Pilorik Stenoz (Pilor Stenozu) Nedir? Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

0
Advertisement

Pilorik Stenoz (Pilor Stenozu) nedir, neden olur? Pilorik Stenoz için risk faktörleri, belirtileri, teşhis ve tedavisi.

Pilorik Stenoz

Pilor, mide ile ince bağırsak arasında bulunan kaslı bir kapakçıktır. Midenin çıkış noktası ve ince bağırsağın onikiparmak bağırsağına açılan kapıdır. Midenin yiyecekleri, sıvıları, asitleri ve diğer maddeleri ince bağırsağa geçmeye ve daha fazla sindirilip emilmeye hazır olana kadar tutmasına yardımcı olur.

Pilorik Stenoz

Tam olarak anlaşılamayan nedenlerle pilor bazen kalınlaşabilir ve lümen daralmasına neden olabilir. Buna pilorik stenoz denir. Bu kalınlaşma o kadar büyüyebilir ki mideden ince bağırsağa yiyecek akışını engeller.

Pilorik stenoz büyük olasılıkla küçük bebekleri etkiler. Her 1000 bebekten 2 ila 3’ünde bulunur. En sık yaşamın ilk 2 ila 8 haftasında ortaya çıksa da 6 aya kadar olan bebeklerde ortaya çıkabilir. Durum, beslenmeyi engeller, bu nedenle büyümeyi ve hidrasyonu etkileyebilir. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi önemlidir.

Semptomlar

Gastrointestinal sorunlar pilorik stenozun ana belirtileridir. Bu rahatsızlığa sahip çoğu bebek doğumda iyi görünür. Semptomlar tipik olarak yaşamın ilk birkaç ayında başlar ve giderek kötüleşir. Belirtiler şunları içerebilir:

Advertisement
  • Normal tükürükten farklı, bir beslenmeden sonra şiddetli kusma. Pilor kapağı zamanla kalınlaştıkça, kusma daha sık ve patlayıcı hale gelir. Fışkıran kusma olabilir, yani bebeğin ağzından birkaç adım ötede hareket eder.
  • Dehidrasyon. Koyulaştırılmış pilor sadece katı yiyeceklerin geçişini değil aynı zamanda sıvıların geçişini de engeller. Susuz kalmış bir bebek gözyaşı dökmeden ağlayabilir, daha az ıslak bez olabilir ve halsiz kalabilir.
  • Açlık. Pilorik stenozu olan bir bebek, açlık nedeniyle sürekli beslenmek isteyebilir veya huysuz olur.
  • Kabızlık. Yeterli yiyecek ve sıvı bağırsaklara ulaşmazsa, durum kabızlığa neden olabilir.
  • Karın krampları. Bazı ebeveynler, beslendikten sonra bebeklerinin karnında hareket eden “dalgalı” kasılmaları fark eder. Bu, mide kasları yiyeceği daralmış pilor lümeninden ve pilorik sfinkterden geçirmeye çalışırken zorlanır.

Pilorik stenozlu bebekler genellikle beslenmeler arasında hasta görünmezler.

Risk faktörleri

Pilorik stenoz yaygın değildir. Bazı bebekler buna diğerlerinden daha yatkındır. Bir bebeği riske atan şeyler şunlardır:

  • Cinsiyet. Erkek bebekler, özellikle ilk doğan erkekler, kadınlardan daha fazla risk altındadır.
  • Aile öyküsü. Koşullu bebeklerin yaklaşık yüzde 15’inin aile öyküsü vardır. Bebek olarak koşulu olan bir kadından doğan bir bebeğin pilorik stenoza sahip olma olasılığı üç kat daha fazladır.
  • Irk. Durumun büyük olasılıkla Kuzey Avrupa kökenli Kafkasyalıları etkilemesi muhtemeldir. Afrikalı Amerikalılarda ve Asyalılarda daha az yaygındır.
  • Tütün içmek. Hamilelik sırasında sigara içmek pilorik stenozlu bir bebek doğurma riskini neredeyse iki katına çıkarır.
  • Biberonla besleme. 2012’de yapılan bir araştırmada, biberonla beslenen bebeklerde pilor stenoz riski daha yüksektir ve bu durum, biberonla beslenmeyenlere göre en az dört kat daha fazla gelişme olasılığı vardı. Bu çalışmadaki uzmanlar, daha yüksek riskin beslenme mekanizmasının kendisinden mi kaynaklandığını veya beslenme sırasında mama ile anne sütünün de risk artışına katkıda bulunup bulunmadığını tam olarak belirleyemediler.
  • Antibiyotik kullanımı. Yaşamın erken dönemlerinde belirli antibiyotiklerin kullanılması bebeğin pilorik stenoz riskini artırabilir. Bir çalışma, yaşamın ilk iki haftasında antibiyotik verilen bebeklerin en büyük riske sahip olduğunu gösteriyor.

Pilorik Stenoz

Teşhis

Pilorik stenozdan şüphelenildiğinde, bebeğinizin doktoru çocuğunuzun karnının ayrıntılı fiziksel bir muayene yapacaktır. Doktor, zeytin gibi hissedilebilen kalınlaşmış pilor kası hissedebilirse, başka testlere gerek olmayabilir.

Doktor piloru hissedemezse, piloru görmek için abdominal dokuyu incelemek için bir abdominal ultrason isteyebilir. Doktor ayrıca, bebeğinizin kontrastlı bir sıvıyı içtikten sonra görüntülerin netliğini iyileştirmeye yardımcı olması için X-ray görüntülemesinin alınmasını isteyebilir. Bu oral kontrast röntgen, sıvının mideden ince bağırsağa nasıl gittiğini ve bir tıkanıklık olup olmadığını gösterebilir.

Tedavi

Pilorik darlığın tedavi edilmesi gerekir. Kendi kendine geçmez.

Advertisement

Çocuğunuzun piloromiyotomi adı verilen bir ameliyata ihtiyacı olacaktır. Laparoskopik olarak yapılabilen bu ameliyat sırasında cerrah, yiyecek ve sıvının geçmesi için bir yol sağlamak için kalınlaşmış kasın bir kısmını kesecektir.

Bebeğiniz sık ve şiddetli kusma nedeniyle susuz kaldıysa, hastaneye kaldırılması ve ameliyattan önce bir damara (IV sıvı) sokulan intravenöz iğne yoluyla sıvı verilmesi gerekebilir. Uygun şekilde su içtikten sonra bebeğiniz anestezi altındayken kusma riskini azaltmak için birkaç saat boyunca beslenmekten kaçınmalıdır.

Ameliyatın kendisi genellikle bir saatten az sürer, ancak bebeğiniz muhtemelen 24 ila 36 saat hastanede kalacaktır. Çoğu bebek ameliyattan sonra iyi durumda olur. Beslenmeye yavaş yavaş devam edilir ve ağrı genellikle reçetesiz satılan ağrı kesicilerle yönetilir. Ameliyattan sonraki ilk birkaç saat ve gün içinde mide yerleşirken bebeklerin biraz kusması normaldir.

Görünüm

Bu durum çocuğunuzun beslenme ve sıvı alma ihtiyaçlarını etkileyebilir, bu nedenle bebeğinizin beslenme güçlüğü çektiğinde tıbbi yardım almanız önemlidir. Durum, ameliyatla başarılı bir şekilde düzeltilebilir ve çoğu bebek, tıpkı diğer bebekler gibi büyümeye ve gelişmeye devam eder.


Leave A Reply