kullanılacak çeşitli ilaçlar olduğu için daha başlangıçtan derhal bir doktora başvurulmalı ve doktor nezaretinde bir tedavi uygulanmalıdır.


Leave A Reply