Quokka Nasıl Bir Hayvandır? Quokkaların Özellikleri Yaşam Alanları Beslenmesi

0
Advertisement

Quokka nasıl bir hayvandır, nerede yaşar? Quokkaların özellikleri, beslenmesi, yaşam koşulları ve insanlarla ilişkisi hakkında bilgi.

Quokka

Quokka Sınıflandırması ve Evrimi

Quokka, Avustralya’nın güneybatı kesimlerinde ve güneybatı kıyısındaki sadece iki adada doğal olarak bulunan küçük bir keseli hayvandır. Quokka, dünyadaki en küçük Wallaby türlerinden biridir ve kısa ve zar zor tüylü kuyrukları ve küçük arka bacakları ile diğer Wallabilerden en belirgin şekilde farklıdır. Kıtadaki yaklaşık 50 bilinen Kanguru ve Wallaby (ve diğer keseli) türler arasında Quokka, ataları bugün hala oldukça belirsiz olan üç türden biridir.

Quokka Anatomisi ve Görünümü

Quokka, yuvarlak ve kompakt bir gövdeye sahip küçük bir Wallaby türüdür. Arka bacakları ve kuyrukları, birçok Wallaby türüne kıyasla çok daha kısadır, ancak Quokka’nın kalın bitki örtüsünden ve uzun otlardan muazzam bir hızla geçmesine izin verir. Quokka’nın yoğun kürkü oldukça kabadır ve genellikle kahverengi veya gri renklidir, yüz ve boyun çevresinde kırmızımsı renk tonları vardır ve alt kısımları genellikle daha açık renktedir. Quokka’nın yuvarlak gövdesinin yanı sıra küçük ve yuvarlak kulakları ve siyah burunlu yuvarlak bir burnu vardır. Diğer Wallaby türlerinden farklı olarak, Quokka’nın kuyruğunda neredeyse hiç kürk yoktur ve aynı zamanda zıplarken dengede durmaları gerekmez.

Quokka

Advertisement

Quokka Dağılımı ve Habitat

Tarihsel olarak, Quokka oldukça geniş bir dağılıma sahipti ve bir zamanlar güneybatı Avustralya’nın kıyı bölgelerinde bulundu. Ancak bugün Quokka, yalnızca biri Avustralya anakarasında bulunan üç uzak bölgeyle sınırlandırılmıştır. Quokka’nın en çok sayıda popülasyonu, Rottnest Adası’nda ve komşu Bald Adası’nda bulunur ve birkaç izole grup da anakaradaki Perth şehrini çevreleyen çalılık arazide yaşar. Bu ada ortamlarında, Quokka en yaygın olarak sık ormanlarda, açık ormanlık alanlarda ve tatlı suya yakın çalılık alanlarda bulunur. Tercih ettikleri yaşam alanları her zaman suya yakındır ve Quokka, bataklıkların kenarlarında da bulunabilir.

Quokka Davranışı ve Yaşam Tarzı

Quokka, erkeklerin egemen olduğu küçük aile gruplarında güneybatı Avustralya’da yaşayan çok sosyal ve arkadaş canlısı bir hayvandır. Çoğu zaman bu habitatları barış içinde paylaştıkları bilinmesine rağmen, erkekler arasındaki kavgalar, özellikle en korunaklı yerler için rekabet ettikleri sıcak bir günde duyulmamış bir şey değildir. Quokka, sıcak günün çoğunu ağaçların gölgesinde dinlenerek geçiren ve genellikle her gün aynı noktaya geri dönen bir gece hayvanıdır. Geceleri Quokka, görünmeden hareket etmek için uzun çimenlerin arasından tünelleri kullanarak yiyecek aramaya başlar.

Quokka

Quokka Üreme ve Yaşam Döngüleri

Quokka için üreme mevsimi, sadece bir aylık bir gebelik döneminden sonra tek bir yavrunun doğduğu Ocak ve Mart arasındaki daha soğuk aylarda meydana gelme eğilimindedir. Diğer tüm keseli bebekler gibi, yavrular annesinin kesesine tamamen yardımsız girmeyi başarır ve daha sonra kendisini dişinin memelerinden birine bağlar. Quokka bebekleri, gelişmeye devam ederken yaklaşık 6 ay boyunca kese içinde annelerinden emzirilir. Bu sırada, yavru ilk kez ortaya çıkar ve çevresini keşfetmeye başlar, ancak dişiye yakın kalır ve en az birkaç ay daha sütünü emmeye devam eder. Yine de esaret altında, birey yaklaşık bir yaşında çiftleşecek kadar olgunlaştığında, üreme tüm yıl boyunca gerçekleşebilir.

Advertisement

Quokka Beslenmesi

Diğer Wallaby türleri gibi, Quokka da bir vejeteryandır, yani otçul diyetinin yalnızca çevredeki bitki materyalinden oluştuğu anlamına gelir. Quokka en çok yoğun bitki örtüsünden geçtikleri tünelleri sıralayan farklı otlarla beslenir. Ayrıca mümkün olduğunda yaprak, meyve ve çilek yedikleri bilinmektedir. Quokka esas olarak yerdeki yiyecekleri araştırsa da, ağaçlara yaklaşık bir metre kadar tırmanarak yiyeceklerini çiğnemeden yuttukları da bilinmektedir. Quokka daha sonra sindirilmemiş materyali bir geviş biçiminde yeniden çıkarır ve yer. Çok miktarda su içmeye ihtiyaçları yoktur ve aylarca hiç su içmeden yaşayabilirler.

Quokka Yırtıcıları ve Tehditleri

Avrupalı ​​sömürgeciler Avustralya’nın güneybatı kıyı bölgelerine ulaşmadan önce, Quokka popülasyonları gelişiyordu ve bölge boyunca yaygındı. Bununla birlikte, insanlarla birlikte Kediler, Tilkiler ve Köpekler gibi yırtıcılar geldi ve yerleşim yerleri ayrıca vahşi hayvanları da çekti. Bu avcıların Quokka’nın habitatına girmesinden bu yana, nüfus sayıları önemli ölçüde azaldı. Gündüz dinlenme alanlarının yok olmasının azalan nüfus sayılarıyla bağlantılı olduğu düşünüldüğünden, günümüzde Avustralya anakarasındaki doğal yaşam alanlarının küçük cepleri ile sınırlıdırlar.

Quokka

Quokka İlginç Gerçekler ve Özellikler

Quokka ailesi birimleri en çok iyi bir tatlı su kaynağının bulunduğu birbirine yakın bölgelerde bulunur. Bununla birlikte, bu nemli ortamları tercih etseler de, Quokka’nın gerçekte nemlerinin çoğunu yedikleri bitki örtüsünden topladıkları bilinmektedir, bu da aslında en yakın nehir veya dereden oldukça uzak bölgelerde de bulunabilecekleri anlamına gelir. Quokka ve diğer Wallaby türleri arasındaki bariz farklılıklara rağmen, küçük boyutları onların çalılıkların efendisi olmalarını sağladı. Quokka, yoğun bitki örtüsü boyunca pistler olarak kullandıkları ve bir yırtıcı tarafından tehdit edildiğinde son derece hızlı zıplayabilecekleri tüneller oluşturur.

Advertisement

İnsanlarla Quokka İlişkisi

1930’lardan beri, Quokka popülasyonları, yabancı avcıların ortaya çıkması nedeniyle kalan üç alanda (ikisi adalarda) izole edildi. Avrupalı ​​yerleşimcilerle birlikte Avustralya’ya gelen Kızıl Tilki, hem anakarada hem de Quokka’nın güneybatı sahilinde yaşadığı adalarda yenildiği için, bu karada yaşayan keseli hayvanlara en çok zarar vermiştir. Ancak şimdi, özellikle Rottnest Adası’ndaki Quokka nüfusu, her yıl çok sayıda turisti çekiyor ve Quokka bu insanlara karşı çok arkadaş canlısı olsalar da, onlara verilen bisküvi gibi yiyecekler genellikle midelerini rahatsız ediyor.

Quokka Koruma Durumu ve Bugün Yaşam

Bugün Quokka, IUCN tarafından Kırmızı Listesinde, çevresindeki çevrede Hassas bir hayvan olarak listelenmiştir. En yüksek popülasyonlar bugün, Kızıl Tilki yokluğundan dolayı mutlu bir şekilde sürdürüldükleri düşünülen Bald Adası ile birlikte Rottnest Adası’nda bulunuyor. Bununla birlikte, şimdi, özellikle rekreasyon amaçlı olmak üzere, adada artan kalkınma nedeniyle Rottnest Adası nüfusu ile ilgili endişeler var.


Bir Yorum Yazmak İster misiniz?