Okaliptüs Nasıl Bir Ağaçtır? Özellikleri, Kullanımı Hakkında İlginç Gerçekler

0
Advertisement

Okaliptüs nasıl bir ağaçtır, nerede yetişir, çeşitleri nelerdir? Okaliptüsün kullanım alanları, özellikleri ve hakkında ilginç gerçekler.

Okaliptüs

Kaynak: pixabay.com

Okaliptüs

Çoğunlukla sıcak ülkelerde yetişen bir ağaçtır. Toprağın suyunu emerek bataklıkları kuruttuğu için sıtmalık yerlerde su birikintilerini önlemek için dikilir. Bundan dolayı ülkemizde geçmişte sıtma ağacı olarak da tanınmıştır. Bataklık kurutan olarak da isimlendirildiği bölgeler mevcuttur.

Okaliptüs ikiçeneklilerin mersingiller familyasındandır. Birçok Okaliptüs bitkisi türü vardır. Boyu yüz metreyi aşabilir.

Okaliptüs sıcak, sulak yerlerden hoşlandığı için en çok tropikal bölgelerde yetişir. Anayurdu Avustralya’dır. Türkiye’de güney kıyılarımızda yetişir. Okaliptüs çok çabuk büyüyen bir ağaçtır. Yaprakları uzun, dar, üzeri tüylüdür. Çiçekleri çan biçimi beyazdır.

Okaliptüsten birçok alanlarda çeşitli faydalar sağlanır. Bu arada sakız ve yağı çıkarılır. Kereste olarak kullanılır. Avustralya’nın en önemli kereste ham maddesi okaliptüstür.

Özellikle jarrah adı ile tanınan bir cinsinden kırmızı renkli, mauna benzeyen bir kereste elde edilir. Bu kereste maun kadar değerlidir. Kalifornia’da limon, portakal bahçelerinin etrafında okaliptüs yetiştirilir. Çünkü böylece okaliptüsler limonları, portakalları şiddetli rüzgârlara karşı korumuş olur. Bundan başka okaliptüsler yol kenarlarına gölge vermek için de dikilir.

Advertisement

Okaliptüs gemi yapımında kullanılan en geçerli ağaçtır. Çünkü okaliptüste ağacın suda çürümemesini sağlayan kino maddesi vardır. Okaliptüs türlerinden bazılarında bulunan tanen maddesi ise ateş düşürmekte bazı hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Bir çeşit okaliptüsün kabuklarından kağıt, halat yapımında kullanılan sağlam bir lif elde edilir. Okaliptüs yapraklarında tıp bakımından çok değeri olan bir yağ bulunur. Bu yağ mikrop öldürücü koku giderici olarak kullanılır.

Ayrıca okaliptüs yağından ciğer hastalıklarının, boğaz ağrılarının, yaraların tedavisinde de faydalanılır.

Okaliptüs

Kaynak: pixabay.com

Okaliptüs Hakkında İlginç Gerçekler

  • Okaliptüsün boyutu türe bağlıdır. Okaliptüs ağacı 33 ila 200 fit yüksekliğe ulaşabilir.
  • Okaliptüs yaprakları mızrak şeklindedir. Doğrudan güneş ışığına maruz kalmayı (ve buna bağlı olarak su kaybını) önlemek için aşağı doğru konumlandırılırlar.
  • Okaliptüs yaprakları bronşit, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı semptomlarını hafifletmek için kullanılan yağ açısından zengindir…
  • Okaliptüs yağı da böcek ilacı olarak kullanılır.
  • Koala’nın beslenmesi tamamen okaliptüsün yapraklarına dayanmaktadır. Çok çeşitli mevcut okaliptüs türlerine rağmen, bunlardan sadece birkaçı koala’nın menüsünde bulunur.
  • Okaliptüs ağacının kabuğu genellikle kahverengidir. Gökkuşağı okaliptüs kabuğunu yılda birkaç kez döker ve çok renkli (kırmızı, mavi, sarı, mor…) iç kabuğu ortaya çıkarır.
  • Çoğu okaliptüs türü, kabuğunu yılda bir kez döker. Kabuk, uzun şeritler, süngerimsi parçalar, oluklu ve pürüzlü parçalar veya küçük pullar halinde çıkarılabilir.
  • Bazı böcekler okaliptüs ağacının kabuğuna yumurta bırakır ve beslenir. Kabuğun üzerinde insan yapımı karalamalara benzeyen özel izler bırakırlar.
  • Okaliptüs ağacı, Avustralya ormanları için olağan olan yangınlardan kurtulmak için benzersiz bir stratejiye sahiptir.
  • Ağacın derinliklerinde ve köklerin içinde, okaliptüsün hareketsiz sürgünleri vardır. Sadece ısının (ateşin) tetiklediği hormonların etkisiyle çimlenirler.
  • Okaliptüs, yaralı kabuğundan akan yapışkan kauçuksu madde nedeniyle “sakız ağacı” olarak da bilinir.
  • Okaliptüs ağacının tüm parçaları boya üretiminde kullanılmaktadır.
  • Okaliptüsün beyaz, sarı, pembe veya kırmızı çiçekleri vardır. Çiçeklerin güzel rengi, çok sayıda organın (erkek üreme organları) sonucudur. Yaprakları yoktur.
  • Böcekler, kuşlar ve küçük memeliler (yarasalar gibi) okaliptüs çiçeklerini tozlaştırır. Büyük miktarlarda üretilen lezzetli nektar onları cezbeder.
  • Okaliptüsün meyvesine sakız fıstığı denir.
  • Okaliptüsün ömrü türe bağlıdır. Çoğu okaliptüs ağacı vahşi doğada 250 yıldan fazla yaşayabilir.


Leave A Reply