2. Dünya Savaşı Sonrası Türkiye’deki Gelişmeler

0
Advertisement

2. Dünya Savaşı’ndan sonra Türkiye’deki ekonomi, kültür, sanat, spor, sağlık ve eğitim alanındaki gelişmeler nelerdir, hakkında bilgi.

2. Dünya Savaşı Sonrası Türkiye’deki Gelişmeler

Türkiye II. Dünya Savaşı sırasında tarafsızlığını koruyarak savaşın dışında kalmayı başardı. Ancak buna rağmen tedbir amaçlı da olsa savunma harcamalarında artış görüldü. Savaşın bittiği 1945 yılı ve sonraki dönemler Türkiye’nin siyasi, kültürel, toplumsal ve ekonomik alanda yeni bir dönemin başlangıcı olarak kabul edilebilir.

EKONOMİK ALANDAKİ GELİŞMELER

KÜLTÜR VE SANAT ALANINDAKİ GELİŞMELER

Atatürk döneminde İstanbul ve Ankara’da ilk radyo istasyonları kuruldu. 1940’lardan sonra birçok eve radyo girdi. 1952 yılında İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) TV tarafından gerçekleştirilen sınırlı test yayınları ile ülkemizde ilk televizyon yayını yapıldı. İTÜ TV yayınlarına 1970 yılına kadar devam etti. 1968 yılına gelindiğinde TRT yayın hayatına başladı. Böylece halkımız günlük haberlerle kültür ve sanat programlarını yakından takip etme imkânına
kavuştu.

1990 yılında özel televizyon kanallarının yayına başlamasıyla birlikte televizyon toplumumuzu sosyal ve kültürel yönlerden etkiledi.

Bu yıllarda televizyonda olduğu gibi sinema sektöründe de olumlu gelişmeler yaşandı. 1964 yılında ülkemizin en eski film festivali olan Antalya Altınportakal Film Festivali düzenlendi. Günümüzde uluslararası bir nitelik kazanan bu festival; Türk sinema sektörünü desteklemeyi, nitelikli filmler üretilmesini teşvik etmeyi ve Türk sinemasını uluslararası platforma taşımayı amaçlamaktadır.

Türk sineması 1990 ‘lı yıllarda büyük gelişim gösterdi. Bu yıllarda sinema eğitimi veren üniversitelerin sayısı arttı. Sinema sektörü devlet tarafından desteklendi. Türk filmleri ve yönetmenleri hem ulusal hem de uluslararası alanlarda başarılar elde ederek ödüller kazanmaya başladı.

Advertisement

SPOR ALANINDAKİ GELİŞMELER

Türkiye’nin spor alanında yaptığı yatırımlar, II. Dünya Savaşı’ndan sonra karşılık bulmaya başladı. Elde edilen bazı başarılar şunlardır:

♦ 1948 Londra Olimpiyatları’nda Türkiye olimpiyat yedincisi oldu.
♦ 1998 Sevi Olimpiyatları’nda Naim Süleymanoğlu halterde Dünya rekoru kırarak olimpiyat şampiyonu oldu.
♦ Galatasaray 2000 yılında UEFA Kupası’nı kazandı.
♦ Türk Milli Futbol Takımı 2002 Dünya Kupası’nda üçüncü oldu.
♦ 2001 yılında Basketbol Milli Takımımız, 2003 yılında Bayan Valeybol Milli Takımımız Avrupa ikincisi oldu.
♦ Türk Milli Futbol Takımımız 2008 Avrupa Şampiyonası’nda yarı final oynama başarısını gösterdi.

SAĞLIK ALANINDAKİ GELİŞMELER

Cumhuriyetin ilk yıllarında sağlık alanında başlayan kurumsallaşma çabalan 1945 yılı sonrasında hız kazandı. Sağlık kuruluşlarını çağın gereklerine göre iyileştirme çalışmaları yürütüldü. Koruyucu sağlık hizmetlerinin vatandaşlara eşit şekilde ulaştırılması yönünde çalışmalar yapıldı. Sağlık hizmetlerinin sigorta kapsamına alınması amacıyla Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) kuruldu.

1960 yılı sonrası sağlık programlarının ana ilkesi halkın sağlık düzeyinin yükseltilmesi oldu. Bu amaçla halk sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesine öncelik verildi.

Dünya’da yaşanan gelişmeler ışığında ülkemizin sağlık sisteminde iyileştirme çalışmaları günümüzde de sürmektedir.

Türkiye’de 1940 yılında hastane sayısı 198’di. 1240 kişiye bir yatak düşüyordu. 2006 yılına gelindiğinde hastane sayısı 1205 ‘e çıkarak 401 kişiye bir yatak düşmeye başladı.

Advertisement

EĞİTİM ALANINDAKİ GELİŞMELER

Atatürk döneminde eğitime büyük önem verilmişti. Eğitim kurumları devlet denetimine alınmış, eğitimde birlik sağlanmıştı. Latin alfabesinin kabul edilmesinden şonra okuma yazma seferberliği başlatılmış, bu amaçla açılan millet mekteplerinde halka okuma yazma öğretilmişti.

II. Dünya Savaşı’ndan sonraki süreçte eğitim sisteminin her tür ve kademesinde okul, öğrenci ve öğretmen sayısında büyük artışlar olmuş, eğitim olanaklarının yurt geneline dağılımında önemli gelişmeler sağlanmıştır.

İlköğretim 1997-1998 öğretim yılından itibaren sekiz yıla çıkarılmıştır. Eğitimin her alanında alt yapının iyileştirilmesi, erişim ve kalitenin yükseltilmesi çabaları günümüzde de sürmektedir.


Leave A Reply