Ülkeler Rehberi Solomon Adaları – Solomon Adaları ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi
Solomon Adaları;
- Yüzölçümü: 28.446 km2.
- Başkenti: Honiara
- Dil: İngilizce, Pidgin, Malinezya ve Polinezya dilleri.
- Din: Hıristiyan (% 34 Anglikan, % 17 Katolik, % 14 Evangelist), doğal dinler.
- Para birimi: 1 Solomon doları = 100 cent.
Okyanusya’da adalar devletidir. Güneybatı Pasifik’te Papua Yeni Ginesi’nin yaklaşık 1.000 km. doğusunda uzanan Solomon Takımadaları, Papua Yeni Ginesi’nin bir bölümünü oluşturan Bougainville ve Buka Adaları’nı da içerir. Adaların başlıcaları Choiseul New Georgia, Santa Isabel, Florida, Saro, Gi-zo, Guadalcanal, Malaita, San Cristobal, Rendova, Russel, San Jonge’dir. Takımadaları oluşturan 21 büyük ve yüzlerce küçük ada, Mercan Denizi’nin kuzeydoğu yönünde 1.500 km’lik bir alana yayılır.
Yüzey Şekilleri:
Bazı volkanik kökenli adalarda, günümüzde faal 30’u aşkın yanardağ vardır. Özellikle büyük adalarda, ırmaklarla parçalanmış dağlık bölgeler, geniş alan kaplar. Küçük adalar, genellikle sivri mercan kayalıklarından oluşmuştur. Büyük adaların özelliği, orta bölgeyi oluşturan sık ağaçlıklı tepelerin giderek fundalıklı yamaçlara, daha sonra hindistancevizi, palmiye ve kumsallarla noktalanan alçak bir düzlüğe doğru alçalmalarıdır. Irmakların ağızları mangrov bataklıklarıyla kaplıdır. Mercan kayalıkları, açıklarda genişliği 50 km’yi bulan deniz kulakları (lagün) oluşturur. Adaların çoğunda doğal limanlar vardır.
İklimi ve Bitki Örtüsü:
Tropikal deniz iklimi etkisinin gözlendiği adalarda, Okyanus’tan ve akşamları dağlardan esen rüzgârlar, kıyı şeridinin sürekli sıcak havasını ılımanlaştırır. Gündüzleri 32°C’ye kadar yükselen ısı, geceleri 20°C’ye düşer. Kasımdan nisana kadar süren yağmur mevsiminde, batı ve kuzeybatıdan esen rüzgârlar bazen kısa süreli kasırgaya dönüşür. Daha kurak olan mayıs-ekim öncesinde, en çok güneydoğu yönünden alize rüzgârları eser. Yıllık ortalama yağış tutarı 2.000-3.000 mm. arasında değişir.
Büyük Adaların % 90’ından fazlası ormanlarla örtülüdür. İç bölgelerin tepelerini kuşatan yağmur ormanlarında, boyları 45 m’yi bulan sert ağaçlar vardır. Kıyı şeritlerinde mangrovlar, palmiyeler yoğundur. Ayrıca, doğal olarak pek çok orkide türü ve amber yetişir. Memeli hayvanlardan en sık görülenler domuz ve yabanköpekleridir. Ancak kuskus ve iri fare türlerine de rastlanır. Başlıca sürüngenler piton yılanları ve bataklıklarda yaşayan timsahlardır. Papağanlar, yalıçapkınları, atmaca, boynuzlu gagalı ve ender olarak uzun kuyruklu güvercinler başlıca kuş türleridir. Kıyı sularında dugong ve yunus balıkları yaşar.
Ekonomi:
GSMH’nın % 65’ini oluşturan tarım sektörü, işgücünün % 75’ini; % 5’ini oluşturan endüstri sektörü, % 6’sını istihdam eder. Fosfat ve boksit gibi maden yatakları henüz işletilmemektedir. Halkın yaklaşık % 90’ı kendi yetiştirdiği meyve, sebze ve avladığı balıklarla geçimini sağlar. Döviz getiren başlıca ürün kopraya (kurutulmuş hindistancevizi içi) ek olarak 1980’lerde balık,kereste, kakao önem kazanmıştır. Üretim çeşidini artırmak amacıyla tonbalığı konservesi, palmiye yağı ve pirinç fabrikaları kurulmuştur. Turizm girişimleri, devletçe desteklenir. Dışalım, dışsatım dengesinin korunmasına özen gösterilir. Kereste, kopra, balık, kakao, palmiye yağı, başlıca dışsatım; ham petrol, makine, ulaşım araç gereçleri, besin, başlıca dışsatım; ham petrol, makine, ulaşım araç gereçleri, besin, başlıca dışalım mallarıdır. Avustralya, Japonya, ABD, Singapur, Büyük Britanya, Hollanda, en büyük ticaret ortaklarıdır.