Spondilolistezis (Bel Kayması) Nedir? Belirtileri Nedenleri ve Tedavi Seçenekleri

0
Advertisement

Spondilolistezis (Bel Kayması) nedir, nedenleri nelerdir? Spondilolistezis belirtileri, teşhis ve tedavi seçenekleri nelerdir, hakkında bilgi.

Spondilolistezis

Spondilolistezis, alt omurları (omurga kemikleri) etkileyen bir omurga durumudur. Bu hastalık, alt omurlardan birinin doğrudan altındaki kemiğe doğru kaymasına neden olur. Ağrılı bir durumdur, ancak çoğu durumda tedavi edilebilir. Hem terapötik hem de cerrahi yöntemler kullanılabilir. Uygun egzersiz teknikleri bu durumdan kaçınmanıza yardımcı olabilir.

spondylolisthesis

Spondilolistez belirtileri

Spondilolistez belirtileri değişiklik gösterir. Hafif vakaları olan kişilerde herhangi bir belirti olmayabilir. Bununla birlikte, ciddi vakaları olan kişiler günlük aktiviteler yapamayabilir. En yaygın semptomlardan bazıları:

  • kalıcı bel ağrısı
  • sırt ve bacaklarda sertlik
  • bel hassasiyeti
  • uyluk ağrısı
  • sıkı hamstring ve kalça kasları

Spondilolistezin Nedenleri

Spondilolistezin nedenleri yaş, kalıtım ve yaşam tarzına göre değişir. Çocuklar doğum kusuru veya yaralanma sonucu bu durumdan muzdarip olabilir. Ergenlik döneminde hızlı büyüme de katkıda bulunan bir faktör olabilir.

Spor yapmak da zorlanmanızın aşırı gerilmesine ve belinizde stresin artmasına neden olabilir. Aşağıdaki sporların özellikle bu duruma neden olması muhtemeldir:

Advertisement
  • Futbol
  • Jimnastik
  • Atletizm
  • ağırlık kaldırma

Spondiloliz genellikle spondilolistezisin öncüsüdür. Spondiloliz, bir omurda bir kırık olduğunda ortaya çıkar.

Spondilolistez tanısı

Fiziksel muayeneler bu durumu teşhis etmenin ilk adımıdır. Spondilolisteziniz varsa, basit egzersizler sırasında bacağınızı doğrudan dışarı doğru kaldırmakta zorluk çekebilirsiniz. Bir omurganın yerinden çıkıp çıkmadığını belirlemek için alt omurganızın röntgenleri çok önemlidir. Doktorunuz ayrıca röntgen görüntülerinde olası kemik kırıklarını da arayabilir.

Yanlış yerleştirilmiş kemik sinirlerinize baskı yapıyorsa, doktorunuz daha ayrıntılı bir BT taraması isteyebilir.

spondylolisthesis

Spondilolistez tedavisi

Spondilolistez tedavisi, ağrınızın şiddetine ve omurga kaymasına bağlıdır. Cerrahi olmayan tedaviler ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir ve kemiğin yerine geri dönmesini teşvik edebilir. İyileşme sürecinde temas sporlarından kaçınmak önemlidir.

Yaygın cerrahi olmayan tedavi yöntemleri şunları içerir:

Advertisement
  • sırt desteği takmak
  • fizik tedavi egzersizleri yapmak
  • ağrıyı azaltmak için reçetesiz veya reçeteli anti-enflamatuar ilaçlar (ibuprofen gibi) almak
  • epidural steroid enjeksiyonları kullanma

Amerikan Ortopedi Cerrahları Akademisi önce cerrahi olmayan tedavileri denemenizi önerir. Bununla birlikte, ciddi spondilolistez vakalarından muzdarip yetişkinlerin spinal füzyon adı verilen bir ameliyat geçirmesi gerekebilir.

Kemik çok aşağı kaydığında omurganızın cerrahi olmayan tedavilere yanıt vermemesi durumunda yanlış yerleştirilmiş omurun cerrahi olarak düzeltilmesi gerekir. Omurganızın kemikleri sinirlerinize basıyorsa da ameliyat gereklidir.

Doktorunuz kemik grefti ve metal çubuklar kullanarak omurganızı stabilize etmek için çalışacaktır. Omurları iyileştirirken desteklemeye yardımcı olmak için bir iç destek takabilirler.

Omurga füzyonu tamamlandıktan sonra, kemiklerin tamamen kaynaşması dört ila sekiz ay sürecektir. Ameliyatın başarı oranı çok yüksektir.

Potansiyel komplikasyonlar

Spondilolistez semptomlarını hafifletmek için tıbbi müdahale çok önemlidir. Bu durum tedavi edilmezse kronik ağrıya ve kalıcı hasara neden olabilir. Sinirler hasar görürse sonunda zayıflık ve bacak felci yaşayabilirsiniz. Omurga enfeksiyonu nadir durumlarda da ortaya çıkabilir.

Geri dönüş olarak da adlandırılan kifoz, omurganın üst kısmının alt yarısından düştüğü ve ileri spinal açılmanın artmasına neden olan olası bir komplikasyondur.

Uzun vadeli görünüm

Spondilolistez belirtileri yaşadığınızı düşünüyorsanız, derhal doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Erken tedavi önlemleri, bu durumun çoğu semptomunu hafifletebilir.

Durumunuz ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak doktorunuz seçenekleriniz hakkında sizinle konuşacaktır.


Leave A Reply