Zara Nerededir?

0
Advertisement

Zara nerededir? Zara hangi ilimize bağlıdır? Zara ilçesi özellikleri, hakkında bilgi.

Sivas iline bağlı Zara İlçesi

Sivas iline bağlı Zara İlçesi

Zara Sivas iline bağlı ilçe ve merkezidir. 3 bucağı 131 köyü vardır. İlin doğusunda kuzeyden Koyulhisar ve Doğanşar; doğudan Akıncılar, Suşehri ve İmranlı, güneyden Divriği ve Kangal, batıdan Hafik ilçeleriyle çevrilidir.

Kuzeydoğuda Köse Dağı (2.812 m), güneydoğuda Çengellidağ (2.802 m), Üçlerbaba Tepesi (2.355 m), başlıca yükseltilerdir. Orta bölümde Zara Ovası (1.400-1.450 m), kuzey-güney doğrultusunda yükselerek yerini 2.000-2.100 m’ye ulaşan yayla düzlüklerine bırakır. Kızılırmak, ilçeye doğudan girer, batı yönünde ilerler. Acısu, ilçede Kızılırmak’a katılır. Yeşilirmak, Köse Dağı’ndan doğar ve bir süre ilçede akar.

Doğuda Tödürge (4 km2) küçük bir göldür. Karasal iklim egemendir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Kışın yağan kar uzun süre yerde kalır. Yıllık ortalama sıcaklık 8.6 derece, yağış tutarı 579 mm’dir.

Güneydeki yamaçlarda meşe ormanları, genelde bozkır bitkileri, ırmak boylarında kavak ve söğüt ağaçları görülür. Ekonomi, tarım ve hayvancılığa dayanır. Buğday, arpa, fiğ, kurufasulye, elma, armut başlıca ürünlerdir. Yaylalarda koyun ve keçi ovada sığır beslenir. Tarım ürünleri ve canlı hayvan ticareti yapılır. Köylerde halıcılık yaygındır. Antimon, manganez, asbest, alçıtaşı ve magnezit yatakları vardır.

Kızılırmak Vadisi’nde deniz düzeyinden 1.450 metre yükseltide, Sivas-Erzurum Karayolu üzerinde kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 73 km uzaklıktadır.

Advertisement

Leave A Reply